Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Vízállóság, vízhatlanság és vízlepergetés

Olyan kabátra vagy hátizsákra van szükséged, amely ellenáll az esőnek és a nedves hónak? Kíváncsi vagy, hogy a Gore-Tex membránnal ellátott cipő meddig bírja? És azt sejted, hogy hiába van ráírva az okosórára 15M, azzal nem lehet csak úgy víz alá merülni? Vegyük át azokat a kifejezéseket, amelyek azt ígérik, hogy a kiválasztott berendezés ellenáll a víznek.


Leírás: Egy membrános kabátban az eső nem fog meglepni. 

Tartalom

 

Bevezető

Olyan kabátra vagy hátizsákra van szükséged, amely ellenáll az esőnek és a nedves hónak? Kíváncsi vagy, hogy a Gore-Tex membránnal ellátott cipő meddig bírja? És azt sejted, hogy hiába van ráírva az okosórára 15M, azzal nem lehet csak úgy víz alá merülni? Vegyük át azokat a kifejezéseket, amelyek azt ígérik, hogy a kiválasztott berendezés ellenáll a víznek.

 

Mit jelent az, hogy vízhatlan?

Ez a termék olyan anyagból készül, amely ellenáll a normál esőnek. Útközben vihar támad, és megpróbálsz gyorsan bejutni egy tető alá. Ha elég gyors vagy, egy vízhatlan kabát elégséges védelmet nyújt. Hasonlóképpen, egy vízhatlan hátizsák megvédi a holmidat.

TIPP: Növelni szeretnéd hátizsákod vízállóságát? Szereljed fel jó minőségű esőhuzattal.

 

Hogyan működik?

Hagyományosan ezek a termékek olyan anyagokból készülnek, mint a poliészter vagy a nejlon, amelyek nagyon szorosan szőhetők, és rostjaik természetesen nem szívják fel a vizet. Másrészt a ruha lélegző marad, így a test nedvessége el tud távozni.

TIPP: Általában a vízálló termékek problémás területei a cipzárak, a varratok és a hurkos rögzítések. Nézd meg, hogyan kezelik ezeket a helyeket a sátoroknál.

 

IP vízálló fokozat

Egy másik lehetőség, hogy eligazodj az anyagok jelölésében és vízállóságában, az Ingress Protection Rating skála vagy IP-kód. Az IP rövidítést két szám követi. Az első a porral szembeni ellenállás mértékét, a második a víz behatolásával szembeni ellenállást jelzi. Nagyon leegyszerűsítve, minél magasabb a szám, annál nagyobb a termék ellenállása.

 

 

A védelem mértéke

 

Leírás:

IPx0

Védelem nélküli

IPx1

Függőlegesen csepegő víz ellen véd

IPx2

15°-os lejtéssel csöpögő víz ellen véd

IPx3

Spriccelő víz (eső) elleni védelem

IPx4

Az ezzel a címkével ellátott termék iránytól függetlenül ellenáll a spriccelő víznek

IPx5

A termék ellenáll a zubogó víznek 

IPx6

Intenzív vízsugarak (hullámok) elleni védelem 

IPx7

Védi a terméket vízbe merülés esetén 30 percig 1 m mélységig

IPx8

A termék legalább 1 m mélységű vízbe merítve védett 

IPx9

A termék nyomás alatt álló víz elleni védelemmel rendelkezik. 

 

Általában IP67 vagy IP68 minősítést találsz a sportórákon vagy fejhallgatókon. A 6-os szám a porral szembeni ellenállást jelzi.


Leírás: A víz cseppeket képez a vízlepergető anyagon. 

 

VÍZTASZÍTÓ anyagok

A felületükön van egy kezelés, ez lehet egy speciális bevonat, amely megakadályozza, hogy a víz behatoljon a szövetbe. Ez cseppeket hoz létre, amelyek lefolynak a szövetről. Ezeket a tulajdonságokat használják sátrak, kabátok és téli és túracipők esetében.

 

A VÍZÁLLÓ anyag nem engedi át a vizet

Ha a kabátodon vagy a hátizsákodon az szerepel, hogy vízálló anyagból készült, akkor egy ilyen terméknek hosszabb merülés közben is távol kell tartania a vizet. Ezeket a termékeket a vízi turisztikához, halászathoz, búvárkodáshoz és szélsőséges időjárási viszonyokhoz tervezték. Erre példa a vízi sportok szerelmeseinek szánt vízhatlan zsákok jellemzőek.

 

Az anyag alacsony légáteresztő képessége

A vízálló anyag teljesen elzárja a víz bejutását. Egy ilyen kabát közel áll az esőkabáthoz, a hátizsák beleeshet a vízbe, de a holmid szárazon marad. A vízálló anyag így ideális a dolgok tárolására. Az ilyen anyagokból készült ruháknál az izzadságnak nincs hová menekülnie. Száraz maradsz az esőtől, ezzel szemben a saját verejtéked átnedvesít. Ruházat esetében keress vízálló vagy vízlepergető címkéket és jó légáteresztő képességet, például Gore-Tex membránt.


Leírás: A vízi sportokhoz olyan felszerelésre van szükség, amely bírja a víz alatti tartózkodást. 

