Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Outdoor újrahasznosított anyagok

Az outdoor tevékenységek bizonyos esetekben elég igényesek lehetnek a felszerelés szempontjából. De az új termékek kiválasztásakor felelősségteljesebbek lehetünk. Nézzük meg, mik is azok az újrahasznosított és fenntartható anyagok. Mik az előnyeik. És hogy mennyire hatékonyak valójában.


Leírás: Újrahasznosított anyagokból készült hálózsákokat a Warmpeace, sátrakat pedig a Vango gyártóknál talál. 

Tartalom

Nem igazán lenne sok értelme annak, hogy úgy töltjük a szabadidőnket a természetben, hogy közben nem gondolnánk rá. Ezért is tartozik a modern outdoorhoz és az outdoor felszerelések gyártásához az újrahasznosítás, az újrahasznosított anyagok és az általában véve természetbarát életmód.

 

Újrahasznosított és újrahasznosítható anyagok

És mint minden érmének, az outdoorban történő újrahasznosításnak is két oldala van. Az első az újrahasznosított anyagok használata. Vagyis a hulladékanyagok hasznosítása és újrafelhasználható anyagokká történő átalakítása. Ezekből készülnek a kültéri felszerelések új elemei a cipőtől kezdve a sátrakon át a hálózsákokig.

Az újrahasznosítható anyag egy teljesen új anyag, amelyet először használnak gyártáshoz. Ha azonban a termék betöltötte a küldetését, akkor kiválogatható és újrafeldolgozásra küldhető. Jellemzően a műanyagokat, ruhákat, sőt még hátizsákokat is újrahasznosítanak ilyen módon.

 

A reduce - reuse - recykle szemlélet

Három egyszerű alapelv, amely választ ad arra a kérdésre, hogyan éljünk felelősségteljesebben. Arról van szó, hogy gondolkodjunk saját életünkről és szükségleteinkről, hogyan csökkenthetjük a felesleges fogyasztást (reduce), mit lehet újra használni (reuse), és hasznosítsuk újra azokat a dolgokat, amelyek már betöltötték a céljukat (recycle).

 

Népszerű újrahasznosított anyagok az outdoor iparban

A legnépszerűbb újrahasznosított anyagok közé tartozik a poliészter (újrahasznosított műanyag palackokból készül), a nejlon (újrahasznosított halászhálók, ipari szövetek), a műanyag (újrahasznosított PET-palackok, műanyag csomagolóanyagok) és a fa (régi bútorok, raklapok, építési fa újrafelhasználása). Újdonság az újrahasznosított tollak használata a téli hálózsákok és kabátok gyártásában.

A sátrak és hálózsákok jellemző anyaga a poliészter és a nejlon. Az újrahasznosított műanyag szinte mindenhol alkalmazásra talál, a kempingbútorokon, az ivópalackokon, a strand és vízparti felszereléseken, de a hátizsákokon és a túrabotok egyes részein is.


Leírás: A Mammut újrahasznosított anyagokat használ hátizsákjainak gyártása során.

 

Hogyan lehetünk környezetbarátok? Az újrahasznosított anyagok előnyeinek kihasználása

Az újrahasznosított anyagok használata környezetbarátabb megközelítést jelent a termékgyártás során. A megtakarítások és a pozitív hatások számos területen megmutatkoznak.

 1. Korlátozott természeti erőforrások védelme
  A természet nem rendelkezik végtelen gazdagsággal. És egyes természeti erőforrások már most is elérik a korlátaikat. Olyan jó, hogy ismét felhasználhatjuk azt, amit már egyszer megkaptunk a természettől!

 2. Az állatok és a teljes élőhely védelme
  Az újrahasznosítással csökkentjük az új nyersanyagok kitermelésére nehezedő nyomást, a gazdaságok bővítését és a termeléshez szükséges növények termesztéséhez szükséges földterületeket. Az outdoorban ez lehet a merinó juhok legeltetése, a technikai szövetek előállításához szükséges olaj kitermelése, vagy a gyapot- és lenültetvények bővítése.

 3. A nyersanyagok iránti kereslet korlátozása
  Az egyre újabb és újabb termékek iránti nyomás szükségessé tette a nyersanyag-kitermelés helyszíneinek bővítését. Emiatt nemcsak a természet, hanem gyakran a helyi lakosság is szenvedett.

 4. Energiatakarékosság
  Az újrahasznosított anyagokból történő gyártás gyakran sokkal gazdaságosabb, mint a tiszta új nyersanyagokból. Az alumínium esetében azt állítják, hogy az újrahasznosítással akár az energia 95%-a is megtakarítható.

 5. Gazdasági előnyök
  Az újrahasznosított anyagok használata csökkenti az új nyersanyagok beszerzésének költségeit, valamint a bolygó távolabbi részeiről történő szállítást.

 6. A szennyezés csökkentése
  A hulladék elégetése szennyezi a levegőt. A hulladéklerakók pedig csúnya halmokkal szennyezik a környezetet. A dél-amerikai országokban például a nem használt ruházati hulladéklerakók riasztóak.

