Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk túrabotot?

Jól jönne egy kis segítség a megfelelő túrabot kiválasztásában, és nem tudod, hova fordulj? Cikkünk célja, hogy ezt a bonyolult választást a lehető legkönnyebbé tegye számodra.


Tartalom

Egyre gyakrabban látunk magunk körül túra- vagy másnéven trekking botokat. A velük végzett mozgás nagy hatással van az állóképességre és a fittségre, gyakorlatilag az egész testet lehet velük nyújtani, és hasznosak lehetnek egy nagy túrán, de a parkban való sportoláskor is. Azonban olyan sok van belőlük a piacon, hogy nagyon nehéz eligazodni közöttük. Ez a cikk segít ebben, és megpróbál egy olyan útmutatót is adni, amivel a választásod garantáltan könnyebb lesz.

Fontos, hogy pontosan tudjuk, mit várunk el a túrabottól, hogy a saját igényeinknek legmegfelelőbbet választhassuk ki. Mint a legtöbb sport- és túrázási cikk a piacon, a botok is lehetnek nagyon speciálisak. Nézzük akkor meg őket.

 

 

Alapvető kérdések

Először is fontos tisztázni:

 • pontosan milyen tevékenységre fogod használni a botot? (nehezebb túrák, könnyű terep)
 • hogyan akarod használni a botokat? (túrázás vagy nordic walking)
 • mennyit szeretnél befektetni a túrabotba?
 • egy vagy több botot szeretnél?
 • Fast Lock zár vagy csavaros szegmensrendszer?
 • rezgéscsillapítás (úgynevezett Antishock)?

 

Megvan minden válasz a fenti kérdésekre? Akkor jöhet a választás.

 

Túrabotok osztályozása

A botok alapvetően két kategóriába oszthatók:

 1. Rezgéscsillapítós túrabotok
 2. Nem rezgéscsillapítós túrabotok

 

1. Rezgéscsillapítós

Az ütődést elnyelő botok ún. antishock rendszerrel rendelkeznek. Ez egy rugós rendszer, amelyet az ütéscsillapításra használnak. Ez egy belső rugóból áll, kis hézagokkal, amely így több centiméteres rugózást tesz lehetővé. Elnyeli azokat az ütődéseket, amelyek ennek hiányában a felső végtagokra jutnának.

Az ütődést elnyelő botok előnyei és hátrányai:

+

 • jól tompítja az ütéseket
 • az Antishock hatás ki- és bekapcsolható
 • enyhítheti a lábfájdalmat, ha egészségügyi problémáid vannak

-

 • enyhén csökkent stabilitás a felülettel való érintkezéskor a bot rugózása miatt

 

 

2. Nem rezgéscsillapítós túrabotok

Nem megerőltető túrákhoz alkalmas. Olcsóbbak, és a magyar erdőkben való sétákon gyakran használhatók, még puhább terepen is. Ha a botoktól csak kisebb támogatást vársz, és a séta nem lesz túl hosszú, akkor egy alapmodell is megfelel. Puha terepen a stabilitás elsődleges fontosságú, és ezt egy stabil bot megragadásával elérheted. Az antishock ebben az esetben inkább megfosztana a stabilitástól.

Fontos azonban tudni, hogy a legtöbb ütéselnyelős boton van egy kapcsoló, amivel be- és ki is lehet kapcsolni a rezgéscsillapítást.

Az ütődést elnyelő botok előnyei és hátrányai:

+

 • a terepen, amelyre szánták őket, kiválóak
 • megfizethetőbb

-

 • nem tudjuk bekapcsolni az ütéselnyelést, ha hosszú ideig kemény talajon sétálunk

 

 

Paraméterek szerinti felosztás

Térjünk át az alapvető paraméterekre, vagyis azokra a követelményekre, amelyeket a botoktól elvárunk, és amelyekkel rendelkezniük kell. Ugyanakkor el kell dönteni azt is, hogy mi az, ami egyáltalán nem kell, és hol lehet kompromisszumot kötni. Tudod, hogy minden túra- vagy sportfelszerelést pontosan az Te saját igényeidhez kell "szabni"? Nem biztos, hogy a legdrágább túrabot lesz neked a megfelelő. Ezért alaposan át kell gondolni, hogy milyen tevékenységekre használjuk a botot, és milyen rendszerek és funkciók fontosak számunkra.

