Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Bikepacking A-tól Z-ig

A bikepacking egy új trend a biciklis utazások terén. Hogyan pakoljunk össze erre a kangás bulira, hogyan válasszunk táskát és hogyan készüljünk az útra? Mindezt megtudjátok az alábbi bikepackingról szóló cikkünkből.


Tartalom

 

Bevezető

Mit is értsünk a bikepacking kifejezés alatt? Ez egy több napos biciklis kirándulást jelent nagyobb táskákkal, de hordozók nélkül. Ennek köszönhetően elhagyhatod az aszfaltos utakat, bekanyarodhatsz turistaútvonalakra és eljuthatsz olyan helyekre, ahol általában táska nélkül közlekedünk. Kipróbáltam a traileket is, és minden gond nélkül ment. 

 

Miért vegyünk biciklis táskát?

A válasz erre a kérdésre egyszerű - több napos kerékpáros kirándulásokra. Ha magaddal viheted a kempingfelszerelésed, nem kell többé azon aggódnod, hogy eléred-e az utolsó vonatot. Ott állhatsz meg, ahol elfogy az erőd vagy megtetszik a kilátás. Elszakadsz a lakóhelyedtől, és új helyeket fedezhetsz fel.

 

Mennyibe fog ez kerülni?

A bikepacking felszerelés vásárlásakor nem kell feltétlenül mélyen a zsebedbe nyúlni, az alapfelszerelés alig több mint 30 ezer forintba kerülni. Biztosan szükség lesz vízálló kormánytáskára és egy hagyományos nagy nyeregtáskára. Ezzel több mint 25 l csomagteret nyerhetsz. A világ legnagyobb, klasszikus biciklis táskára tervezett hordozó majdnem ekkora térfogatú.

 

Milyen márkájú biciklis táskát válasszunk?

Azt tapasztaltam, hogy nem számít, hogy olcsó vagy drága táskákat veszel. Még a márkás termékeket is nagyon gyorsan sikerült tönkretennem. A drágábbaknál azonban általában előnyt jelent a kiterjesztett garancia és talán még szebbek is egy kicsit. Vásárláskor főként a vízállóságra figyelj .

TIPP: A fenntarthatóság érdekében a gyártók új, környezetbarátabb anyagokkal próbálkoznak, de ebben az esetben legyünk résen. Ezeket az anyagokat néha az ellenálló képesség rovására használják. Gyorsan meg tudnak törni. Tapasztalataim szerint a klasszikus, nehezebb gumiból készült táska jobban szolgál, mert sokkal tovább bírja a strapát. Ezzel több pénzt takaríthatsz meg, ugyanakkor ökológiai szempontból ésszerűbb olyan táskát választani, amely hosszú évekig kitart. 

A nyereg alatti bikepacking táskát egynapos kirándulások alkalmával is használok. Beletehetesz pulóvert, dzsekit, pumpát, harapnivalót és egyéb dolgokat, amire éppen szükséged van. A feltekerhető tasit bármikor könnyedén lerövidítheted az optimális méretre. Egyszerűen nem kell többé azon törnöd a fejed, hogy ez vagy az elfér-e egy kerékpáron, ha hozzám hasonlóan nem szeretsz hátizsákot hordani a kerékpározás közben.

 

Mit csomagoljunk a tarisznyánkba?

Ne felejtsd el mindenekelőtt ragasztót a kerékre a rögzítőkarral beleértve a hordozható kompresszorokat. Egy nem működő biciklivel a bikepacking utazás kudarccal végződik.

A nyeregtáskába 

A kormánytáskába 

  • ultrakönnyű sátor maximum két személyre (nem szükséges, ha nem várható eső és szúnyog)

   

 

Hogyan válasszunk a kerékpározáshoz sátrat

Szenvedélyes kerékpáros vagy, és elég számodra, ha a kerékpársátorban töltöd az éjszakát? Akár kalandvágyó természetű vagy, akár egyszerűen csak szeretnéd megtakarítani a drágább szállással járó kiadásokat, biztosan hasznosnak találod néhány tippünket és tanácsunkat a megfelelő kerékpáros sátor kiválasztásához, amely nem hagy cserben utazásaid során.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

A kormányra 

Megpróbálhatod a habszivacs matracot egy kényelmesebb, felfújhatóra cserélni. Minimális méretei vannak, de még így is túl szorosak lehetnek a táskákban. 

