Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Mikre kell figyelni, ha kirándulni megyünk a hegyekbe

A hegyekben kirándulni minden korosztály számára nagyszerű dolog, egész évben nekiindulhatunk, nem igényel sok felszerelést, erősíti az immunrendszert és javítja a hangulatot! Elég csak jól felkészülni rá.


Tartalom

A hegyek iránti szeretet részben a kiszámíthatatlanságukból fakad. Az egyik percben még minden rendben, a következőben pedig már kényelmetlen, sőt veszélyes helyzetben találhatjuk magunkat. Azt, hogy végül minden jól alakul-e, gyakran látszólag apró dolgok döntik el. Ezért jó felkészültnek lenni. Minőségi felszereléssel és tudással szinte bármilyen helyzetet könnyedén kezelhetsz.

 

     A szerzőről

Kateřina Balcarová

Katka két kisgyermek édesanyja. Miután a gyerekekkel otthon maradt, a sziklák és az alpesi turisztika iránti szenvedélyét a futás iránti szenvedélyre cserélte, és teljesen beleszeretett az ultramaraton futásba. Ezen kívül mászó oktató, és szereti megosztani mászási, túrázási, futási és szabadtéri-szülői tapasztalatait mindenkivel.

 

 

1. Tudatosan tervezz meg minden utazást

A mai technológia lehetővé teszi, hogy gyorsan és munka nélkül tervezd meg az útvonalat, ami nagyszerű, de nem szabad megelégedni azzal, hogy csak a rajtra és a célra kattintasz. Meg kell győződni a következőkről:

 • Milyen hosszú az útvonal.
 • Milyen terepen vezet (út / kövezett út / erdei ösvény / hegyi terep,...).
 • Milyen magasságon vezet az út.
 • Vannak-e menekülési pontok az útvonalról betegség, sérülés, időhiány, időjárásromlás és egyéb előre nem látható események esetére.
 • Bárhol a környéken vannak-e menedékhelyek, kunyhók, büfék, szálláshelyek vagy hegyi szervizállomások.
 • Mérlegeld ezeket az információkat a saját kondíciódhoz és tapasztalatodhoz képest.

 

2. Ne felejtsd el a térképeket

Győződj meg róla, hogy a térkép offline is elérhető a telefonodon. Nem mindenhol van jó térerő, ráadásul az akkumulátort is kíméli. Ha a telefon meghibásodik (alacsony töltés, fagy, nedvesség, elvesztés,...), jó, ha van egy papírtérkép a tartalékban. Több térképalkalmazás is létezik, ezek közül azt válaszd, amelyik neked a legjobban tetszik. Nekem a mapy.cz nagyon bevált, csak ezt használom.

 

 

3. Ellenőrizd az időjárás-előrejelzést

Néhány nappal az utazás előtt ellenőrizd a terepre vonatkozó időjárás-előrejelzést, de ellenőrizd az indulás napján vagy az utazás alatt is. A hegyekben az időjárás nagyon gyorsan változhat. Különösen óvatosnak kell lenni, ha erős szél, zivatar, extrém hideg vagy lavinaveszély várható, és vedd figyelembe a hegyi mentőszolgálatok figyelmeztetéseit is.

Rengeteg időjárás-előrejelző alkalmazás érhető el, az Yr.no, a Weather radar vagy az Időkép nagyon népszerűek. Nekem személy szerint egy jól bevált Windy alkalmazásom van a hegyi időjárás-előrejelzésekhez, és nagyon elégedett vagyok vele. 

Az aktuális időjárás alakulásáról való tájékozódáshoz ajánljuk a Suunto Traverse-t, amely barométeres órával rendelkezik. A barométeren kívül nagyon részletes térképeket is tartalmaznak, és az akkumulátor a GPS bekapcsolásával és a 60-as intervallum beállításával akár 100 órán át is bírja. 

 

4. Csak a kijelölt utakon mozogj

Csak utakon haladj. Egyrészt a legtöbb hegyvidéki területen tilos az ösvényről letérni, másrészt pedig minimálisra csökkented az eltévedés kockázatát. Ha eltévednél, nagyon gyorsan megtalálod az utat. Abban az esetben, ha esetleg segítségére van szükséged, nagy valószínűséggel kapsz segítséget az úton.

5. Segélyvonalak elérhetőségei

Legyen kéznél a különböző mentőszolgálatok elérhetősége. A 112-es általános segélyhívószámon kívül például a Magyar Barlangi Mentőszolgálat és a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány elérhetőségei hasznosak lehetnek.

Az útvonal mentén lévő szálláshelyek számát is mentsd el, különösen azt, ahol éjszakázol, ha valamilyen oknál fogva nem tudod betartani a megbeszélt időpontot. Ha telefonálsz, a szállásadók fenntartják a helyedet számodra. Ellenkező esetben felajánlhatják valaki másnak. 

