Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk hótalpat?

Jobban szeretsz a hegyekben lenni, mint otthon, de amikor a fehér takaró betakarja a lejtőket, úgy érzed, hogy vége a szezonodnak? Tévedsz, a havas terep nem csak a síelőknek való. A hótalpakkal ismét visszatérhetsz a bércekre.


Leírás: Mit szólnátok egy családi hótalpas kiránduláshoz? Nincs akadálya. Még gyerek hótalpak is vannak a kínálatunkban. 

Tartalom

 

A hótalp elve valójában egyszerű, és őseink, akik a hegyekben éltek, és egész évben a havas tájon kellett mozogniuk, tudták, hogyan kell teljes mértékben használni. Egy jól kiválasztott hótalp ugyanis viszonylag nagy területen osztja el a súlyt, és megakadályozza, hogy túl mélyre süllyedj a hóban. A hóval borított terepen való gyaloglás kevésbé lesz megterhelő.

https://www.google.com/url?q=https://pixabay.com/cs/photos/%C5%A1plhat-%C3%BAnava-sn%C3%ADh-zima-z%C3%A1bava-3295661/&sa=D&source=docs&ust=1704704831857347&usg=AOvVaw1FkKQjKPiIrrjra5SzDQYr
Leírás: A friss porhóban való gyalogláshoz jobb, ha hosszabb hótalpat választunk.

 

Mikor kell hótalpat húzni?

Valahányszor kimész a havas természetbe, és nem akarsz bukdácsolni a mély hóban. Ahogy a Warg Snowind hóctalp tesztje is mutatja, a hótalp nélküli gyaloglás mély hóban még a fitt sportolók számára is macerás lehet. Másrészt, miután felvettük őket, visszatér a hegyekben való mozgás öröme.

 

Hogyan válasszunk olyan hótalpat, hogy valóban illeszkedjen?

A hótalpak kiválasztása nem nagy tudomány. Csak néhány dolgot kell figyelembe venni. Ha pedig még csak most ismerkedsz a hótalpakkal, akkor azt javasoljuk, hogy inkább óvatosan indulj. Először is, az első túrázás előtt szokjon hozzá a lábad a hótalpakkal való mozgáshoz. Mire kellene tehát összpontosítanunk?

 

TIPP, hogyan válasszunk hótalpat a terepviszonyoknak megfelelően

Egy egyszerűbb hótalp szövettel kitömött fémvázzal igen kedvező áron, harmincezer forint körül vásárolható meg. Remek lesz bennük a havas tájon sétálni, ahol nem várható túl sok mászás vagy nehéz átkelés az ágas-bogas terepen.


Leírás: Veszélyes szakaszokkal nézel szembe? Javasoljuk, hogy a sapkát cseréld le sisakra

 

A nehéz emelkedőkkel és ereszkedésekkel teli hegyvidéki terepen való mozgáshoz jó, ha technikai hótalpat választunk. Speciális formájuk könnyű és természetes járást tesz lehetővé. Az alján lévő karmok segítik a stabilitás megőrzését még jeges havon is. Értékelni fogod, hogy felemelheted a sarkad mászás közben. Így a dombon teljes talppal léphetsz, nem csak a lábujjaidon. A drágább hótalpakon hágóvasak is vannak, így még az igazán fagyos lejtőn is könnyedén fel lehet mászni.

 

A hótalp teherbírása kulcsfontosságú 

A hótalpaknál meg van adva az adott modell tehrebírása is. A feltüntetett súlyig kényelmesen mozoghatsz a havon. De vigyázat: nem csak a te saját súlyod számít, amikor például reggel pizsamában a mérlegre állsz. Ehhez hozzá kell adni a ruházatod, cipőd, de még a hátizsákod és az esetleges rakományod súlyát is. Hosszabb expedícióra indulsz, és viszel magaddal még ételt, meleg italt termoszban esetleg túrabotot? Adjad össze szépen az egyes darabok súlyát. Lehet, hogy meglep, de könnyen lehet mindez 20 kiló plusz.

 

Életkor és nem szerinti kiválasztás

Bár vannak a piacon univerzális hótalpak, választhatunk speciális női vagy férfi hótalpakat is. A női hótalpak keskenyebbek és kisebb méretben kaphatók, mint az univerzális vagy a férfi hótalpak. Az is előfordulhat, hogy a gyártó a női hótaplak könnyedségét hangsúlyozza anélkül, hogy a tartósságuk ezt bánná. Gyermek hótalpak kisgyermekekhez igazodnak. A kicsiknek szánt hótalpak a szórakozásra szolgálnak, a junior hócipők már hasonló műszaki jellemzőkkel rendelkeznek, mint a felnőtteknek szántak.