A következő fejezetek így hangzanak tehát:

 1. Fast Lock (zár) vagy csavarás?
 2. Teleszkópos vagy összecsukható?
 3. Milyen anyagból készüljenek a szegmensek?
 4. Milyen a fogantyú kialakítása?
 5. Végek és tányérok - kivitelezés, anyag?
 6. Mennyit szánsz rá?

 

1. Fast Lock (zár) vagy csavarás?

A leggyakoribb szegmensrögzítés két típusra osztható: Fast Lock (kis karos rögzítéssel) és csavaros Twist Lock. Mindkét rendszer tekinthető nyári (csavaros) és téli (Fast Lock zárható) rendszernek. A karos záródás kesztyűben is könnyen kioldható, és a csavarozás sem macerás még kesztyűben sem. De vannak további különbségek is.

A Fast Lock (karos) rendszer egy kicsit nehezebb (néhány bot különlegessége tényleg a súlya, ott minden gramm fontos), de messze a legszélesebb körben használt és a legegyszerűbb. A botok beállítása nagyon egyszerű, csak a szorító karokat kell meglazítani és a bot szegmensei könnyen csúsztathatók. A csavarozható típusú botok könnyebbek (nincs szükség extra rendszerre), de lassabbak. Általában a csavaros rendszer az olcsóbb botokon található, de az ultrakönnyű botok egy bizonyos százaléka is ezt használja a fent említett okokból kifolyólag.

A piaci tájékozódás érdekében az úgynevezett Z-rendszert is megemlítem, amelyeknek a szegmensei egy kötéllel vannak összekötve. A botot meghúzással és lazítással lehet állítani, a rögzítés gyorskioldó csapokkal lehetséges. A mechanikus rendszerekkel szembeni előnye a súlycsökkentés.

Azt is jó tudni, hogy ez a zárrendszer sokszor szorosan kapcsolódik az ütéselnyeléshez (Antishock), gyakran kombinálják a Fast Lock rendszerrel.

Készítsünk egy világos listát az előnyökről és hátrányokról:

Fast Lock - zárak/karok

+

 • könnyen kezelhető rögzítő rendszer még téli kesztyűben is
 • nagyon könnyen használható még az idősek számára is
 • a leggyorsabb

-

 • ha minden grammra odafigyelsz, akkor egy kicsit nehezebb

 

Twist Lock - csavarozás

+

 • viszonylag könnyen használható rögzítő rendszer nyáron
 • a legkönnyebb, nem tesz rá a túrabotra plusz grammot

-

 • lassabb, mint a karos rendszer
 • téli kesztyűben nehéz kezelni
 • a mozgásukban korlátozottaknak gondot okozhat a rendszer használata

 

2. Teleszkópos vagy összecsukható?

Teleszkópos

Valószínűleg csak a teleszkópos botokat ismered, amelyek a piacon a legelterjedtebbek közé tartoznak. De vannak összecsukhatóak is, amelyeket a szegmensek rögzítéséről szóló részben említettem. Összecsukhatóak egy kötéllel (általában kevlár anyagú) kifeszített szegmensekből álló szerkezet révén.

A teleszkópos botok a kialakításban lévő szegmensek száma szerint oszlanak meg, két- vagy háromrészesek lehetnek. Az előbbiek egy kicsit merevebbek, de nagyobb terhelést is elbírnak. A szegmensek átmérője nagyobb, és a rudak súlya is nagyobb. A háromrészesek a legelterjedtebb típusúak, előnyük a kiváló tárolhatóság és a sokoldalú felhasználás. Általában kisebb a súlyuk, mint a két szegmensből álló botok.

