Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra
  • Zimní výprodej

Felfújható matrac kiválasztása

 

Az utóbbi időben egyre kedveltebbek ismét a gyermekkorunkból jól ismert felfújható "virslis" matracok, ezért úgy döntöttünk alaposabban utána nézünk a típusnak.

Anyagok

A legfontosabb változás az anyaghasználatban történt azóta. Manapság már nem azt a nehéz gumitextíliát használják, hanem sokkal modernebb, nem légáteresztő anyagokat különféle bevonattal. Ezek az újabb anyagok sokkal könnyebbek, jóval kisebbre összehajtogathatóak, de mégis tartósak egyben. Ennek köszönhetően egy ilyen matrac összehajtogatva nem nagyobb mint 20! cm és nem nehezebbek 300-400 grammnál. Ez gyakorlatilag a legnagyobb erőssége is, a habszivacs matracok ugyanis igaz könnyűek de viszonylag nagy helyet foglalnak, míg az önfelfújódó matracok pedig viszonylag nehezebbek, 600g  de gyakran inkább 880g körül vannak.  

Felfújás

Az első negatívum a tény, hogy fel kell fújni. Elsőre lehet nem úgy tűnik, de valóban sok levegő fér bele ami egy hosszabb túra után akár kifejezetten fárasztó is lehet. Néhány gyártó ezért próbál különböző módszereket kitalálni, hogy megkönnyítsék a felfújást, mint például az egyirányú szelep (csak befelé tud menni a levegő) vagy a beépített pumpa.

Szigetelőképesség

A legnagyobb és szerintünk a legalapvetőbb hátránya ezeknek a matracoknak a rossz szigetelőképességük és egyenletlen talajon nem is feltétlenül túl kényelmes. Gyakorlatilag csak egy vékony anyag sok levegővel a hálózsákunk alatt, így előfordulhat hogy sütni fog a hideg a földről. Illetve ha nem fújjuk fel kellően a matracot, akkor pedig akár térdünk vagy a csípőnk is beleütközhet a földbe. 

Thermarest

Az összes fő hátrányt többé-kevésbé sikeresen oldja meg a Thermarest, amely a "virsliket" nem hosszirányban, hanem keresztirányban fordította (rövidebbek), és ami még fontosabb, hogy 2-4 alumínium réteget is integrált a matracokba ezzel növelve a hőszigetelő képességet (visszaveri az ember által kibocsátott hőt). Például mi is kipróbáltuk a NeoAir Xtherm matracot fagypont alatti hőmérsékleten, és elmondhatjuk, hogy sikerült létrehozniuk egy szinte ideális - nagyon könnyű (430 g), apró csomagméretű (23 × 10) és ugyanakkor egy nagyon kényelmes matracot. Az árnának köszönhetően azonban csak igazi ínyencek ajánljuk.

 

A 4camping csapata

Hogyan szereljük fel magunkat hosszú távú futásra

Tanácsadás

Szeretsz futni és játszani azzal a gondolattal, hogy még hosszabb távokat próbálj ki? Tehát folytasd - mindent megtalálsz, amire szükséged van ebben a cikkben.

Regenerálás edzés után

Tanácsadás

Olyan gyakran figyelmen kívül hagyjuk, és mégis olyan fontos. A sportolók kiváló eredményein alapul, de kihatásukra és kudarcaikra is hatással van. Ha sokáig elhanyagoljuk, hosszú távú vagy krónikus betegségekhez vezethet. Miről beszélünk? A regenerációról. Miért olyan fontos? Hogyan kell megfelelően regenerálódni és mit kell használni?

Miért érdemes gerincvédőt venni

Tanácsadás

A gerincvédő? Ez számomra nem szükséges, egy újabb extra dolog, ami sok pénzbe kerül, és haszontalan... Elég gyakran halljuk ezt a véleményt, és mivel határozottan nem értünk egyet vele, a Tanácsadó sorozatunkhoz írtunk nektek egy cikket, amelyben megvitatjuk a gerincvédőket.