Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan rétegezzük helyesen a funkcionális ruházatot

A réteges öltözködés effektív módja annak, hogyan tartsuk meg a meleget a hideg időben, és egyúttal egyszerűen szabályozni a testhőmérsékletet. A rétegek kombinálását a különböző funkciókkal megalkothatod az optimális szettet gyakorlatilag minden időjárás esetére. Hogyan kezdj hozzá? Megtudod a cikkünkből.


Tartalom

 

Bevezető

Szeretnéd minden körülmények között jól érezni magad? Melegben maradni, ha hideg van, száraznak maradni, ha esik, és nem megfőni, amikor süt a nap? Akkor ne becsüld alá a megfelelő ruhák kiválasztását. Nem a megjelenésről van szó, hanem a funkcionalitásról, továbbá az egyes darabok tulajdonságairól és azok megfelelő kombinációjáról is. Eme a funkcionális ruházati kombináció keresését a kívánt tulajdonságok elérése érdekében hagymarétegezési rendszernek nevezik.

 

Hagyma-rendszer

Ez a bevett elnevezése egy olyan réteges ruházati rendszernek, amelynek célja, hogy tulajdonságait a lehető leghatékonyabban használják ki.

Minden rétegének meghatározott szerepe van a rendszerben. Ha azt szeretnéd, hogy minden úgy működjön, ahogy kell, akkor egyiket se hanyagolhatod el, mert ez jelentősen rontaná az egész rendszer működőképességét és hatékonyságát. A rétegezés nem csak az éghajlati viszonyoktól függ, hanem a te igényeidtől és elvrásaidtól is. Célja, hogy a lehető legmagasabb kényelmet nyújtsa.

 1. Első réteg - nedvesség elvezetés, kényelem

  Az alap az, hogy legyen funkcionális ruhád. Pontosan illeszkednie kell a testhez. Ennek köszönhetően gyorsan és hatékonyan szívja el a test nedvességét a bőrről, így szárazon tartja a testet.
 2. Második réteg - szigetelő funkció

  A ruházati rétegrendszer ezen részének kell eltávolítania a nedvességet az első rétegből és egyúttal megtartani a test hőjét. Ideálisak a műszaki szálakból készült, nagy mennyiségű levegőt megkötő, alacsony nedvszívó képességű és jó nedvességelvezető modellek - jellemzően a fleece ruházat.
 3. Harmadik réteg - védőréteg funkció

  A felső réteg kulcsszerepet játszik az egész rendszerben. Semmi lenne az első két réteg nélkül, mégis csak ez véd a kedvezőtlen időjárási viszonyoktól. Szárazon kell tartania az alatta lévő szigetelőréteget, hogy megakadályozza a nem kívánt hőveszteséget a nedvesség (izzadság) miatt, és ezzel egyidejűleg vízálló kell, hogy legyen, hogy megakadályozza a víz bejutását a külső környezetből. Ezért a 3. réteghez szánt termékek membránnal ellátott anyagból készülnek, bevonattal vagy legalább vízlepergető kezeléssel rendelkeznek

 

Milyen ruhákat válasszunk?

A rétegrendszer csak akkor lehet funcionális, ha minden része funkcionális.

 

Az első réteg

Kezdjük a bőröddel. A testen mindig funkcionális ruhának kellene lennie. Nem véletlenül választottam a funkcionális szót. Ez tükrözi az ilyen ruházat összes tulajdonságát, amely biztosítja a maximális kényelmedet. És itt kell felhívni a figyelmet a sok hiba közül az elsőre, amit a rétegezés során elkövetünk. Felejtsd el a bő pamut pólókat. Szépen néznek ki, kellemesek a testnek, de nem tartanak szárazon és nem védenek meg a hidegtől. Ez viszont nagyon jól biztosítja a merinó gyapjú, amely számos egyedi funkcióval rendelkezik, ezzel vált annyira népszerűvé. Ez a különleges gyapjúfajta ugyanis nem köti meg a szagokat, természetesen antibakteriális, melegít még ha nedves is, és nem gyúlékony. Az ebből a szinte varázslatos anyagból készült termékek azonban inkább a hidegebb körülményeknek felelnek meg.