Vannak olyan botok is, amelyek csak egy szegmensből állnak. Ezeket elsősorban Nordic Walkingra használják, ütéselnyelő képességük a legjobb. A kezdők nem sokat használják őket, de a tapasztaltabbak már tudják, mi a varázsuk.

Összecsukható

Az összecsukható túrabotok, mint már említettük, kötéllel vannak összefűzve, a sátoroszlopokra hasonlítanak. Nagyon gyorsan kibontható és összehajtható, a legtöbb szabadtéri tevékenységhez alkalmas, nagyon gyakran használják terepen történő futáshoz (ahol bármikor összecsukhatók lejtmenetben).

Készítsünk egy világos listát az előnyökről és hátrányokról:

Teleszkópos botok

+

 • könnyen állítható
 • összecsukható (minél több szegmens, annál jobban összecsukható)
 • nagyobb terhelésnek is ellenáll (két szegmens)

-

 • az összeszerelésük nem olyan gyors, mint az összecsukható botoké
 • az egyszegmensűek fix hosszúságúak

 

Összecsukható botok

+

 • kompakt méret
 • gyorsan összeszerelhető

-

 • kis magassági beállítási tartomány

 

3. Milyen anyagból készüljenek a szegmensek?

A legtöbb túrabot alumíniumötvözetből készül (vagy a tömör 7075-ös, vagy az ultrakönnyű 7001-es típusból). Találkozhatunk a Carbon (szén) anyaggal is, amely a legkönnyebb anyagváltozat, ugyanakkor a legkevesebb terhelést bírja el (rideg/törékeny). A hátránya, amely még ma is velejárója, a magas beszerzési ár.

Egy másik anyag az üvegszál, de ez inkább a sífutó botok anyaga, és nem használják túl gyakran. Szeretném megemlíteni a fabotot is, ami ideális lehet, ha csak egy botot fontolgatsz a járás megsegítésére a sétákra.

 

4. Milyen a fogantyú kialakítása?

Fogantyú anyaga és kialakítása

A markolat készülhet hőformázott vagy lágyított műanyagból, de gumit is használnak. A jobb modelleknél a zúzott parafa és a műanyag keveréke is előfordulhat. Általában a következő anyagokat használják:

 • műanyag (nem bírja az izzadást és a csúszást)
 • neoprén (jól kézben tartható)
 • EVA hab (nem nedvszívó, jól kézben tartható, rezgéscsillapítás)
 • parafa (egyesíti a természetes keverék és az EVA hab előnyeit, de valamivel nehezebb)
 • parafa + kötőanyag kombinációja (kissé rosszabb tulajdonságokkal, mint az EVA FOAM)
 • gumi (legolcsóbb megoldás, nehezebb és zsugorodik)

Kiemelném a meghosszabbított fogantyút is, amely az EVA habszivacs fogantyú megoldásokról szól. Hatalmas előnye, hogy a terep kihívást jelentő részein változtatni tudunk a fogásmódon. Maga a markolat ergonómiai kialakítása nem biztos, hogy mindenkinek egyformán a kezébe passzol, ez modellről modellre változó. A legjobb, ha személyesen próbálod ki a botot.

Csuklópánt

A csuklópántnakl két változata van, a klasszikus pánt (ami állítható) vagy a kesztyűs elvű (egyes gyártók többféle méretű kesztyűt kínálnak).

 

5. Végek és tányérok - kivitelezés, anyag?

Hegyek

A botok végződésével kezdjük. Leggyakrabban volfrámkarbid hegyeket használnak, ritkán acélhegyeket. A karbid a legelterjedtebb változat, mert szinte elpusztíthatatlan, az acél már bizonyos kompromisszumot jelent az élettartammal.

Tányérok

A botokat általában több tányérral árulják. Általában minél kisebb a tányér átmérője, annál keményebb az a felület, amelyen a túrabotokat használjuk. Általában kétféle tányér létezik, egy nagyobb és egy kisebb. A nagyobbak a hóban, a kisebbek pedig a nyári kirándulásokhoz alkalmasak.