 

Nagyobb szigor az újrahasznosított anyagokból történő gyártás során 

Az outdoor termékeket gyakran szigorú teszteknek vetik alá. Ha pedig újrahasznosított anyagokból készülnek, a vizsgálatok gyakran szigorúbbak, mint az új nyersanyagokból előállítottak esetében. Általában teljesen új vizsgálati eljárásokhoz vezetnek. További vizsgált szempontok az újrahasznosított anyagok előállításának környezetbarát jellege és újrafelhasználásuk stabilitása.

 

Fenntartható anyagok

Ezek olyan anyagok, amelyek környezetbarátok, ugyanakkor nagyon jó minőségűek. Gyapjút, selymet, pamutot és bőrt használnak. Ezek természetesen lebomló anyagok, de megfelelő feldolgozás esetén nagyon hosszú ideig szolgálnak.


Leírás: Tudtad, hogy a lyocellt fapép feldolgozásával állítják elő? Ezt például outdoor nadrágok, funkcionális fehérneműk és kabátok gyártására használják. 

 

Hogyan éljünk környezetbarát módon az outdoor felszerelésekkel?

Mindannyian tudjuk: Néha előrébb akarunk lépni, és jobb felszerelésre van szükségünk a jobb teljesítményhez. De mi a helyzet a régivel? Vagy a felszerelésünk lassan elveszíti azokat a tulajdonságait, amelyek miatt megvásároltuk. És néha egész egyszerűen elromlanak. Mindig van azonban lehetőségünk környezetbarát módon eljárni. Elég követni az alábbi irányelveket:

 1. Javítsd meg! Sok mindent elég egyszerűen meg lehet javítani. Újra impregnálhatod a cipődet, ruhádat és sátradat. A sátrak vagy hátizsákok cipzárjait gyakran elég könnyű megreparálni. Amit pedig otthon nem tudsz megoldani, azzal esetleg a szakszervizben tudnak segíteni.

 2. Ajándékozd el! Van egy fantasztikus új vízálló kabátod az expedícióra? Lecserélted a régi sátradat egy új ultrakönnyűre? Vagy nem tudtál ellenállni az új túrabakancsnak? Semmi baj. Használd egészséggel! És próbálj meg találni valakit a környezetedben, aki értékelné és felhasználná a régi darabjaidat.

 3. Hasznosítsd újra! Ha az outdoor felszerelésed már tényleg elhasználódott, gondold át, hová fogod kidobni. Magyarországon elég kifinomult rendszerünk van a hulladékválogatásra, beleértve a ruhákat és cipőket is, csak használni kell.

 4. Upcycle! Avagy értéknövelő újrahasznosítás Mielőtt kidobnád a régi darabot, elgondolkodhatsz azon, hogy lehetne-e másként, újszerű módon használni. Egy régi sátorból pl. tökéletes vízálló zsák készíthető.

 

Cseh márkák az anyagok és a gyártás ökológiai megközelítésével

Számos cseh outdoor márka büszke arra, hogy környezetbarát módon állítja elő és dolgozza fel az anyagokat.

 

Márka

 

LogóIrányultság

Adventure Menu

Kíméletes módon, tartósítószerek és kémiai adalékanyagok nélkül, Csehország területén előállított energiaeledel expedíciókhoz. 

Direct Alpine

A Cseh Köztársaságban és Európa területén gyártott funkcionális nadrágok és dzsekik minimálisra csökkentik a szénlábnyomot. 

Hannah

Ruházat, sátrak, hálózsákok és szabadtéri tevékenységekhez szükséges felszerelések. Követik a reduce, reuse, recykle elvét, továbbá a nyersanyagok minőségére és fenntarthatóságára összpontosítanak. 

Husky

Ruházat, hátizsákok, sátrak és kempingbútorok. A cég kiváló minőségű, hosszú élettartamú anyagokat használ, ezzel is igyekszik hozzájárulni az outdoor termelés fenntarthatóságához. 

Kilpi

Outdoor ruházat és lábbeli. A gyártás során betartják azt az elvet, hogy minimális erőforrás-felhasználással és a lehető legkisebb környezetterheléssel maximális értéket teremtsenek. 

Pinguin

Turisztikai és kempingcikkek cseh gyártója, amely büszke termékeinek tartósságára. Hangsúlyozzák a termék későbbi újrahasznosításának lehetőségét. 

Sir Joseph

Csehországban gyártott toll expedíciós felszerelés minimális szénlábnyommal. 

Warmpeace

Kültéri ruházat és toll hálózsákok, amelyek előállítása kíméletes eljárásokkal és anyagokkal történik, de nem mehet a minőség rovására. 

 

 

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Lucie Krůčková

Források: a szerző archívuma, pixabay.com , unsplash.com

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Hogyan válasszunk hálózsákot?

Tanácsadás

Toll vagy üreges szálú? Nyári vagy három évszakos? Múmia vagy szögletes? Mi megmondjuk, hogyan válaszd ki a megfelelőt.

Válogatásunk

11 130 Ft (13.48 %) 9 630 Ft

Összehasonlítom

33 990 Ft (4.53 %) 32 450 Ft

Összehasonlítom

Impregnáló Granger's G-Wax 80g

2 640 Ft

Összehasonlítom