Meleg és napsütéses napokon ehelyett részesítsd előnyben a szintetikus szálakat, amilyen például a Coolmax. Szárazon tartja a testet, megakadályozza a túlmelegedést és nagyon gyorsan szárad. Alkalmas rövidebb vagy fizikailag megterhelőbb tevékenységekhez is.

Az anyagválasztást saját preferenciáidhoz és természetesen öltözködési körülményeidhez igazíthatod, de bármilyen típusú funkcionális fehérneműt is választasz, ne feledd, hogy feltétlenül olyan méretet kell választani, ami tökéletesen átöleli a tested. Csak így érheti el a ruha kívánt maximális funkcionalitását.

 

Második réteg

Egy réteggel feljebb, és újra ugyanaz a hiba. Emlékeztetlek, hogy felejtsd el a pamut pulóvert vagy akril szvettert. Lassan száradnak, nedves állapotban rendkívül nehezek. Inkább válassz fleece pulóvert. Ez nagyon jól megköti a levegőt, ami aztán felmelegszik, és így jobb hőszigetelést biztosít. A fleece ugyanúgy képes felszívni a nedvességet az első rétegből (a funkcionális fehérneműből), és távolabb szállítani a testtől. És ez az oka annak, hogy miért olyan népszerű a sportolók és a turisták körében legyen szó bármilyen tevékenységről vagy az öltözködési stílusról, és miért szerves része a megfelelően összeállított hagymarendszernek.

 

A harmadik réteg

Az utolsó – a harmadik réteg – feladata az időjárási viszonyoktól és a külső időjárási hatásoktól való védelem. Ez a legfelső réteg, leggyakrabban kabát és nadrág formájában. A kabátokból rengeteg van, száz meg százféle anyagból készülnek, többé vagy kevésbé megfelelő paraméterekkel. Most megpróbálom röviden és érthetően elmagyarázni, mit kellene elvárni egy kabáttól, amelyet a természetben használunk.

A megfelelő kabát kiválasztásának fő kritériuma, hogy vízálló. Ettől függ, hogy ázott verébként térsz haza, vagy szárazon és vidáman. A vízállóság egy szakkifejezés, az anyag ama képességét jelenti, hogy ellenáll a víznek és a jól ismert "vízoszlop” jellemzi. Eszerint minél nagyobb az értéke, annál nagyobb víznyomásnak, vagyis erősebb esőnek képes ellenálljon az anyag. Ez mm-ben vagy m-ben van megadva, és 400 mm-től (esernyő) egészen >30 000 mm-ig (csúcsmembránok) terjed.

 

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a vízoszlop olyan alacsony értéke is, mint egy esernyő, könnyen megvéd az esőtől, de vigyázat. Képzeld el, hogyan néz ki az esernyő szerkezete. Az anyag szinte félgömb alakú fémvázra van felfüggesztve, és sehol nem érintkezik a testeddel. Ebben az esetben az anyag sokkal jobban ellenáll a víznyomásnak. Ha olyan anyagból készült kabátot viselnél mint az esernyő azonos körülmények között, pár néhány perc alatt bőrig áznál.

A dolog logikájából úgy tűnik, hogy jobb lenne egy membránkabátra voksolni, melynek vízállósága több mint 30 000 mm. Azonban még itt is érdemes szólni egy nagy DE-ről.

Van egy bizonyos kapcsolat a vízállóság, az ár és a légáteresztő képesség között - ez utóbbi az anyag azon képessége, hogy a vízgőzt elvezeti a testedtől. Minél magasabb az ár, annál jobb az anyag, minél jobb az anyag, annál jobb a vízállóság vagy a légáteresztő képesség. Ez a két tulajdonság szinte fordítottan arányos. Általános szabály, hogy minél vízállóbbak az anyagok, annál kevésbé légáteresztőek és fordítva. Természetesen itt is vannak kivételek, amelyek erősítik a szabályt, ezek pedig a csúcskategóriás membránok, például a Gore-tex illetve a Dermizax, amelyek nem csak vízállóak, de légáteresztőek is.

