Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Toll hálózsákok és azok karbantartása

Tanácsadás

A toll hálózsákok számítanak a hálózsákok krémjének, a legmagasabb kategóriának. Egyben a legmelegebb darabok is egyben. Egyetlen utazó, hegymászó vagy turista se indulna neki a nagyvilágnak télen egy ilyen modell nélkül.

Egy tollhálózsák amiben kényelmesen aludhatunk akár mínusz 10 fokban is, nem nehezebb mint 1300g. Míg az üreges-szál töltetű darabok akár 2,5 kg-ot is nyomhatnak. Mindemellett a toll élettartalma akár kétszer olyan hosszú is lehet, valamint a gyártók képesek is az újratöltésre.

Korábban a toll töltetű hálózsákokkal az volt a probléma, hogy nedves viszonyok között a tollak "összeragadtak" és így szinte teljesen elveszítette a hálózsák a loftját és ezzel a fűtőértéke minimálisra csökkent. Ezzel a típussal persze mind a mai napig többet kell törődni. Figyelni kell, hogy ne érje nedvesség és rendszeresen szellőztetni kell. A gyártók többsége azonban manapság már nem csak könnyű, de bizonyos mértékig vízálló anyagokkal dolgoznak. Ha ehhez még hozzászámítjuk a toll természetes víztaszító rétegét, már nem is kell aggódnunk a toll töltetű hálózsákok használatától, akár nedves, párás idő esetén sem.

Különbség van a különféle tollak között is. Általánosságban kacsa vagy lúdtollat használnak, melyek közül a lúdtoll a minőségibb, ez rendelkezik jobb lofttal.

Mi is az a LOFT?

Az anyag azon képessége, hogy a lehető legkisebb mennyiséggel a lehető legnagyobb teret kitöltse.

A maximális loftot csakis a legjobb minőségű pelyhekkel lehet elérni. Azonban ha csak ilyenből áll a keverék, akkor nagyon sokáig tart amíg magába szívja a töltet a levegőt és ezáltal eléri a kívánt loftot. Ezért általában különféle pehely- toll keverékeket használnak, igaz a toll úgymond ront a minőségen, de gyorsítja a megfelelő loft kialakulását.


A pehely és a toll arányát százalékban adják meg. A fentebb említett okokból kifolyólag, nem találkozunk 100/0 hanem csak 90/10-es aránnyal (90% a pehely, 10% a toll aránya).

A toll hálózsákok mosása

Leginkább kézi mosás ajánlott, kímélő mosószerrel, mint pl. a Nikwax Down Wash, Sportwash, és hasonlóak. Mosógépet csak végszükség esetén használjon, de akkor is lehetőleg minél nagyobb gépben, minél kisebb hálózsákot mosson, kis fordulatszámmal. Ellenkező esetben nem csak a hálózsák, de a mosógép is tönkremehet, ugyanis a toll töltet nagyon sok vizet szív magába, így azt egy gyengébb motor nem fogja elbírni. Mosás után a hálózsákot hagyjuk kicsöpögni majd először fektetve szárítsuk. Később (ha már lehetséges) fel is akaszthatjuk, de a legjobb ha csak kiterítjük a fregolira, és nem lógatjuk. Mosás során mindig tartsuk be a címkén található jelzéseket. Nemcsak a toll miatt fontos ezek betartása, hanem az egyéb felhasznált anyagok miatt is.

Összességében hosszadalmas és nagy körültekintést igényel egy toll hálózsák kimosása, ezért megéri (amennyiben erre van lehetőség) a gyártónál intézni a tisztítást.  A WARMPEACE esetében például ezt cirka 4-5000 Ft-ért megtehetjük (plusz postaköltség). 

Ha rászánjuk magunkat egy toll hálózsák vásárlására és megfelelően gondoskodunk róla, soha többet nem akarunk majd lemondani a kényelméről!

TIPP

Toll hálózsákokra psecializálódott gyártók pl. a Warmpea­ce és a Mountain Equipment, de a kínálatunkban más megbízható márkák darabjait is megtalálhatjuk. 

Egyéb hasznos cikkek:

 

Team 4camping

Felfújható matrac kiválasztása

Tanácsadás

 

Az utóbbi időben egyre kedveltebbek ismét a gyermekkorunkból jól ismert felfújható "virslis" matracok, ezért úgy döntöttünk alaposabban utána nézünk a típusnak.

Hogyan válasszunk hálózsákot?

Tanácsadás

Tollból vagy üreges szálakból? Nyári vagy három évszakos? Múmia vagy szögletes? Hálózsák vásárlásakor nagy segítség lehet a választásban, ha besorolja magát az alábbi három csoport valamelyikébe.

Hogyan válasszunk sátrat?

Tanácsadás

Mivel a sátrat általában több éven át is használjuk, érdemes odafigyelni minden apró részletre a vásárlás során! A tanácsaink segítségégével persze mindez gyerekjáték lesz!