Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

💣 BLACK FRIDAY -30% és -60% az outdoor felszerelésekre Megnézem

Mikre kell figyelni, ha kirándulni megyünk a hegyekbe

A hegyekben kirándulni minden korosztály számára nagyszerű dolog, egész évben nekiindulhatunk, nem igényel sok felszerelést, erősíti az immunrendszert és javítja a hangulatot! Elég csak jól felkészülni rá.


Tartalom

A hegyek iránti szeretet részben a kiszámíthatatlanságukból fakad. Az egyik percben még minden rendben, a következőben pedig már kényelmetlen, sőt veszélyes helyzetben találhatjuk magunkat. Azt, hogy végül minden jól alakul-e, gyakran látszólag apró dolgok döntik el. Ezért jó felkészültnek lenni. Minőségi felszereléssel és tudással szinte bármilyen helyzetet könnyedén kezelhetsz.

 

     A szerzőről

Kateřina Balcarová

Katka két kisgyermek édesanyja. Miután a gyerekekkel otthon maradt, a sziklák és az alpesi turisztika iránti szenvedélyét a futás iránti szenvedélyre cserélte, és teljesen beleszeretett az ultramaraton futásba. Ezen kívül mászó oktató, és szereti megosztani mászási, túrázási, futási és szabadtéri-szülői tapasztalatait mindenkivel.

 

 

1. Tudatosan tervezz meg minden utazást

A mai technológia lehetővé teszi, hogy gyorsan és munka nélkül tervezd meg az útvonalat, ami nagyszerű, de nem szabad megelégedni azzal, hogy csak a rajtra és a célra kattintasz. Meg kell győződni a következőkről:

 • Milyen hosszú az útvonal.
 • Milyen terepen vezet (út / kövezett út / erdei ösvény / hegyi terep,...).
 • Milyen magasságon vezet az út.
 • Vannak-e menekülési pontok az útvonalról betegség, sérülés, időhiány, időjárásromlás és egyéb előre nem látható események esetére.
 • Bárhol a környéken vannak-e menedékhelyek, kunyhók, büfék, szálláshelyek vagy hegyi szervizállomások.
 • Mérlegeld ezeket az információkat a saját kondíciódhoz és tapasztalatodhoz képest.

 

2. Ne felejtsd el a térképeket

Győződj meg róla, hogy a térkép offline is elérhető a telefonodon. Nem mindenhol van jó térerő, ráadásul az akkumulátort is kíméli. Ha a telefon meghibásodik (alacsony töltés, fagy, nedvesség, elvesztés,...), jó, ha van egy papírtérkép a tartalékban. Több térképalkalmazás is létezik, ezek közül azt válaszd, amelyik neked a legjobban tetszik. Nekem a mapy.cz nagyon bevált, csak ezt használom.

 

 

3. Ellenőrizd az időjárás-előrejelzést

Néhány nappal az utazás előtt ellenőrizd a terepre vonatkozó időjárás-előrejelzést, de ellenőrizd az indulás napján vagy az utazás alatt is. A hegyekben az időjárás nagyon gyorsan változhat. Különösen óvatosnak kell lenni, ha erős szél, zivatar, extrém hideg vagy lavinaveszély várható, és vedd figyelembe a hegyi mentőszolgálatok figyelmeztetéseit is.

Rengeteg időjárás-előrejelző alkalmazás érhető el, az Yr.no, a Weather radar vagy az Időkép nagyon népszerűek. Nekem személy szerint egy jól bevált Windy alkalmazásom van a hegyi időjárás-előrejelzésekhez, és nagyon elégedett vagyok vele. 

Az aktuális időjárás alakulásáról való tájékozódáshoz ajánljuk a Suunto Traverse-t, amely barométeres órával rendelkezik. A barométeren kívül nagyon részletes térképeket is tartalmaznak, és az akkumulátor a GPS bekapcsolásával és a 60-as intervallum beállításával akár 100 órán át is bírja. 

 

4. Csak a kijelölt utakon mozogj

Csak utakon haladj. Egyrészt a legtöbb hegyvidéki területen tilos az ösvényről letérni, másrészt pedig minimálisra csökkented az eltévedés kockázatát. Ha eltévednél, nagyon gyorsan megtalálod az utat. Abban az esetben, ha esetleg segítségére van szükséged, nagy valószínűséggel kapsz segítséget az úton.

5. Segélyvonalak elérhetőségei

Legyen kéznél a különböző mentőszolgálatok elérhetősége. A 112-es általános segélyhívószámon kívül például a Magyar Barlangi Mentőszolgálat és a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány elérhetőségei hasznosak lehetnek.

Az útvonal mentén lévő szálláshelyek számát is mentsd el, különösen azt, ahol éjszakázol, ha valamilyen oknál fogva nem tudod betartani a megbeszélt időpontot. Ha telefonálsz, a szállásadók fenntartják a helyedet számodra. Ellenkező esetben felajánlhatják valaki másnak. 

