Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Mi a teendő a szúnyogok ellen? Tippek utazáshoz és otthon való tartózkodáshoz

Szeretnéd élvezni a nyarat viszkető kiütések nélkül? Olvasd el tanácsainkat!


Tartalom

 

Bevezető

A szúnyog egyike azon rovaroknak, amelyek nem csak utazáskor tudnak minket nagyon megkínozni. De ez nem csak bosszantó, hanem nagyon veszélyes is lehet. Ez különösen akkor igaz, ha olyan területen tartózkodsz, ahol a szúnyog súlyos betegséget hordozhat.

Világszerte több mint 3500 szúnyogfaj él. Kellemetlen repülő rovarok, amelyek csípése viszkető kiütéseket hagy maga után. Magyarországon mintegy 50 szúnyogfaj zümmög. A leggyakoribb a foltos maláriaszúnyog, a gyűrűs szúnyog, dalos vagy kellemetlenkedő szúnyog.


Leírás: A zümmögő vérszívót nem érdekli, hogy aludnod kell. A szúnyogháló megakadályozza, hogy hozzád férjen  


Sajnos nem ez az egyetlen rossz tulajdonsága a moszkítónak, hiszen betegségeket és parazitákat is hordozhat. A veszélyes betegségek átvitele meglehetősen ritka a Magyarországon. Más a helyzet, ha külföldre utazol. A szúnyog ugyanis leggyakrabban az agyhártyagyulladás különböző típusait, a nyugat-nílusi lázat, a sárgalázat, a maláriát és a dengue-lázat terjeszti. A Zika-vírus terjedése sem kivétel. A Lyme-kór terjedését is kimutatták.

 

Hogyan lehet elriasztani a szúnyogokat? Vedd észre, mit szeretnek

A szúnyogok nemcsak az épületeken kívül, de belül is élnek. Csak a nőstény szúnyogok csípnek, és nem válogatnak, mikor támadnak meg. Éjjel-nappal harapnak. Minden szúnyogfaj szereti a vizet. Néha víztározók, folyók és patakok környékét keresik, máskor elég nekik az erdő nedvessége. Nagyon kellemetlenek és veszélyesek az úgynevezett árvízi szúnyogok, amelyek az elöntött területeken születnek. És nem kell közvetlenül az árvíz után lennie, elég egy kiömlött meder vagy nagyobb tócsa a heves esőzések után.

 

Gondosan válaszd ki, hol fogsz aludni

Hogyan lehet megszabadulni a szúnyogoktól éjszaka? Ahogy fentebb írtuk, a moszkitók szeretik a vizet. Ezért a víztől minél távolabb versz tábort, annál jobb. Hasonlóképpen javasoljuk elkerülni a magasabb füvet, a sáros talajt vagy a túl sűrű növényzetet.


A tábortűz füstjéhez hasonlóan a grillezés füstje is segíthet távol tartani a bosszantó vérszívókat. És egyben még vacsorát is készítesz. 

 

Mi taszítja a szúnyogokat? A tűz segít

Egy este a tűz mellett nemcsak romantikus, de segít elűzni a zavaró rovarokat is. Ha megengedett, és éjszaka tudunk ügyelni a tűzre, hagyjuk égni egész éjjel. Ne felejts el tehát tűzgyújtót, gyújtóst, fejszét vagy legalább egy többfunkciós kést csomagolni.

 

Sátor, ponyva vagy csak egy háló?

A kétrétegű sátorban a sátor belső része véd a szúnyogok és más kellemetlen rovarok ellen. Hasonlóképpen szúnyoghálót lehet használni, ha bivakzsákban alszunk ponyva alatt. Az egyrétegű sátornál ügyelj arra, hogy bezárd a bejáratokat, amíg ég a lámpa. Éjszaka nyisd ki a szellőzőnyílásokat és szükség esetén a bejáratot. Ez biztosítja azt is, hogy a sátorban a páratartalom nem csökken.

TIPP: Gyönyörű idő van, és nem úgy néz ki, hogy éjszaka eső várható? Ne bontsd ki a sátor külső anyagát, és csak a sátor belső részét állítsd fel. Úgy fog szolgálni, mint egy szúnyogháló.