 

6. ÉletMentő alkalmazás

Az alkalmazás telepítésével gyorsan csatlakozhatsz a mentőszolgálathoz, és ők azonnal meg tudják határozni a helyedet. Amikor megnyitod az alkalmazást, csak nyomd meg a piros gombot 3 másodpercig, és az már azonnal tárcsázza a mentőszolgálatot. Ezzel egyidejűleg elküldi a tartózkodási hely pontos adatait is.

Az alkalmazással vész-SMS-t is küldhetünk. Megtalálható ezen kívül az időjárás-előrejelzés, a területre vonatkozó lavinaveszély, a lavinaveszély megelőzésére vonatkozó utasítások, a hegyi szolgálat tízparancsolata és az elsősegélynyújtás módja is.

7. Öltözz megfelelően

Mindig kifizetődő, ha több kisebb réteg van nálunk, mint kevesebb vastag. Így az időjárásnak és a fizikai aktivitásnak megfelelően kombinálhatod és rétegezheted a ruhákat.

Jó ha van, és az időjárásnak megfelelően viselünk: funkcionális alsóneműt, funkcionális rövid ujjú pólót és hosszú ujjút is, könnyű pulóvert, rövidnadrágot, hosszú nadrágot, szigetelt szoknyát, mellényt, széldzsekit, esőkabátot - ideális esetben membrános kabátot, tollkabátot.

Mindig a terepviszonyoknak megfelelően válaszd ki a lábbelit.

 

8. Csomagolj megfelelően

Ami nem hiányozhat a hátizsákodból:

 • Uzsonna: ne felejts el sok folyadékot inni (télen csomagolj termoszt), és nassolj valami apró, de energiadús dolgot - diót, energia szeletet, aszalt gyümölcsöt, édességet, vajas kenyeret, stb.
 • Fejlámpa: ha egy előre nem tervezett hosszabb túrára indulsz a sötétben, egy fejlámpa sokkal könnyebbé teszi a dolgokat.
 • Gyógyszerek: az olyan alapvető cikkek, mint a fertőtlenítőszer, tapasz, kötszer, termofólia, rovar riasztók, bevált rovarcsípés elleni gyógyszer, bevált fájdalomcsillapító és lázcsillapító elegendőek (különösen többnapos út esetén)
 • Tartalék ruházat: mindenképpen érdemes tartalék zoknit és alsóneműt csomagolni. Szinte semmi súlya sincs, és az a kényelem, amit akkor ad, ha izzadt vagy nedves lesz a ruhád, felbecsülhetetlen.
 • Multiszerszámok

   

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hátizsákot?

A hátizsák kiválasztásakor a két legfontosabb szempont a mérsékletesség és a kényelem elve. Csak akkora méretű, minőségű illetve súlyú hátizsákot válassz, amilyenre valóban szükséged lehet! Mindenképpen próbáld fel, hogy valóban kényelmes legyen az általad kiszemelt modell!

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

9. Elsősegély csomag

 • fertőtlenítő
 • különböző méretű párnás ragtapaszok
 • tapasz párna nélkül
 • kötszer
 • rugalmas kötés
 • steril borítás
 • kesztyű
 • thermofólia
 • hároszögű sál
 • kullancs csipesz
 • rovarriasztók
 • bevált termék rovarcsípések ellen 
 • Imodium (hasmenés esetén, lehetővé teszi a hazautazást)
 • bevált fájdalomcsillapító és lázcsillapító (különösen többnapos út esetén). Még ha nem is szereted ezeket a gyógyszereket szedni, és csak akkor szeded, amikor a legrosszabbul vagy, akkor is van értelme használni a hegyekben, mivel segíthet gyorsabban lejutni.

   

 

Elsősegélycsomag és annak összeállítása 10 perc alatt

Tehetetlenség. Ez az egyetlen érzés, ami visszhangzik benned abban a pillanatban, amikor puszta kézzel odarohansz egy sérült emberhez. Ebben az esetben a szerencse minden eddiginél jobban kedvez a felkészülteknek.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Kateřina Balcarová

Források: horskasluzba.cz, unsplash.com, pixabay.com

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

12 380 Ft (36.2 %) 7 899 Ft

Összehasonlítom

46 020 Ft (30.33 %) 32 060 Ft

Összehasonlítom

147 230 Ft (33.03 %) 98 599 Ft

Összehasonlítom

34 444 Ft (14.15 %) 29 570 Ft -tól

Összehasonlítom

14 860 Ft (14.54 %) 12 700 Ft -tól

Összehasonlítom

88 317 Ft (17.05 %) 73 260 Ft -tól

Összehasonlítom

56 667 Ft (18.61 %) 46 120 Ft

Összehasonlítom

46 480 Ft (39.33 %) 28 199 Ft

Összehasonlítom