 

 

A hótalpak súlya

Hosszú séták során minden plusz gramm észrevehető. És teljesen mindegy, hogy a hótalpat a lábadon, vagy a hátadon hordod. A piacon ultrakönnyű hótalp is kapható, a súlya (egy páré) mintegy másfél kiló körül mozog.

 

Milyen cipő illik a hótalphoz?

Ajánlott túrázásra alkalmas, strapabíró téli cipőkhöz nyúlni. A túracipő az ideális választás. Az anyag nem lehet puha, mivel a hótalp kötése nyomná a lábadat. Fennállna a veszélye annak, hogy meglazítanád a kötéseket, és a hótalpak már nem illeszkednének jól a lábadhoz. Eltűnne az a biztonság, amit a lejtőn való mozgás során meg kell adniuk. Javasoljuk a cipő kiegészítését kamáslival, ami biztosítja, hogy hó ne hulljon a cipődbe, és a nadrágszárat is szárazon tartja.

TIPP: Javasoljuk, hogy a cipődet jól impregnáld az utazás előtt, és vízálló zoknit húzz a lábadra. A lábad garantáltan száraz lesz.

 

Mit csomagoljunk még?

  1. Semmiképp ne felejts el jó minőségű kesztyűt is csomagolni. Ideális esetben olyanokat válassz, amelyek védelmet nyújtanak a hideg és a téli időjárás viszontagságai között, de ugyanúgy jó velük a rudakat is tartani.
  2. A túrabotok segítenek megőrizni a stabilitást a terepen való mozgás közben. Ezenkívül a botokkal való elrugaszkodás megkönnyíti a járást.
  3. Ha igazán nehéz terepre tervezel menni, javasoljuk, hogy felszerelésedet egészítsd ki egy jégcsákánnyal.

Gondolni kell a saját biztonságunkra is, valahányszor a vadonba merészkedünk. Öltözködéskor ne feledd a réteges öltözködés elvét. Mindig tegyél a hátizsákodba egy teljesen feltöltött mobiltelefont, amelyet kiegészíthetsz egy feltöltött power bankkal. Az alapvető lavinafelszerelés is jól jöhet, különösen akkor, ha néhány magas hegy kihívásokkal teli terepére merészkedsz.

 

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Lucie Krůčková

Források: a szerző archívuma, pixabay.com , unsplash.com

5 egyszerű lépés a viasz eltávolításához a ruháról

Tanácsadás

Viasz került a ruhádra és nem tudsz megszabadulni tőle? Cikkünkben találsz néhány tippet, hogyan tudod eltüntetni!

Így válaszd ki jógaszőnyeged!

Tanácsadás

Az edzőszőnyegek közötti különbségek nagyok lehetnek. Egy jól megválasztott tornaszőnyeg nemcsak élvezetesebbé teszi azt a pillanatot, amikor az állóképességedet növeled, hanem biztonságos mozgást is tud garantálni. Mire kell tekintettel lenni a választáskor?

10 last minute ajándéktipp

Tanácsadás

Semmi új a nap alatt... Minden esztendőben igyekszem az ajándékvásárlást jó előre megtervezni. Becsületesen válogatok minden egyes darabot, ami mosolyt varázsolhatna a megajándékozott arcára. De végül mégis némelyik meglepetést az utolsó pillanatban is keresgélem. Ha ti is hozzám hasonlóak vagytok, tekintsétek meg az alábbi a tippeket, amelyek kicsit enyhíthetnek az izgalmon. És főleg: biztosan jó pontokat szerezhettek velük.

Válogatásunk

Sapka fejlámpával Extol Light

4 700 Ft (11.06 %) 4 180 Ft -tól

Összehasonlítom

Gyerek sapka Kama B90

13 500 Ft (31.63 %) 9 230 Ft

Összehasonlítom

7 730 Ft (48.38 %) 3 990 Ft

Összehasonlítom

5 540 Ft (28.34 %) 3 970 Ft -tól

Összehasonlítom

25 440 Ft (25.08 %) 19 060 Ft -tól

Összehasonlítom

15 095 Ft (17.39 %) 12 470 Ft

Összehasonlítom

2 950 Ft (49.15 %) 1 500 Ft -tól

Összehasonlítom

7 930 Ft (29.63 %) 5 580 Ft -tól

Összehasonlítom