 

6. ÉletMentő alkalmazás

Az alkalmazás telepítésével gyorsan csatlakozhatsz a mentőszolgálathoz, és ők azonnal meg tudják határozni a helyedet. Amikor megnyitod az alkalmazást, csak nyomd meg a piros gombot 3 másodpercig, és az már azonnal tárcsázza a mentőszolgálatot. Ezzel egyidejűleg elküldi a tartózkodási hely pontos adatait is.

Az alkalmazással vész-SMS-t is küldhetünk. Megtalálható ezen kívül az időjárás-előrejelzés, a területre vonatkozó lavinaveszély, a lavinaveszély megelőzésére vonatkozó utasítások, a hegyi szolgálat tízparancsolata és az elsősegélynyújtás módja is.

7. Öltözz megfelelően

Mindig kifizetődő, ha több kisebb réteg van nálunk, mint kevesebb vastag. Így az időjárásnak és a fizikai aktivitásnak megfelelően kombinálhatod és rétegezheted a ruhákat.

Jó ha van, és az időjárásnak megfelelően viselünk: funkcionális alsóneműt, funkcionális rövid ujjú pólót és hosszú ujjút is, könnyű pulóvert, rövidnadrágot, hosszú nadrágot, szigetelt szoknyát, mellényt, széldzsekit, esőkabátot - ideális esetben membrános kabátot, tollkabátot.

Mindig a terepviszonyoknak megfelelően válaszd ki a lábbelit.

 

8. Csomagolj megfelelően

Ami nem hiányozhat a hátizsákodból:

 • Uzsonna: ne felejts el sok folyadékot inni (télen csomagolj termoszt), és nassolj valami apró, de energiadús dolgot - diót, energia szeletet, aszalt gyümölcsöt, édességet, vajas kenyeret, stb.
 • Fejlámpa: ha egy előre nem tervezett hosszabb túrára indulsz a sötétben, egy fejlámpa sokkal könnyebbé teszi a dolgokat.
 • Gyógyszerek: az olyan alapvető cikkek, mint a fertőtlenítőszer, tapasz, kötszer, termofólia, rovar riasztók, bevált rovarcsípés elleni gyógyszer, bevált fájdalomcsillapító és lázcsillapító elegendőek (különösen többnapos út esetén)
 • Tartalék ruházat: mindenképpen érdemes tartalék zoknit és alsóneműt csomagolni. Szinte semmi súlya sincs, és az a kényelem, amit akkor ad, ha izzadt vagy nedves lesz a ruhád, felbecsülhetetlen.
 • Multiszerszámok

   

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hátizsákot?

A hátizsák kiválasztásakor a két legfontosabb szempont a mérsékletesség és a kényelem elve. Csak akkora méretű, minőségű illetve súlyú hátizsákot válassz, amilyenre valóban szükséged lehet! Mindenképpen próbáld fel, hogy valóban kényelmes legyen az általad kiszemelt modell!

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

9. Elsősegély csomag

 • fertőtlenítő
 • különböző méretű párnás ragtapaszok
 • tapasz párna nélkül
 • kötszer
 • rugalmas kötés
 • steril borítás
 • kesztyű
 • thermofólia
 • hároszögű sál
 • kullancs csipesz
 • rovarriasztók
 • bevált termék rovarcsípések ellen 
 • Imodium (hasmenés esetén, lehetővé teszi a hazautazást)
 • bevált fájdalomcsillapító és lázcsillapító (különösen többnapos út esetén). Még ha nem is szereted ezeket a gyógyszereket szedni, és csak akkor szeded, amikor a legrosszabbul vagy, akkor is van értelme használni a hegyekben, mivel segíthet gyorsabban lejutni.

   

 

Elsősegélycsomag és annak összeállítása 10 perc alatt

Tehetetlenség. Ez az egyetlen érzés, ami visszhangzik benned abban a pillanatban, amikor puszta kézzel odarohansz egy sérült emberhez. Ebben az esetben a szerencse minden eddiginél jobban kedvez a felkészülteknek.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Kateřina Balcarová

Források: horskasluzba.cz, unsplash.com, pixabay.com

Mit pakoljunk egy vízitúrára

Tanácsadás

Mit pakoljunk be, ha víz közelébe megyünk? Mit vigyünk magunkkal és mit hagyjunk otthon? Inspirálódj mai cikkünkből. 

Túrahátizsákok és amiket belepakolunk

Tanácsadás

Azon töröd a fejed, hogy miket is kell bepakolni ha a természetbe indulsz? Inspirálódj cikkünkből. 

Hogyan főzzünk a természetben - receptek

Tanácsadás

A Rabbit Chef’s csapata a szabadban főzés szerelmesei és mesterei. Most könnyű és ízletes, a természetben is egyszerűen elkészíthető receptjeikkel adnak inspirációt mindenkinek.

Válogatásunk

70 380 Ft (20.01 %) 56 300 Ft

Összehasonlítom

Fenntarthatóság: Öko termék

23 860 Ft (19.99 %) 19 090 Ft

Összehasonlítom

22 260 Ft (17.57 %) 18 350 Ft

Összehasonlítom

14 830 Ft (19.96 %) 11 870 Ft

Összehasonlítom