Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Felfújható matrac kiválasztása

 

Az utóbbi időben egyre kedveltebbek ismét a gyermekkorunkból jól ismert felfújható "virslis" matracok, ezért úgy döntöttünk alaposabban utána nézünk a típusnak.

Anyagok

A legfontosabb változás az anyaghasználatban történt azóta. Manapság már nem azt a nehéz gumitextíliát használják, hanem sokkal modernebb, nem légáteresztő anyagokat különféle bevonattal. Ezek az újabb anyagok sokkal könnyebbek, jóval kisebbre összehajtogathatóak, de mégis tartósak egyben. Ennek köszönhetően egy ilyen matrac összehajtogatva nem nagyobb mint 20! cm és nem nehezebbek 300-400 grammnál. Ez gyakorlatilag a legnagyobb erőssége is, a habszivacs matracok ugyanis igaz könnyűek de viszonylag nagy helyet foglalnak, míg az önfelfújódó matracok pedig viszonylag nehezebbek, 600g  de gyakran inkább 880g körül vannak.  

Felfújás

Az első negatívum a tény, hogy fel kell fújni. Elsőre lehet nem úgy tűnik, de valóban sok levegő fér bele ami egy hosszabb túra után akár kifejezetten fárasztó is lehet. Néhány gyártó ezért próbál különböző módszereket kitalálni, hogy megkönnyítsék a felfújást, mint például az egyirányú szelep (csak befelé tud menni a levegő) vagy a beépített pumpa.

Szigetelőképesség

A legnagyobb és szerintünk a legalapvetőbb hátránya ezeknek a matracoknak a rossz szigetelőképességük és egyenletlen talajon nem is feltétlenül túl kényelmes. Gyakorlatilag csak egy vékony anyag sok levegővel a hálózsákunk alatt, így előfordulhat hogy sütni fog a hideg a földről. Illetve ha nem fújjuk fel kellően a matracot, akkor pedig akár térdünk vagy a csípőnk is beleütközhet a földbe. 

Thermarest

Az összes fő hátrányt többé-kevésbé sikeresen oldja meg a Thermarest, amely a "virsliket" nem hosszirányban, hanem keresztirányban fordította (rövidebbek), és ami még fontosabb, hogy 2-4 alumínium réteget is integrált a matracokba ezzel növelve a hőszigetelő képességet (visszaveri az ember által kibocsátott hőt). Például mi is kipróbáltuk a NeoAir Xtherm matracot fagypont alatti hőmérsékleten, és elmondhatjuk, hogy sikerült létrehozniuk egy szinte ideális - nagyon könnyű (430 g), apró csomagméretű (23 × 10) és ugyanakkor egy nagyon kényelmes matracot. Az árnának köszönhetően azonban csak igazi ínyencek ajánljuk.

 

A 4camping csapata

Hogyan kezeljük a derékaljat (matracot)

Tanácsadás

A matrac minden természetjáró felszerelésének szerves része. De tudod, hogyan kell megfelelően gondoskodni róla? Mi igen!

Hogyan kezeljük a hálózsákot

Tanácsadás

A hálózsák kiválasztásának már több cikket szenteltünk Tanácsadás rovatunkban. Most arról adunk tanácsot, hogyan vigyázz megfelelően a hálózsákra, hogy az hosszú évekig jól szolgáljon.

Hogyan kezeljük a sátrat

Tanácsadás

Minden sátorvásárláshoz idő, türelem és pénz kell. Ezen változók alapján egyértelmű, hogy ez nem egy egyszerhasználatos cikk. Íme néhány tipp a sátor megfelelő gondozásához.