Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Mi fán terem a túrasíelés?

A túrasíelés az utóbbi években nagy népszerűségnek örvend. Mielőtt neki fognátok érdemes tisztázni, melyik ágazatával is szeretnétek foglalkozni.


Tartalom

Felmászni a behavazott hegyre síléceken vagy slipboardon, és elkerülni a zsúfolt lejtőket. Az első nyomvonalat hagyni magunk után a frissen hullott porhóba. Ezek a vonzzák a téli hegyek szerelmeseit. Vigyázat, a síalpinizmus erősen függőséget okozó tevékenység. Mit is rejt magában a túrasí vagy a síalpinizmus kifejezés, amely az elmúlt években nagy visszhangot keltett a téli sportok szerelmesei körében? A következő cikkekben egy áttekintést készítünk azokról a tevékenységekről, beleértve a útmutatót a kiválasztáshoz is, amelyek a túrasíeléssel foglalkoznak. 

 

Mi is az a túrasí?

A válasz erre a kérdésre egyszerű. Röviden hegyi túra sílécen, ahol túrabakancs helyett túrasí bakancsot veszünk fel. A megfelelő cipő kiválasztása az alap, továbbá szükség lesz speciális kötésekkel és mászóbőrrel ellátott sílécekre is, amelyeknek köszönhetően nem fogtok lecsúszni a dombról, és a hegycsúcson való levételük után a lesiklás élménye vár rátok a terepviszonyok és képességeitek szerint. A többi sporthoz hasonlóan az alpinsíelésnek is megvannak a maga szakágai, amelyek speciális követelményeket támasztanak a különféle felszerelésekkel szemben. A felszerelés vásárlása előtt ezért célszerű tisztázni, hogy mielyik konkrét ágat célozzátok meg. Ha már világos, akkor semmi sem állíthat meg titeket, irány a bolt, de ha nem vagytok biztosak benne, gyertek és nézzétek át közelebbről a síalpinizmus különféle szakágait. Szakértőink a felszerelés kiválasztásában is szívesen segítenek síalpin műhelyünkben

 

Skitouring 

Ahogy a név is sugallja, sí kirándulásról van szó, ami egyben a legtermészetesebb mozgástevékenység a havas hegyekben. A sítúrák feltétele a megfelelő fizikai erőnlét és az alapvető sítudás. Sítúra közben mozoghattok a  szabad terepen az otthoni hegységtől kezdve a kiterjedtebb külföldi hegyláncokig (pl. Alpok, Tátra, Kárpátok). Lehet ez akár egy- vagy többnapos túra hegyi kunyhóban való éjszakázással, winterraumban vagy bivakzsákban. Legyetek körültekintőek a túrák megtervezésekor, és ügyeljetek a lavinákra és más nyílt terepen előforduló veszélyekre. 

Felszerelés a skitouringhoz:
  • könnyebb, kényelmes cipő közepes merevséggel
  • a síléc 78-95 mm a sarok alatt
  • pin kötés fékkel vagy anélkül
  • mászóbőrök jó emelkedés/siklás aránnyal

 

Síalpinizmus

A síalpinizmus egy kihívássokkal teli mászás meredek és hosszú ereszkedéssel. Ha ti az alpinizmus, a sítúrázás és az extrém síelés hívei vagytok, akkor a síalpinizmus pont nektek találták ki. Próbatétel hegycsúcsok meghódítása és a vad ereszkedés formájában. Azoknak a hegymászóknak és síelőknek való ez a kombináció, akik tökéletes technikával és nagy bátorsággal rendelkeznek. Alapfeltétel a kiváló erőnlétetek és hogy terepen is makulátlanul tudtok síelni. Ugyanilyen fontos, hogy kitűnő technikával tudjatok a terepen mászni és a gleccseren mozogni. Az alpin síelés során erősödik a nyomás, hogy helyesen értékeljétek a természet által a hegyekben jelentett veszély objektív mértékét.

Síalpinizmushoz alkalmas felszerelés: 

 

FreeSkitouring

Szabad formája a hegyi síelésnek, a hangsúly a nyílt terepen való siklás élvezetén van a sípályákon kívül. A porhóhoz vezető út bizonyos mértékig a saját pályátokon tart. Ebben az esetben időt és energiát takaríthattok meg a minőségi lesikláshoz, ha sípályák, esetleg felvonó, motoros szán, robogó vagy helikopter segítségével indultok. Az alap a kifogástalan síelési készség, lavinaveszélyek ismerete a hegyekben, és tájékozódás a hegyvidéki terepen, mert az emelkedés során általában nincs lehetőségetek az ereszkedési vonalak feltérképezésére. 

Felszerelés a FreeSkitouringhoz

Ehhez a fajta lesikláshoz a merev cipőket, széles síléceket és a lehető legjobb tulajdonságokkal rendelkező robusztus kötéseket választjuk, ami természetesen nagyobb súlyt jelent a felszerelésnél mint más szakágakban.

 

Fitness Skitouring 

A fitness sítúra technikailag kevésbé megterhelő terepen zajlik (sípályák, erdei utak és síkvidék). A fitnesz-sítúra gyakran divatos helyettesítője a a fitneszközpontnak a síterepeken és azok környékén. A Fitness Skitouring olyan sportolók tevékenysége, akik energia-felszabadulást keresnek, de nem szeretnének többnapos túrák komplex tervezésével és mindenekelőtt a lavinaveszéllyel foglalkozni. 

Fitness Skitouringhoz megfelelő felszerelés: 
  • könnyű cipő elegendő előre-hátra mozgással a lábszárnál
  • síléc 75-85 mm a sarok alatt 
  • egyszerű pin kötés
  • mászóbőrök jó emelkedés/siklás aránnyal

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Zdeněk Batěk 

Forrás: a 4camping archívuma.

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

47 803 Ft (16.49 %) 39 920 Ft

Összehasonlítom

74 983 Ft (31.9 %) 51 060 Ft -tól

Összehasonlítom

Túrasí hátizsák Blue Ice Firecrest 38

71 650 Ft (7.51 %) 66 270 Ft -tól

Összehasonlítom

Túrasí hátizsák Blue Ice Taka 22

61 650 Ft (29.47 %) 43 480 Ft -tól

Összehasonlítom

Túrasí hátizsák Blue Ice Taka 30

69 983 Ft (29.21 %) 49 540 Ft

Összehasonlítom

61 650 Ft (31.79 %) 42 050 Ft

Összehasonlítom

78 380 Ft (21.2 %) 61 760 Ft

Összehasonlítom