 

Szúnyoghálók beltéri alváshoz

A szúnyogháló valójában egy szorosan szőtt háló, amelynek olyan apró szemek vannak, hogy a szúnyog vagy más hasonló méretű rovar nem tud átjutni rajta. A mennyezetről lóg le, és lefedi az egész ágyat. Elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy a matrac aljáig érjen, és minden oldalról védelmet nyújtson. Kínálunk olyan outdoor szúnyoghálókat is, melyeket felakaszthatsz egy faágra, és a matrac alá illeszthetsz.


A tudósok szerint a fekete szín mágnesként vonzza a szúnyogokat. Talán itt az ideje, hogy megváltoztassuk az expedíciónk ruhatárát.

 

Hogyan kezeljük a szúnyogokat odakint? Fogadj a színekre

A tudósok szerint a szúnyogokat a kék sötétebb árnyalatai és a fekete szín vonzzák. Ha olyan területre utazol, ahol nagyobb a szúnyogok előfordulása, javasoljuk, hogy kerüld ezeket a színeket. A világos színű ruhák segíthetnek.

Ideális, ha hosszú nadrágot, valamint hosszú ujjú inget és pulóvert viselsz. Így minimálisra csökkentheted a szúnyogoknak felkínált bőrfelületet. Remek segítőtársak a hálóval ellátott kalapok, amely megvédik az arcot és a nyakat a bosszantó rovaroktól.

TIPP: Olyan outdoor ruházat is kapható a piacon, amely már rovarriasztóval van ellátva.

 

Egyes tevékenységek jobban vonzzák a szúnyogokat, mint mások

A szúnyogokat a kilélegzett szén-dioxid, a mozgás és az verejték vonzza. Tehát ha olyan tevékenységet végzel a szabadban, amitől nagyon izzadsz, akkor olyan vagy, mint egy mozgó mágnes a szúnyogok számára.


A rovarriasztó spray formájában kiváló megoldás. A hosszú nadrág viszont el fog rejteni a szúnyogok elől. 

 

Szúnyogriasztó spray

Ideális választás a rovarriasztó szer, hiszen taszítja a szúnyogokat. Ezek széles választéka található a piacon. Választhatsz vegyi alapú vagy természetes riasztószereket. A vegyi alapúak úgy működnek, hogy a vegyszer elfedi az emberi szagát. A természetes repellensek általában olyan illóolajokat tartalmaznak, amelyek a szúnyogoknak egyszerűen nem tetszenek. A kémiai repellensek hatékonysága nagyobb. Ha tehát olyan területekre készülsz, ahol rengeteg a szúnyog, akkor ezeket pakold a cókmókodhoz.

TIPP: Javasoljuk, hogy alaposan tanulmányozd át a spray-vel kapcsolatos információkat. Néhányat közvetlenül a bőrön való használatra terveztek, míg mások textíliákra is felvihetők. Az a nagyszerű ezekben, hogy nemcsak a ruhádra, hanem a hálózsákodra, a hátizsákodra vagy a sátradra is fújhatod őket.

Zárt helyiségekben használhatsz olyan rovarirtót is, amely egyszerűen elpusztítja a szúnyogokat, mielőtt még azok elérnének téged.

 

Karkötők és nyakékek

A riasztószereknek nem feltétlenül kell spray formájában megjelenniük, de vásárolhatsz speciális karpereceket vagy nyakékeket, amelyek az esszenciális anyaggal vannak átitatva. Így nem kell semmit permetezni a bőrödre.

 

Természetes szúnyogriasztók 

Remek, teljesen természetes segítők az illóolajok. Összekeverheted a saját kombinációdat, vagy próbálkozhatsz különálló olajok használatával. A menta, az eukaliptusz, a zsálya, a citronella és a citromfű taszítja a szúnyogokat. Vidd fel az olajat több helyre a testeden. Ajánlatos olyan pontokat kiválasztani, amelyek alatt a vér áramlik. Az esszenciális anyagok elpárolgása így hatékonyabb lesz.

