Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan kezdjünk el jógázni?

A jógáról az a hír járja, hogy olyan torna, amely életkortól és fizikai képességektől függetlenül mindenki számára alkalmas. Hatékony kiegészítője a belső izmok erősítésének és a nyújtásnak. Próbáld ki te is!


Tartalom

 

Bevezető

A jóga egy Indiából származó tornagyakorlat, amely a mozgás mellett az elmével és a légzéssel is foglalkozik. Bár ezer éves módszerről van szó, időtlen, és egyre több támogatója van.

De ha még soha nem kerültél személyesen kapcsolatba a jógával, néhány póz nyaktörőnek tűnhet, talán még ijesztő is lehet. Állj fél lábon, összefont karokkal varjúpózban vagy fordított jógapózban, ahol a fejen állva egyensúlyozol. Az elején senki sem fogja elvárni ezeket tőled, Ugyanígy el lehet boldogulni az egyes pozíciók, ászanák nevének ismerete nélkül is. Néhány lecke után aztán gond nélkül megtanulod a leggyakoribbak nevét.

 

Hogyan kezdjünk hozzá a jógához

Van egy szabály a jógában, amely megkülönböztetés nélkül mindenkire érvényes. A jóga nem arról szól, hogy legyőzzük a félelmet, a korlátokat, önmagunkat vagy másokat a teremben. Nem edzel kevesebbet, mint a melletted lévő csak azért, mert nem éred el a földet a tenyereddel. Csak annyit gyakorolj, amennyit a tested megenged. A jóga a saját tested érzékeléséről szól. Ha egy pozíció kényelmetlen, fájdalmas, ne csináld. A gyakorlás során bármikor tarthatsz pihenőt. Ennek ellenére győződj meg arról, hogy a gyakorlat hatékony. Ez a következő napon visszaigazolódik.

A jógának különböző fajtái vannak. A nevük valószínűleg semmit sem mond egy kezdőnek. Egyes gyakorlatok tisztán lazítóak, mások nyújtanak, némelyek pedig erősítenek. Tekintsük meg ezek közül a leggyakoribbakat:

 

A jóga fajtája

 

A gyakorlat leírása

Ashtanga jóga Ez a jógairányzat a pózok közötti zökkenőmentes átmenetekre összpontosít. Előre meghatározott összeállításokból áll. Ugyanakkor a megfelelő légzésre helyezi a hangsúlyt. Ez nem tartozik a teljesen kezdők számára megfelelő gyakorlatok közé.
Terhes jóga A terhes nők testedzése inkább a mindennapi nyüzsgésben való megnyugvásról és a saját testedre való összpontosításról szól. Ez nem olyan nehéz torna, és a célja nem a teljesítmény vagy az erősödés.
Hatha jóga A hatha jóga valójában a klasszikus jóga. Itt egy kezdő megtanulhatja, hogyan kell minden gyakorlatot helyesen végrehajtani. A leckék általában egyszerűbbek, szünetek vannak a pozíciók között, hogy megnyugodjon és levegőhöz jussunk.
Hot jóga  A hot jógát 38-41 Celsius-fokos hőmérsékleten és magasabb páratartalom mellett gyakorolják. Az izmok rugalmasabbak ezen a hőmérsékleten, és lehetővé teszik a test számára a még jobb nyújtást. Az erősebb izzadás esetén a méregtelenítés is gyorsabban megy végbe, és megerősödik a szívműködés.
Power jóga Dinamikus jóga, amely valószínűleg megizzaszt és határozottan erősíti az izmaidat. A gyakorlat során az erődet és a rugalmasságodat fogod használni. Bizonyos sorozatokat gyakorolunk itt, így legalább néhány ászanának érdemes ismerni a nevét.
Vinyasa jóga  Ez a gyakorlat a helyes légzésre összpontosít. A vinyasa jóga változatos, a gyakorlatok sorrendje az oktatótól függ. A pozíciók egymásra épülnek, szünet nélkül követik egymást, és az egyes elemek között szükséges ugrani vagy szökkenni.

 

Hogyan segít a jóga

Bizonyos értelemben nehéz megtalálni a jóga egyetemes meghatározását.

 • Egyesek számára a jóga izomerősítő gyakorlat.
 • Mások számára ez a megnyugvás eszköze és a belső énjükhöz vezető út.
 • Valaki az erőnlétét tartja meg a jógának köszönhetően.
 • Mások a jógát választják nyújtó tevékenységként.
 • Vannak olyan emberek is, akik a jógán kívül más gyakorlatokat nem bírnak végezni.

Ha a definíciót teljesen leegyszerűsítjük, akkor a jógát úgy is felfoghatjuk, mint egy dinamikus testgyakorlatot, amely a mentális relaxáció elemeit tartalmazza. Míg a legtöbb sport csak egy adott izomcsoportot támogat, a jóga az egész test különböző izomcsoportjait is megdolgoztatja. 


Leírás: A jóga gyakorlása során nem kell feszegetned a határaidat. Pihenhetsz és nyújthatsz, amikor csak akarsz.