 

Vízoszlop magassága és megfelelője a kiválasztott tevékenységekhez

 • 450 mm - normál esernyő vízállóság
 • 5000 mm - nedves padon való ülés
 • 12000 mm - térdelés a hóban
 • 18000 mm - a megrakott hátizsák hevedereinek nyomása
 • 30000 mm - egy síelő esése a nedves hóba

Légáteresztő és gőzáteresztő képesség

A gőzáteresztő képesség az anyag vízgőz kibocsátásának képessége. A légáteresztő képesség az anyag ellenállását jelenti a nedvesség tartós elpárolgása ellen

Személy szerint azt javaslom, hogy akkor szerelkezz fel csúcskategóriás membránkabáttal, ha pocsék időre, esőre, hóra és szélre számítasz. De ha szép időt jósolnak, tapasztalatom szerint jobban fog szolgálni az "anorák”- könnyű, gond nélkül csomagolható kabát DWR kezeléssel, bevonattal vagy valamilyen kevésbé erős membránnal. Sokkal olcsóbb, könnyebb lesz, játszva pakolhatod a zsebedbe vagy a derekadra akasztott tokba, és kellő védelmet nyújt zápor vagy kisebb eső esetén.

 

DWR felületkezelés

Ha nem vagy tisztában vele, mi az DWR kezelés, bevonat vagy membrán, akkor tudd meg, hogy: A DWR megjelölés már a gyártótól származik. A kémiailag kezelt anyagot jelenti, amely bizonyos ideig jobban ellenáll a víznek. Mondjuk, ez egyfajta hosszan tartó impregnálás.

A bevonatot újracsak az anyag gyártó általi kezelése. Ez egy speciális réteg, amely rendkívül vízálló anyagból van felrakva a felső rétegének alsó oldalára. Előnye a hosszabb élettartam, mint a DWR kezelésnél, hátránya azonban az alacsonyabb légáteresztő képesség és magasabb ár.

A membrán egy speciális anyag, amely az bevonathoz hasonlóan a felső anyag alsó rétegére van laminálva, de az attól eltérően jóval ellenállóbb a víznek, sokkal hosszabb élettartamú, drágább, de jobb légáteresztése.

 

Softshell

Ez a gyűjtőneve a modern többrétegű funkcionális anyagoknak, amelyeket főként kültéri ruházati cikkek és cipők gyártására használnak.

A név a két angol "SOFT" puha és a "SHELL" héj vagy kagyló szó kombinációjából származik. Ebből könnyen származtathatók azok az alapvető tulajdonságok, amelyekkel rendelkezik - mechanikai ellenálló képesség, vízállóság, jó hőszigetelés, szélállóság és légáteresztő képesség.

Mi a varázsa és van-e hiányossága? Minden, amit tudni akartál a softshellről cikkünkben elolvashatod ITT

Tipp: Ne feledkezzünk meg a zárt, lehetőleg magasabb szárú, vízálló kezeléssel vagy membránnal ellátott cipőkről és természetesen a funkcionális zoknikról (a frottírt hagyjuk otthon, és nyúljunk helyette a funkcionális fehérneműnél említett anyagokból készült zoknihoz).

 

Jótanácsok zárásként

Szeretnéd hozzáadni a szükséges vízállóságot ruhájához? Időnként mosd ki műszaki és sportruházatra szánt speciális mosószerrel, majd kezeld azt impregnáló szerekkel. Ha nem vagy biztos benne, hogy az adott ruhadarabhoz melyik termék illik és hogyan kell felvinni, érdeklődj jól bevált túraruházat és -felszerelés eladónál. Biztosan szívesen ad majd jó tanácsot.

Használj a cipőhöz viaszt vagy impregnálót, a gyártó ajánlásától függően.

Az első eső után azonnal észre fogod venni a különbséget.

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Vít Hruška

Forrás: pixabay.comunsplash.com

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

Szárító kötél Bo-Camp Dry Laundry Set 20

1 470 Ft

Összehasonlítom

48 317 Ft (10.67 %) 43 160 Ft

Összehasonlítom

29 607 Ft (44.88 %) 16 320 Ft

Összehasonlítom

17 268 Ft (14.99 %) 14 680 Ft

Összehasonlítom

8 940 Ft (2.43 %) 8 723 Ft

Összehasonlítom

Női funkcionális boxeralsó Devold Lauparen Merino 190 Boxer Wmn

21 580 Ft (15.48 %) 18 240 Ft

Összehasonlítom