 

Milyen kerékpárt válasszunk?

A bikepacking varázsa többek között abban rejlik, hogy elegendő egy egyszerű kerékpár, amit általában használsz, ha már bringázol. :) A bikepacking táskák kompatibilisek szinte minden kerékpárral. Csak a váztáskával légy óvatos. Eleve a háromszögben” nincs sok hely, és ezért csak egy kulacssal kell beérni.

Hidd el, nem olyan egyszerű a hordozókkal. Egy hordozóm már szó szerint kitört az alumínium keretből. Sajnos éppen az otthonomtól legtávolabb, Dél-Franciaországban. Ezért ajánlom a hosszú távú kerékpározáshoz speciális túrakerékpárt. Egy ilyen meghibásodás valóban elronthatja a nyaralást.

   

 

Hogyan készítsük fel kerékpárunkat a szezon előtt

A tavasz már az ajtón kopogtat, ezért itt az ideje, hogy leporoljuk a biciklit, és az első út előtt alaposan ellenőrizzük. A LIBERTA TOUR srácai tanácsot adnak, hogyan kell ezt csinálni.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

Mikor induljunk el?

A nyár ideális időszak a hosszú távú kerékpározáshoz. A bikepacking táskák korlátozott űrtartalma miatt azt javaslom, hogy csak meleg időben használd, amikor a napi hőmérséklet nem csökken kb.15 fok alá. A cseh természet vagy a déli államok tökéletes úti célok nyáron. Norvégiába és észak felé sok meleg és vízálló ruha, toll hálózsák stb. kell, ezt valószínűleg nem sikerül bepakolni hordozó nélkül.

 

Hová tekerjünk?

Tulajdonképpen bárhová mehetsz. Az útvonalat aszerint válaszd ki, hogy mit szeretsz. Szereted a Hortobágyot? Tervezd meg, hogy végigtekersz ezen az egész nemzeti parkon. Szereted a meleget? Foglald le az első jegyet Rómába, és utazz a dimbes-dombos Umbriába. Vagy esetleg a trailek vonzanak? Tegyél kitérőt az útvonaladról egy helyi ösvényre!

Bikepacking szinte bárhol űzhető a világon, ahol földutak vannak. Egyes országokban azonban a földutak teljesen járhatatlanok. Ezért szükséges előzetesen tájékozódni az utak minőségéről. Hogy bármin át tudsz hajtani? Akkor vess egy pillantást például Ukrajnában Kárpátaljára, és megérted, miről beszélek, amikor egy erdei út közepén elakadsz a sárban vagy a traktornyomokban, amit sehogy sem lehet megkerülni.

Szerezd be a felszerelésedet és mindenképpen próbáld ki. Ha terepen hegyikerékpározol, már az első út során beleszeretsz. Jó utat!

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Adam Borovský 

Forrás: a Ortlieb archívuma

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Outdoor újrahasznosított anyagok

Tanácsadás

Az outdoor tevékenységek bizonyos esetekben elég igényesek lehetnek a felszerelés szempontjából. De az új termékek kiválasztásakor felelősségteljesebbek lehetünk. Nézzük meg, mik is azok az újrahasznosított és fenntartható anyagok. Mik az előnyeik. És hogy mennyire hatékonyak valójában.

Hogyan válasszunk hálózsákot?

Tanácsadás

Toll vagy üreges szálú? Nyári vagy három évszakos? Múmia vagy szögletes? Mi megmondjuk, hogyan válaszd ki a megfelelőt.

Válogatásunk

4 110 Ft (15.57 %) 3 470 Ft

Összehasonlítom

4 110 Ft (15.57 %) 3 470 Ft

Összehasonlítom

9 880 Ft (10.02 %) 8 890 Ft

Összehasonlítom

Gyerek biciklis bukósisak Uvex Kid 3

22 380 Ft (32.44 %) 15 120 Ft -tól

Összehasonlítom

1 520 Ft (17.76 %) 1 250 Ft

Összehasonlítom

Gyerek biciklis bukósisak Bell Sidetrack II Youth

22 380 Ft (34.07 %) 14 754 Ft -tól

Összehasonlítom

1 630 Ft (15.34 %) 1 380 Ft

Összehasonlítom

Gyerek biciklis bukósisak Hamax Skydive

15 330 Ft (33.92 %) 10 130 Ft -tól

Összehasonlítom