Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk Petzl fejlámpát?

Egy fejlámpa kiválasztása nem túl szórakoztató. Könnyű elveszni a sok lumen számok, a hatósugár méterei és az üzemidő órái között. Hány égőre van szükség? Mire való a piros fény? Szükség van az akkumulátor töltöttségi szintjének a kijelzésére? A pántos vagy a zsinóros jobb? Amennyiben szeretne többet megtudni a fejlámpa kiválasztásáról, összeállítottunk Önnek egy kis útmutatót.

Ha fejlámpát választ, két kérdésre mindenképpen tudni kell válaszolni:

  1. Mennyit vagyunk hajlandók beruházni a fejlámpába?
  2. Milyen körülmények között fogja használni?

Alap fejlámpák

Ha a fejlámpát a sátor megvilágítására vagy a kempingben, vagy a táborban, vagy az esti italozásból hazafelé menet, esetleg a csillár izzójának kicserélésénél, vagy áramkimaradás esetén akarjuk használni, egy alap fejlámpa - mindenféle funkció nélkül - elegendő. Ezek az alap fejlámpák gyermekek számára is alkalmasak, mint első fejlámpa. Ideális például a Petzl Tikkina 2 két diódával vagy a nagyobb teljesítményű Petzl Tikka 2 négy diódával a pánton, vagy a Petzl Zipka 2 négy diódával és visszahúzó zsinórral.


Ebbe a csoportba speciális fejlámpák is tartoznak, például a Petzl Tactikka, amelyet egy piros szűrő egészít ki. A piros fény megvilágítja azt amire szükség van, ugyanakkor nem agresszív, hogy felébressze az egész tábort, vagy elriassza az összes vadat az erdőben.

Erőteljes fejlámpák

Ha síeléshez, kerékpározáshoz, alpesi mászáshoz, hegymászáshoz, barlangkutatáshoz, futáshoz vagy akár tájékozódó futáshoz van szükségünk fejlámpára, akkor egy erősebb modellhez nyúljunk. De vigyázzon, ha kipróbálja ezt a magasabb osztályt, többé nem lesz megelégedve semmilyen gyengébbel :o).


Az erőteljesebb fényszórók képviselői egy erős diódával rendelkeznek, amelyet egy takarékos piros dióda egészít ki, például a Petzl Tikka Plus 2 vagy a Petzl Tikka 2 XP amelyeken fényszó beállítás is lehetséges (választás a keskeny és a széles fénykúp között). A magasabb teljesítménnyel rendelkező fejlámpáknak általában több extra funkciójuk van, például a világítás intenzitásának választása, villogás, akkumulátor töltés jelzése, stb. A felhasznált égők és lencsék jobb minőségűek, és a fejlámpa akár 40–60 méter távolságig világít.

Speciális fejlámpák - barlangkutatáshoz és extrém sportokhoz

A fejlámpák legmagasabb osztályába tartoznak az extrém sportokhoz, barlangkutatáshoz és hasonló tevékenységekhez tervezett modellek. Ezekben a nagy teljesítményű legmagasabb minőségű fényszórókban, elemek helyett akkumulátor van és robusztusabb felépítésűek. Egyes modellek, például a Petzl Nao egy speciális érzékelőnek köszönhetően automatikusan beállítja az égők teljesítményét a környezetnek megfelelően. A Petzl Ultra Wide modell ugyanakkor egyenletes fénykúpot ad akár 180°-os tartományban.

Itt találja meg az egész fejlámpa kínálatunkat.

Olcsó fejlámpák

Sok vásárló kérdezi, hogy miért vegyen drágább fejlámpát, ha egy kereskedelmi láncolat boltjában vagy a piacon megkaphatja 800 forintért? A válasz egyszerű - bár keveset fizetnek a fejlámpáért, azt is figyelembe kell vennünk, hogy miből kell "táplálni", azaz milyen típusú elemekre van szükségük a működéshez. 

Ezek általában lapos elemek, amelyeket nehezebb beszerezni és drágábbak. Ennek eredményeként lényegesen többet fizetnek egy fejlámpáért és annak működéséért, mint ha drágább és jó minőségű terméket vásárolnának.

A fény a legfontosabb - saját tapasztalatainkból tudjuk, hogy az olcsó fejlámpák nem világítanak erős fénnyel, gyakran rossz az érintkezésük és az égők gyorsan kiégnek.

Jótanácsok zárásként: A fejlámpa kiválasztását gondolja át jól - ha nem biztos benne, ne féljen megkérdezni és kipróbálni.

Egyéb fejlámpáról szóló cikkeink

 

A 4camping csapata

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.