Cipők

Elsődleges céljuk az ütések elnyelése a kemény felületeken. Ha nem kemény felületen mész, akkor leveheted őket. A legtöbbjüket csak rá kell húzni a hegyre, de néhánynak menete van. Ha egy cipőt elhagysz, és újra van szükséged, érdemes ellenőrizni, milyen módon lehet a hegyre felhelyezni (menetes vagy ráhúzós).

 

6. Mennyit szánsz rá?

Túrabotokat különböző árkategóriákban vásárolhatsz. Az arany középút, amit én ajánlok, 20-35 ezer forint körüli túrabot.

Az olcsó botoknak gyakran rossz minőségű konstrukciója van, amelyek nem bírják a gyakori szétszerelést (összecsukást), és akár el is törhetnek (még akkor is, ha masszív modellnek tűnnek).

A közepes árkategóriájú túrabotok jó minőségűek, tartósak, és modelltől függően megfelelően könnyű szerkezettel rendelkeznek. Könnyen szétszedhetők, nem kell tartani a mechanizmus gyors elhasználódásától. Ugyanakkor általában minőségi anyagból (parafa vagy EVA-hab alapú) készült jó fogantyúkkal rendelkeznek.

A legdrágább modellek a legkönnyebb és legtartósabb anyagokon (pl. karbon) alapuló konstrukcióval dolgoznak, a technológia szabadalmaztatott.

 

Gyakran ismételt kérdések

Milyen hosszú botokra van szükségem a magasságomhoz?

Ez egy fontos pont, amelyet egyszerűen el tudunk magyarázni. Ha sík terepen jársz, a vállaknak és az alkaroknak 90 fokos szögben kell állniuk, és ha nagy szintkülönbséget kell megmászni, akkor a botokat be kell állítani. A túrabotok megfelelő hosszúságának kiválasztásához ezt az egy egyszerű szabályt kövesd: magasság szorozva 0,7 vagy 0,75-tel. Példa: ha Te 175 cm magas vagy, a számítás (175 cm × 0,7) 122,5 cm-t ad, ami a botok optimális hossza.

Csak egy botot keresek, lehet ilyet kapni?

Igen, számos olyan bot is van, amelyet egyenként árulnak. Akár sétapálcaként, akár nagyon könnyű túrabotként lehet őket használni, ami fotózáshoz akár állványként is használható.

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Radek Martinek, Vit Hruska

Források: a szerző archívuma, unsplash.com, 4camping archiv

5 egyszerű lépés a viasz eltávolításához a ruháról

Tanácsadás

Viasz került a ruhádra és nem tudsz megszabadulni tőle? Cikkünkben találsz néhány tippet, hogyan tudod eltüntetni!

Hogyan válasszunk hótalpat?

Tanácsadás

Jobban szeretsz a hegyekben lenni, mint otthon, de amikor a fehér takaró betakarja a lejtőket, úgy érzed, hogy vége a szezonodnak? Tévedsz, a havas terep nem csak a síelőknek való. A hótalpakkal ismét visszatérhetsz a bércekre.

Így válaszd ki jógaszőnyeged!

Tanácsadás

Az edzőszőnyegek közötti különbségek nagyok lehetnek. Egy jól megválasztott tornaszőnyeg nemcsak élvezetesebbé teszi azt a pillanatot, amikor az állóképességedet növeled, hanem biztonságos mozgást is tud garantálni. Mire kell tekintettel lenni a választáskor?

Válogatásunk

34 080 Ft (27.64 %) 24 660 Ft

Összehasonlítom

38 380 Ft (20.01 %) 30 700 Ft

Összehasonlítom

13 930 Ft (34.24 %) 9 160 Ft

Összehasonlítom

20 640 Ft (18.02 %) 16 920 Ft

Összehasonlítom

9 880 Ft (10.02 %) 8 890 Ft

Összehasonlítom

46 380 Ft (24.77 %) 34 890 Ft

Összehasonlítom

21 680 Ft (50.05 %) 10 830 Ft

Összehasonlítom

29 430 Ft (32.04 %) 20 000 Ft

Összehasonlítom