Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Teszt: Zulu Alex felfújható matrac

A mai tesztelt termék a Zulu Alex, amely kellemes kialakításával és kiváló ár-érték arányával nyűgöz le.


Tartalom

A Zulu Alex felfújható matrac hűséges társam volt a kerékpártúrán, amikor leginkább a csomagolhatóságra és a kényelemre összpontosítottam, amelyet pihenés közben nyújt. Az elsődleges cél az volt, hogy egy könnyen csomagolható és kicsi matracot vegyek, ami elfér a hátizsákomban vagy a kerékpáros táskámban. Nem foglalhat túl sok helyet, nem nyomhat túl sokat, kényelmesnek kell lennie. Ezt minden kerékpáros értékeli, aki egyedül rója az utakat. Nem szabad olyat cipelned, amit később megbánnál. A kerékpáron minden plusz grammot nagyon is megérzel a lábadban, szóval csak bizonyos dolgokra kell odafigyelned.

Jellemzők

 

Név:

 

Alex

Gyártó: Zulu
Rendeltetés: Férfi / Női
Matrac típusa: túra / ultrakönnyű
Súly: 420 g
Csomagolt méret: 25 × 10 cm
Anyaga: Nylon 40D TPU
Hossza: 185 cm
Szélessége: 58 cm
Vastagsága: 5 cm
Felezhető: Igen
Javítókészlet: Igen
 • egyike a legkönnyebben felfújható matracoknak
 • az üreges szerkezet nagy stabilitást ad és lapos felület érzését kelti
 • súlya mindössze 420 g
 • a hálózsák kitölti a matrac üregeit, így növeli a hőkomfortot
 • a matrac komfort-vastagsága 5 cm
 • kiváló ár/ érték arány
 • hordozózsák mellékelve

Csomagolhatóság és felfújás

A 25 x 10 cm-es csomagolási méret alapvetően ideális, ezek a méretek hasonló paraméterekkel (hossz x szélesség x vastagság) összehasonlíthatóak a Thermarest modellekkel. Ha még ennél is kisebb csomagolhatósági méretet szeretnénk, a befektetésünk ennek a sokszorosa lenne. A Zulu Alex matrac nagyon könnyen és gyorsan felfújható, csak "ki kell húzni" a dugót és fújni kell. A visszacsapó belső szelep biztosítja, hogy a levegő csak egy irányba menjen, befelé. Az első kis befújás után a matrac elkezd tágulni és formát ölteni, az üreges szerkezet szó szerint "megjelenik" a szemünk előtt. A leeresztés a belső szelep megnyomásával működik, semmi bonyolult.

Kipróbáltam, mennyire praktikus a becsomagolt matrac mérete, és tényleg szinte bárhol elfér. A kerékpáros táskában, ha elég nagy a hosszabb túrákhoz, nincs vele gond. A hátizsák zsebei, ha hozzám hasonlóan több napra mész és nagyobb hátizsákot viszel, a matrac méretének ez is megfelel. A hátizsák oldalsó zsebeibe vagy a hátizsák oldalán lévő nyíláson keresztül is behelyezhető (pl. Deuter Aircontact 55+10 - a kerékpártúrán használt modell).

A felfújt matrac összecsomagolása egyszerű, a huzat elég tágas még akkor is, ha sietsz, és nincs időd arra, hogy odafigyelj az egyenletes csomagolásra. Egy gumiszalagot is tartalmaz a csomag, amelyet a matrac köré tekerhetsz, mielőtt a tokba teszed.

Használat terepen - a teszt veleje

Egy fárasztóbb pedálozás után az igazán fáradt ember nem igazán akar harcolni azzal, amire lefekszik. Egyszerűen kiveszi a Zulu Alex matracot, kitekeri, kihúzza a szelepet, és felfújja. Azt hiszem, 2 perc alatt sikerült felfújnom, tényleg nem kell sok levegő.

A matrac meglepően kényelmes, az üreges szerkezet valóban sík és szilárd felület benyomását kelti. Hidegebb időjárás esetén is elég jól visszaadja a testnek a hőjét (5 fokos hőmérsékleten is tesztelték). A Zulu Alex vastagsága 5 centiméter, amit a változatos terepen való alvás és pihenés kipróbálása után igazán értékelhetővé válik. Ennél a vastagságnál nem igazán érzed a nagyobb sziklákat vagy élesebb ágakat.

A matrac hátrányát több napos terepen való tesztelés után találtam meg, ami a csúszós felülete. Bár ez nem igazán meglepő, mindenesetre enyhe lejtőn már komoly problémák lehetnek (normál nyugalmi helyzetben és alvás közben is tesztelve hálózsákban, konkrétan a Pinguin Topasban).

Értékelés: 90%

+

 • súlya mindössze 420 g
 • 25 x 10 cm-es méretre összecsomagolható
 • praktikus vastagsága 5 cm, ahol még nagyobb köveket sem érzel magad alatt
 • üreges szerkezet, amelytől stabilabb és jobb a hővisszaadó képessége

-

 • kissé csúszósabb a felülete

Végső benyomások

Ha egy sokoldalú, olcsó, könnyű és kisméretű, minden terepre alkalmas matracot keresel, a Zulu Alex ideális jelöltnek tűnik. Ellenáll a durva kezelésnek, nem kell küzdeni a csomagolással (a hordozó huzat elég nagy), megbízhatsz benne, és kényelmes. Az egyetlen hátránya a csúszósabb felület lehet, ami elkerülhető egy megfelelő, nem túlságosan lejtős pihenőhely kiválasztásával. Kitűnően teljesítette a próbát, és nyugodt szívvel ajánlható minden természetjáró vagy bármilyen más eseményre vágyó embernek.

Hasznos linkek

További érdekes cikkek:

Szerzők: Radek Martínek

Forrás: a szerző archívuma

TESZT: Warg Compact Carbon túrabot

Tesztek

TESZT: Warg Gustav Warmthal felfújható matrac

Tesztek

A Warg Gustav egy nagyon könnyű és kompakt méretű felfújható matrac. A Warmthal mikroszálas szigetelésének köszönhetően alacsony hőmérsékleten is megvéd a hidegtől. Milyen durva körülmények között zajlott a próbatétel és miként állta meg a helyét a matrac a cseh "Outdoor Világ" szerkesztőségi tesztjén?

Teszt: Sátor MSR Hubba Hubba NX

Tesztek

Mai cikkünkben áttekintjük az MSR Hubba Hubba NX kétszemélyes sátrat, amelyet Andrea Nezbedová tesztelt utazásai során.

Válogatásunk

22 420 Ft (41.21 %) 13 180 Ft

Összehasonlítom

22 060 Ft (19.99 %) 17 650 Ft

Összehasonlítom

33 440 Ft (20.01 %) 26 750 Ft

Összehasonlítom