TIPP: Elindultál már a kirándulásra, és csak az első szúnyoggal való találkozáskor vetted észre, hogy a szúnyogriasztó otthon maradt? Nézz körül. Egyes gyógynövényeknek is van taszító hatásuk. Csak pépesítsd a leveleit, és dörzsöld be vele a bőröd. Nem terem a környéken menta, rozmaring, levendula vagy körömvirág?

Megpróbálhatod a megnövelt B1-vitamin tartalmú tabletták fogyasztását is. A tapasztalt utazók szerint távol tartja a szúnyogokat és még a kullancsokat is. A B-vitaminok ugyanis vízben oldódnak, vizelettel és izzadsággal ürülnek ki a szervezetből. Ezután természetes riasztóként működik a szúnyogok és kullancsok ellen.

 

Rovarcsapdák

Ha szeretnéd kiirtani a bosszantó rovarokat annak a helynek a körzetében, ahol kempingezel vagy a nyaralód található, a rovarcsapda nagyszerű eszköz. Az elektromos készülékek, amelyeket a konnektorba kell csatlakoztatni, a válasz arra a kérdésre, hogyan lehet megszabadulni a szúnyogoktól a szobában. A zseblámpacsapda nagyszerű szerkentyű a szúnyogok irtására a kemping körül. Hogyan működik? A rovarokat az UV-lámpa becsalja a csapdába, és elektromos áram biztosítja a gyors végüket.

 

Gyertyák

A nagy citronella gyertyák remekül használhatók a kempingasztalnál. A szúnyogokat úgy a bennük található citronellaolaj, amely a gyújtás után a környezetbe kerül, mind a gyertyák füstje is taszítja.

 

Spirálok

A teraszon, erkélyen vagy piknikezőhelyen szúnyogspirált is gyújthatsz. Amint égni kezd, rovarölőszert bocsát ki, és ez elűzi a zavaró rovarokat.


A mocsarak közelében csak úgy hemzseg a sok szúnyog. Modern erős riasztószerek DEET-et és egy olyan anyagot tartalmaznak, amely rögzíti a riasztót a bőr felszínén. 

 

Tanulmányozd át, hogy milyen helyszínre utazol

Mi már eléggé hozzászoktunk a hazai szúnyogainkhoz. Ha azonban hazánk határain túlra látogatunk, másfajta moszkítókkal is találkozhatunk. A trópusi területeken a leggyakoribb szúnyog az egyiptomi (trópusi) szúnyog, amely olyan trópusi betegségeket hordozhat, mint a malária és a dengue-láz.

Hogyan védekezhetünk az esetleges fertőzés ellen? Kövesd a fenti óvintézkedéseket, beleértve a szúnyoghálók, a megfelelő ruházat és a magas DEET tartalmú jó minőségű riasztószerek használatát. Beszéld meg az orvosoddal, hogyan kaphatsz megelőző adag malária elleni gyógyszert, amely nemcsak gyógyít, hanem segít megelőzni is a lázt, de vényköteles.

TIPP: A trópusi országokba való utazáskor olyan riasztószereket válasszunk, amelyek DEET-tartalma meghaladja a 30%-ot.

 

Mi a teendő a szúnyogcsípés esetén?

A gyógyszertárban közvetlenül szúnyogcsípésre szánt géleket, habokat és krémeket vásárolhatsz. Olyan összetevőjük van, amely megnyugtatja az irritált bőrt és csökkenti a duzzanatot. Nagyon praktikus az applikátor, amely kis területen képes befogni a rovarmérget, és csökkenti a hisztamin termelést. Ez enyhíti a viszketést, a duzzanatot és a gyulladást. A természetben kipróbálhatod au útifű zúzott levelét vagy százszorszépet.

 

 

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Lucie Krůčková

Forrás: a 4camping archívuma

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

4 750 Ft (15.58 %) 4 010 Ft

Összehasonlítom

2 850 Ft (24.21 %) 2 160 Ft

Összehasonlítom

1 317 Ft (27.11 %) 960 Ft

Összehasonlítom