Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk sátrat a kerékpártúrához

Rajongsz a kerékpározésért, és örülnél egy kifejezetten kerékpártúrákra szánt sátorban töltött éjszakának? Akár kalandvágyóbb vagy, vagy csak pénzt akarsz spórolni a kabinos szállásokon vagy a kényelmesebb vendégházi szálláson, hasznos lehet számodra néhány tippünk és tanácsunk a megfelelő kerékpáros sátor kiválasztásához, amely soha nem fog cserben hagyni az úton.


Tartalom

 

Fontos a felkészülés

Aki szeret biciklizni, valószínűleg elgondolkodott már azon, milyen lehet meghódítani az egyik híres hosszú kerékpárutat. Ezeknek a "kerékpár-autópályáknak” a folyamatosan fejlődő hálózata és a kerékpározás általános népszerűsítése megnöveli a késztetést az ilyen jellegű kalandozásra. Egy ilyen utazás azonban gondos előkészítést és tervezést igényel, hogy a nagy élmények helyett ne keserű csalódás érjen minket. A minőségi felszerelés a siker egyik alappillére. Ha pedig kerékpársátrat viszel magaddal, számolnod kell azzal, hogy minden plusz kiló érezhető lesz a sokszor végtelen pedálozás során.

 

Mire kell figyelni a választáskor

Nézzük meg, milyen paramétereknek kell megfelelnie egy kerékpársátornak, hogy kényelmesen aludhassunk benne, és ideális esetben napközben észre se vegyük. Tehát hogyan válasszuk ki a megfelelő sátrat a kerékpártúrához?

Először tegyél fel magadnak néhány kérdést:

 • Hova és mennyi ideig akarok menni?
 • Egyedül utazom? Elég egy egyszemélyes sátor?
 • Hol tároljam a csomagjaimat éjszaka?
 • Nem lenne jobb egy kétfős sátrat választani, vagy egy tágas előtérrel rendelkezőt a poggyász vagy esetleg a kerékpár tárolására?
 • Mennyi pénzt szeretnék befektetni az új sátorba?

Az outdoor felszerelések gyártói minden bizonnyal szorosan követik az aktuális trendeket, és az adott szabadtéri tevékenységekhez igazítják kínálatukat. Ugyanez vonatkozik a kerékpárosoknak szánt sátrakra is. Nem kétséges, hogy a legfontosabb paraméterek a méretük be- és kicsomagolt állapotban, valamint a súlyuk. Nem árt körülnézni az ultrakönnyű sátrak kategóriájában, ahol az MSR Hubba Tour sátor például ilyen szempontból megalkuvást nem ismer. A Pinguin Arris sátor pénzügyi szempontból kevésbé megterhelő megoldás lehet. Ha extrém körülmények között is neki mersz indulni a bicikliddel, akkor az expedíciós sátrak kategóriájára összpontosíts.

 

Az anyagra fókuszálj

 • A gyakori felállítás miatt célszerű tartósabb anyagokat választani, például ripstop kezeléssel ellátott külső sátoranyagot vagy duraluminium rudakból álló konstrukciót. Lehet, hogy egy kicsi pluszt kell fizeted, de hosszabb távon a sátor a megbízhatóságával ezt meghálálja.
 • Nem rossz dolog a kompressziós tok és a külső vízálló bevonat sem.
 • Rossz időben a sátor kicsomagolásának majd felállításának sebessége gyakran döntő tényező.
 • Az elegendő vízoszlop (3000 mm és több) és a jól ragasztott varrások védenek minket az esőtől.
 • Ezenkívül ügyelj arra, hogy a sátor legalább egy kicsit "lélegezzen", azaz szellőzőnyílásokkal rendelkezzen a jobb légáramlás érdekében.

 

Alternatívák

Érdekes variáns a bivak, vagyis az úgynevezett túlélő hálózsákok, más néven bivakzsákok. Ezek alapvetően védőzsákok a hálózsákok számára, amelyek bizonyos mértékben éjszakai tartózkodásra vannak kitalálva, és betöltik a sátrak funkcióját. Az egyszerűbb sátrak vagy menedékek jól fognak szolgálni a kalandosabb kerékpárosok számára, de csak stabil, kiszámítható időjárásra ajánljuk.

 

Végezetül néhány ajánlás

  • Körültekintően válassz.
  • Az ideális sátor kiválasztása nem feltétlenül órák vagy napok kérdése.
  • Szánj néhány hetet a választásra, szabadidődben olvasd el az outdoor portálokon található értékeléseket és véleményeket, tájékozódj hasonlóan sportos személyektől, és válaszolj a fenti kérdésekre.
  • Ne félj felvenni a kapcsolatot a szakmailag képzett munkatársainkkal, biztosan szívesen segítenek kiválasztani a neked legjobban megfelelő sátrat.

 

Hasznos linkek

 

Szerző: A 4camping csapata

Forrás: unspash.com

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.