A jóga gyakorlása során a simaizmok éppúgy dolgoznak, mint a mélyen elhelyezkedő izmok, amelyekről általában fogalmad sincs, hogy léteznek. Számos oka lehet a jóga elkezdésének:

 • erősíti a test középső részét, és ezáltal az egész testet,
 • segít a hátfájáson és a merev izmokon,
 • megtanít egyensúlyozni,
 • elősegíti a test rugalmasságát,
 • erősíti a koncentrációt,
 • lelki ellazulást hoz,
 • csökkenti a kortizol stresszhormon szintjét,
 • elősegíti a pihentetőbb alvást,
 • segít a fogyásban,
 • megtanít tudatosan lélegezni,
 • az összpontosításodat a mély légzésre irányítja,
 • az erősítő edzés hatékony kiegészítője.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő jóga felszerelést

A jógafelszerelés vásárlása az egyik legegyszerűbb dolog. A torna a rugalmasságról szól. Ennek megfelelően válaszd ki a ruhát is.

 • Rétegezz. Kerüld a túl meleg és vastag ruházatot (meleg leggings, melegítőnadrág, meleg pulóver). Ez csak akadályozna a mozgásban. Ehelyett támaszkodj a rétegezésre, és szükség szerint vedd le az egyes rétegeket.
 • Kényelem. Viselj kényelmes és légáteresztő ruhát, amely elvezeti a nedvességet. Jógához válassz testhezálló ruhát, hogy az oktató lássa és esetleg kijavítsa a hibákat egyes pozíciókban. Ne viselj cipzáras ruhákat. A gyakorlás során semmi sem nyomhat.
 • Mezítláb. A jógát mezítláb gyakorolják, és nincs szükség speciális cipőre. Ha gyakran fázik a lábad, keress csúszásmentes zoknit.


A jóga gyakorláshoz kezdetben egy alapvető dologra lesz szükséged. Jógaszőnyegre. A legtöbb jógastúdió kölcsönzi a szőnyeget. Edzés után a legtöbb stúdióban nedves ruhával törölik át a résztvevők. Ha nem tetszik az a gondolat, hogy egy olyan szőnyegen feküdj, ahol korábban egy idegen izzadt, szerezd be a sajátodat. Alternatív megoldás lehet a szőnyegre helyezett törülköző is. De vigyázz, nehogy elcsússzon vagy elmozduljon, amikor egyes ászanát tartasz ki.

Jógaszőnyeget 5000 forintért könnyedén beszerezhetsz, de 40 000 forint feletti árral is találkozhatsz. A jógaszőnyegek közötti különbség a vastagságukban, tárolási módjukban, súlyukban és az anyagukban rejlik. A vékonyabb alátét jobb alátámasztást biztosít a talajon. Egyes gyakorlatok során úgy érezheted, nyom a padló, különösen, ha kiálló csontjaid vannak. A vastag jógaszőnyegeken probléma adódik a stabilitás megőrzésével.

TIPP: Várd meg az első néhány órát, mielőtt jógamatracot választasz. Először érezd át a gyakorlatot. Gondold át, hogy mennyire érzed jól magad a stúdióban használt szőnyegen a gyakorlás során. Aztán látogass el webáruházunkba vagy üzletünkbe.

Leírás: kérj tanácsot a jógaszőnyeg kiválasztásához. Kövesd a jógastúdióban tartott órák tapasztalataidat is. 

 

Más apróságok, amelyek még jól jöhetnek edzés közben:

 • Ha néhány gyakorlathoz meg kell érintened a földet, de a tested nem engedi, akkor használj bátran jógatéglát. Segítségével megtámaszkodhatsz a padlón.
 • A gumi is segít a jobb nyújtásban.
 • Bizonyos típusú órákra érdemes magaddal vinned egy törölközőt, hogy bemelegíts és melegen tartsd magad a záró relaxáció alatt.
 • Mint minden más testmozgásnál, a jógánál is hasznos a vizes palack.

 

Milyen gyakran érdemes jógázni

A jóga a gyakoriság szempontjából nem különbözik más gyakorlatoktól. Fontos a rendszeresség. Ideális, ha hetente legalább háromszor edzünk. A rendszeres testmozgással rugalmas és erős leszel. Ha tétlenül hagyod a tested, az elveszíti a megszerzett rugalmasságát. Kényeztesd magad legalább néhány perc testmozgással hetente néhányszor. A test ekkor rugalmas marad.

Ha reggelre időzíted az edzést, néhány napüdvözlet felpörgethet egészen estig.


Leírás: Ne erőltesd túl magad jógagyakorlás közben. Az erőfeszítés rendben van, de a fájdalom biztosan nem. 

 

Hamarosan látni fogod a hosszú távú és rendszeres testmozgás eredményeit magadon. A mozgáskészséged fejlődése ugyanúgy észrevehető lesz. Szóval ne aggódj, ha nem sajátítod el azonnal az összes pózt. Az is teljesen rendben van, ha különböző oktatóknál veszel jógaórát, míg megtalálod a számodra legmegfelelőbbet.

 

Hasznos linkek

Szerző: Alena Bouchalová

Forrás: a 4camping archívuma

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

6 990 Ft (18.74 %) 5 680 Ft

Összehasonlítom

29 680 Ft (78.67 %) 6 330 Ft

Összehasonlítom

Egyensúly pad Yate Half Ball

30 960 Ft (5.2 %) 29 350 Ft

Összehasonlítom

Sport segédeszköz Yate Yoga Block

2 230 Ft (17.94 %) 1 830 Ft

Összehasonlítom