Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan tisztítsd és gondozd hátizsákod

A hátizsák egy nagyszerű segítőtárs. A kirándulásokon segíti a munkádat, sőt: sokaknál a minőségi hátizsák szükséglet. Ha sok figyelmet szántál a kiválasztására, bizonyára elvárod, hogy tökéletesen szolgáljon majd sok éven át. Tudjuk ennek az útját-módját.


Tartalom

 

Bevezető

Ha a hátizsákot a kirándulásból hazajövet csak úgy a sarokba dobod, valószínűleg hamarosan tönkremegy. A hátizsákodról folyamatosan gondoskodnod kell. Ez nem egy bonyolult folyamat. Elég csak néhány szabályt követni, néhány havonta kitakarítani a hátizsákot, és időt szánni rá.

 

Hogyan tisztítsuk a hátizsákot

A hátizsák sok kalandot él át veled. Járatlan utakon tart veled és komoly terhet cipel még a sűrű erdőben is. Gyakran letesszük a földre. Belenyomjuk az illatos vagy szinte már aromás snackeket. Előfordul, hogy a hátizsákba egy pépesített banán édesített ital öntettel is egy réteg ruha alá kerül. Balesetek történnek. Ilyen helyzetekben csak egy megoldás létezik. A tisztítás.

A hátizsák gondozása során egy alapvető szabályt be kell tartani. Semmi esetre ne tedd a hátizsákot a mosógépbe. Felejtsd el. Nyilvánvaló, hogy a szárítógép sem a megfelelő választás. Ugyanezt a gyártó címkéjéről is megtudhatod. Ezt tartsd tiszteletben. Ehelyett használd a kádat vagy a mosdót. Kézi mosás során tökéletesen elérheted a hátizsák összes behajtását, miközben maga a mosás is kíméletesebb.

 

A hátizsák tisztításának helyes menete: 

  1. Minden mosás előtt ellenőrizd a zsebeket, a rekeszeket és a rejtekhelyeket. Végy ki mindent, beleértve az esőhuzatokat is.

  2. Lazítsd meg a hevedereket.

  3. Távolítsd el a kivehető részeket. Ez vonatkozik a hevederekre, csatokra, poggyászlakatokra, vizestömlőkre és más hátizsák kiegészítőkre. Egyes hátizsáktípusoknál a derékszíj is lecsatolható. Próbáld ki. Vedd ki hátmerevítőket, ha lehetséges.

  4. Rázd meg a hátizsákot, és ürítsd ki belőle a lehető legtöbb port, kavicsot, ételmorzsát, ottfelejtett csomagolópapírt, egyszóval minden szemetet. Meglephet majd, hogy mennyi levelet és elrejtőzött zsebkendőt találsz.

  5. Engedj legfeljebb 30°C-os vizet, tegyél bele lágy mosószert és a hátizsákot merítsd bele, és áztasd körülbelül 30 percig.

  6. Végy a kezedbe nedves szivacsot vagy rongyot, és gyengéden mosd ki a hátizsákot. Válassz nem színes változatot, hogy ne legyen még foltosabb a hátizsák. A szivacsot természetesen a puhább oldalával használd. Ne hagyj ki el semmilyen zsebet vagy behajtást. Ha szükséges, használj hagyományos szappant.

  7. Meg fogsz lepődni, de a hátizsák tisztítására is alkalmas a fogkefe is. Használhatod például a cipzárak és csatok tisztítására. Ha nem gondoskodsz a cipzárról, előfordulhat, hogy elkezd leragadni a homok- és pormaradványoktól. Ha a karbantartást a legmagasabb szintre szeretnéd emelni, használj cipzárápoló kenőanyagokat. A paraffinviasz jól működik.
Tipp: Mosáshoz ne használj hagyományos mosószereket. A mosóporok károsítják a hátizsák vízálló bevonatát. A mosógépben történő mosás a hátizsák összeesését és teljes deformációját okozhatja.

Leírás: Megfelelő gondozással a hátizsákod valóban évekig jól szolgál. 

 

Ha elégedett vagy az eredménnyel, távolítsd el a szappant a hátizsákról. Öblítsd le hideg tiszta vízzel. Akár többször egymás után.

Ne csavard ki, csak nyomkodd ki belőle a vizet. Végül hagyd a hátizsákot rendesen megszáradni jól szellőző helyen. Kerüld a szárítógépet, akárcsak a közvetlen napfényt is. Szárításkor húzd le az összes cipzárt. Az ilyen fürdő utáni száradás több napig is eltarthat. Számolj ezzel.

 

Mosógép és hátizsák

Általánosságban érvényes, hogy az outdoor turisztikai és sport hátizsákot nem javasolunk mosógépben mosni. Ha bármilyen okból mégis a mosógép mellett döntesz, válaszd a legkíméletesebb 30°C-os programot, maximum 400 fordulattal. Mosás előtt természetesen ürítsd ki a hátizsákot, vedd ki belőle az összes kincset és szedd le a levehető részeket.

Ha be akarod tenni a hátizsákot a mosógépbe, szerezz be egy mosózsákot. Ezzel megakadályozod, hogy a csatok belegabalyodjanak a mosógép dobjának széleibe. Először hagyd a mosógépet szabadon járni, hogy megszabaduljon a maradék mosóportól, amiből minden mosás után marad. A mosáshoz vegyél speciális tisztítószereket a hátizsákokra vagy outdoor felszerelésekre.