 

Vízállóság jelölése 

Ez annak a laboratóriumi meghatározása, hogy a termék milyen mértékben képes vizet átengedni. Ezt a nyomás mértékegységei (ATM, bar) vagy a méterben (m) megadott fokozatok jelzik. Sajnos az emberek azt várják, hogy ha az okosórájukon 30 M jelölés van, akkor 30 méterig tudnak vele merülni. Ezt a mélységet azonban olyan laboratóriumban mérték, ahol nincs semmilyen vízáramlás.

 

A termék megnevezése

 

Lehetséges merülni?

 

Gyakorlati használat

0 M / vízálló

Nem

A termék csak a levegő páratartalmával ellenálló. Nem érintkezhet vízzel.

3 M / 3 BAR / 3 ATM

Nem

A vízzel való rövid érintkezés megengedett

50 M / 5 BAR /5 ATM Nem A termék kibírja az esőt, az úszást és a zuhanyzást
100 M / 10 BAR / 10 ATM Igen Ez a termék 1 m mélységig ellenáll a víznek
200 M / 20 BAR / 20 ATM Igen Vízi sportokhoz és légzőkészülékkel való búvárkodáshoz készült termék 
300 M / 30 BAR / 30 ATM vagy több Igen Professzionális búvár termék

 

Vízhatlan

A víz behatolásának csak bizonyos mértékig áll ellen, de nem képes teljesen ellenállni. 

A víz elleni védelem legalacsonyabb szintje. 

Víztaszító

A víz nehezen hatol be az anyagba. Cseppek formájában a felszínen marad. 

 

Vízálló

Nem engedi át a vizet.  

A víz elleni védelem legmagasabb szintje

 

Speciális outdoor anyagok fokozott vízállósággal

Az outdoor anyagokat a víztől védő membrán egy vékony, félig áteresztő tulajdonságokkal rendelkező réteg. A membránok titka leginkább a szerkezetükben rejlik. A porózus (hidrofób) membránok taszítják a vizet. De vannak nem porózus (hidrofil) membránok is, amelyek magukba szívják a vizet, de nem engedik tovább. A hidrofil membránoknak nagyobb formálhatóságot, de gyengébb páraáteresztő képességet tulajdonítanak. Az alpesi turizmus ruházatára használják, amikor a kedvezőtlen időjárás elleni védelem egészségre vonatkozó kérdés.

 

Gore-Tex

Porózus membrán, amelynek pórusai jóval kisebbek, mint egy vízcsepp, ugyanakkor nagyobbak, mint egy vízgőz molekula. A víz nem fog átjutni a membránon, de a vízgőzt kiengedi. A Gore-Tex ruházat és lábbeli azért népszerű, mert azonnal reagál a vízre, és elvezeti a test nedvességét. Hátránya a pórusok eltömődésének kockázata a különböző szennyeződések vagy a nem megfelelő karbantartás miatt.


Leírás: A kerékpározáshoz felszerelheted a hátizáskod esőhuzattal. Mi viszont ajánljuk az Ortlieb vízálló kerékpáros hátizsákokat és csomagtartókat

 

Az Ortlieb rendszer

Az Ortlieb vízálló hátizsákok népszerűek a kerékpárosok körében. Vékony nejlonból készülnek, amely nem engedi át a vizet. Hegesztett varratokkal és speciális tekercszárral rendelkeznek, amely tökéletessé teszi a vízállóságot.

 

A Dermizax membrán

Nem porózus membrán, amelyet a hegyi túrázáshoz használt kabátoknál használnak.

 

A BlocVent membrán

A BlocVent membránnal ellátott ruházatot extrém körülmények között végzett embertpróbáló tevékenységekhez tervezték, mivel még nagyon alacsony hőmérsékleten is jól működik.

 

Vízoszlop:

A vízálló kabátok és nadrágok esetében a vízállóságot gyakran a vízoszlop alapján jelölik. Mit értünk 10 000 mm-es vízoszlop alatt? Ha egy 10 000 mm magas vízzel teli hengert egy membrános szövetre helyeznénk, a membrán nem engedné át a vizet. És a gyakorlatban? Szakadó esőben vagyunk. Egy csepp körülbelül 2000 mm erősségű, a membrán ötször ellenállóbb. Megússzuk szárazon.

 

Hasznos linkek

Szerző: Lucie Krůčková

Források: a 4camping archívuma, pixabay.com

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Outdoor újrahasznosított anyagok

Tanácsadás

Az outdoor tevékenységek bizonyos esetekben elég igényesek lehetnek a felszerelés szempontjából. De az új termékek kiválasztásakor felelősségteljesebbek lehetünk. Nézzük meg, mik is azok az újrahasznosított és fenntartható anyagok. Mik az előnyeik. És hogy mennyire hatékonyak valójában.

Válogatásunk

99 833 Ft (37.36 %) 62 540 Ft -tól

Összehasonlítom

Női softshell kabát Kilpi Sonna

57 580 Ft (48.44 %) 29 690 Ft

Összehasonlítom

115 180 Ft (50.89 %) 56 560 Ft -tól

Összehasonlítom

154 290 Ft (35.84 %) 98 990 Ft -tól

Összehasonlítom

159 840 Ft (17.52 %) 131 840 Ft -tól

Összehasonlítom

46 240 Ft (30.64 %) 32 070 Ft

Összehasonlítom

89 580 Ft (52.99 %) 42 110 Ft

Összehasonlítom

152 000 Ft (10 %) 136 800 Ft -tól

Összehasonlítom