Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Toll hálózsákok és azok karbantartása

A toll hálózsákok számítanak a hálózsákok krémjének, a legmagasabb kategóriának. Egyben a legmelegebb darabok is egyben. Egyetlen utazó, hegymászó vagy turista se indulna neki a nagyvilágnak télen egy ilyen modell nélkül.

Egy tollhálózsák amiben kényelmesen aludhatunk akár mínusz 10 fokban is, nem nehezebb mint 1300g. Míg az üreges-szál töltetű darabok akár 2,5 kg-ot is nyomhatnak. Mindemellett a toll élettartalma akár kétszer olyan hosszú is lehet, valamint a gyártók képesek is az újratöltésre.

Korábban a toll töltetű hálózsákokkal az volt a probléma, hogy nedves viszonyok között a tollak "összeragadtak" és így szinte teljesen elveszítette a hálózsák a loftját és ezzel a fűtőértéke minimálisra csökkent. Ezzel a típussal persze mind a mai napig többet kell törődni. Figyelni kell, hogy ne érje nedvesség és rendszeresen szellőztetni kell. A gyártók többsége azonban manapság már nem csak könnyű, de bizonyos mértékig vízálló anyagokkal dolgoznak. Ha ehhez még hozzászámítjuk a toll természetes víztaszító rétegét, már nem is kell aggódnunk a toll töltetű hálózsákok használatától, akár nedves, párás idő esetén sem.

Különbség van a különféle tollak között is. Általánosságban kacsa vagy lúdtollat használnak, melyek közül a lúdtoll a minőségibb, ez rendelkezik jobb lofttal.

Mi is az a LOFT?

Az anyag azon képessége, hogy a lehető legkisebb mennyiséggel a lehető legnagyobb teret kitöltse.

A maximális loftot csakis a legjobb minőségű pelyhekkel lehet elérni. Azonban ha csak ilyenből áll a keverék, akkor nagyon sokáig tart amíg magába szívja a töltet a levegőt és ezáltal eléri a kívánt loftot. Ezért általában különféle pehely- toll keverékeket használnak, igaz a toll úgymond ront a minőségen, de gyorsítja a megfelelő loft kialakulását.


A pehely és a toll arányát százalékban adják meg. A fentebb említett okokból kifolyólag, nem találkozunk 100/0 hanem csak 90/10-es aránnyal (90% a pehely, 10% a toll aránya).

A toll hálózsákok mosása

Leginkább kézi mosás ajánlott, kímélő mosószerrel, mint pl. a Nikwax Down Wash, Sportwash, és hasonlóak. Mosógépet csak végszükség esetén használjon, de akkor is lehetőleg minél nagyobb gépben, minél kisebb hálózsákot mosson, kis fordulatszámmal. Ellenkező esetben nem csak a hálózsák, de a mosógép is tönkremehet, ugyanis a toll töltet nagyon sok vizet szív magába, így azt egy gyengébb motor nem fogja elbírni. Mosás után a hálózsákot hagyjuk kicsöpögni majd először fektetve szárítsuk. Később (ha már lehetséges) fel is akaszthatjuk, de a legjobb ha csak kiterítjük a fregolira, és nem lógatjuk. Mosás során mindig tartsuk be a címkén található jelzéseket. Nemcsak a toll miatt fontos ezek betartása, hanem az egyéb felhasznált anyagok miatt is.

Összességében hosszadalmas és nagy körültekintést igényel egy toll hálózsák kimosása, ezért megéri (amennyiben erre van lehetőség) a gyártónál intézni a tisztítást. A WARMPEACE esetében például ezt cirka 4-5000 Ft-ért megtehetjük (plusz postaköltség).

Ha rászánjuk magunkat egy toll hálózsák vásárlására és megfelelően gondoskodunk róla, soha többet nem akarunk majd lemondani a kényelméről!

TIPP

Toll hálózsákokra psecializálódott gyártók pl. a Warmpea­ce és a Mountain Equipment, de a kínálatunkban más megbízható márkák darabjait is megtalálhatjuk.

Egyéb hasznos cikkek:

A 4camping csapata

Mit pakoljunk egy vízitúrára

Tanácsadás

Mit pakoljunk be, ha víz közelébe megyünk? Mit vigyünk magunkkal és mit hagyjunk otthon? Inspirálódj mai cikkünkből. 

Túrahátizsákok és amiket belepakolunk

Tanácsadás

Azon töröd a fejed, hogy miket is kell bepakolni ha a természetbe indulsz? Inspirálódj cikkünkből. 

Hogyan főzzünk a természetben - receptek

Tanácsadás

A Rabbit Chef’s csapata a szabadban főzés szerelmesei és mesterei. Most könnyű és ízletes, a természetben is egyszerűen elkészíthető receptjeikkel adnak inspirációt mindenkinek.