 

Eltávolíthatatlan foltok

Egy ideális világban a hátizsák karbantartása több utazása, sőt akár hónapra is elegendő. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor valami nem jó illatú vagy zsíros dolog marad a hátizsákban. Ha az alapmosás nem volt elég, és továbbra is maradtak foltok vagy kellemetlen szagok, a következő lépések következnek. Gyakran működnek nagymama tanácsai, köztük a szódabikarbóna. Mielőtt a fenti módszerek bármelyikét alkalmaznád, először próbáld ki a hátizsák egy rejtett részén.

A tisztítandó részt párnázd ki, hogy megakadályozd a folt átterjedését a tiszta területekre. Először nedvesítsd be a területet, szórd be szódával, dörzsöld meg és hagyd egy kis ideig hatni. A fehér ecet is működik. Speciális szövettisztító szereket is árulnak.

Egy még erősebb megoldást tartogat az étkezési só és citromlé kombinációja. Itt nagyobb a esélyük van a nem kívánt foltok előfordulásának, ezért ezt a kombinációt kizárólag olyan részeken használd, amelyek nem láthatók.

Forrás: https://pixabay.com/cs/photos/pr%C3%A1delna-um%C3%BDt-%C4%8Di%C5%A1t%C4%9Bn%C3%AD-oble%C4%8Den%C3 %AD-4017610/
Leírás: Ne félj alkalmazni a nagymama takarítási tanácsait. Először a hátizsák egy kevésbé észrevehető részén teszteld a hatásukat. 

 

Mindennapi karbantartás

Az utazás utáni karbantartás nem kellene, hogy nagy kunszt legyen. Van néhány lépés, amelyet valószínűleg meg kell tenned. Ez a karbantartás gyakorlatilag ugyanolyan mint a többi outdoor ruházat, dzsekik, cipők esetében.


Leírás: Eső és zivatar idején használj esőhuzatot a hátizsákra. Hazaérkezés után hagyd megszáradni a hátizsákot. 

 

A nyirkos időben, ködben és a szemerkélő esőben tett séta után a hátizsákot először hagyd megszáradni. Ne tedd a hazaérkezés után azonnal a szekrénybe. Egyes részek bepenészedhetnek. Lehet, hogy ezt a penészt szabad szemmel nem veszed észre, de apróbb károsodásokat okozhat a szálakban, amelyek csak idővel válnak láthatóvá. A penésztől ilyenkor már nehéz megszabadulni. A textíliákon ráadásul még foltokat is hagynak.

Tipp: Ne félj impregnálót használni a hátizsákodhoz. Melegen ajánljuk. Először tisztítsd meg megfelelően a hátizsákot, mosd ki, majd még langyos vízbe tedd az impregnálószert. Megvéded így a nedvességtől és a szennyeződéstől.

Ügyelj a terhelhetőségre. A hátizsák túlterhelése nemcsak a hátnak és a hordozásnak kényelmetlen. Megrövidíti a hevederek élettartamát, amelyek aztán egy alkalmatlan pillanatban elszakadhatnak. A cipzárak szenvednek, és végül meglazulhatnak. Csak annyit tégy bele, amennyit a hátizsákkal együtt elbírsz. Felejtsd el a hátizsák megtömését mondván - "az még belefér". Egyértelmű, hogy a kirándulásokhoz, túrákhoz fel kell szerelkezni. Ezért tekintsd meg tanácsainkat, hogyan kell megfelelően pakolni a hátizsákba.


Leírás: Ne terheld túl a hátizsákodat, és tartsd be a gyártó által megadott kapacitást. 

 

Kerüld az éles tárgyakat is. Ez határozottan nem tartozik a hátizsákba. Kilyukasztaná a hátizsákot. A síalpinhoz, a mászáshoz és az olyan sportokhoz, amelyeknél élesszerszámokkat használunk, kaphatóak speciális hátizsákok, amelyekhez oldalról rögzítjük ezeket az eszközöket. Tekintsd meg az ajánlatunkat, ahol is megtalálod ezeket a különleges hátizsákokat.

Ha elbizonytalanodtál, hogy néz ki a megfelelő hátizsák, olvasd el tanácsadásunkat. A hátizsák kiválasztásával szívesen segítünk. Termékeinkkel és megfelelő gondozással hosszú évekre lesz a társad.

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Alena Bouchalová

Források: a 4camping archívuma, pixabay.com

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

62 358 Ft (10.84 %) 55 600 Ft -tól

Összehasonlítom

47 803 Ft (16.49 %) 39 920 Ft

Összehasonlítom

56 667 Ft (18.61 %) 46 120 Ft

Összehasonlítom

88 317 Ft (17.05 %) 73 260 Ft -tól

Összehasonlítom

46 480 Ft (39.33 %) 28 199 Ft

Összehasonlítom

21 680 Ft (56.65 %) 9 399 Ft

Összehasonlítom

67 036 Ft (10.82 %) 59 780 Ft

Összehasonlítom

68 640 Ft (35.9 %) 44 000 Ft

Összehasonlítom