Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Teszt: Fejlámpa LedLenser MH7

Több fény, mint amire szükséged van. A 600 lumen fényerejű fejlámpa minden turistát és hegymászót sokoldalúságával fog lenyűgözni. Olvasd el áttekintésünket.

 


Tartalom

 

A LedLenser egy amerikai márka, amely 7 éves garanciával gyárt minőségi kültéri lámpákat. Az MH7 modell fejlámpa az egyik legerősebb modell, húszezer körüli ár kategóriában mozog. Ha három okot kellene megemlítenem, hogy fontolóra vegyem ezt a fejlámpát, akkor azok biztosan ezek lennének:

 • maximális fényerő: 600 lumen

 • a fénysugár fókuszálása

 • lehetőség a lámpa leválasztására a fejpántról.

Először is szeretném elismerni, hogy soha nem rajongtam a nagy teljesítményű fejlámpákért . A korábbi kedvencem egy könnyű fejlámpa volt ami nem rendelkezett annyira erős fényerővel, de elég volt ahhoz, hogy egy hátizsákba elférjen és, hogy egy erdei úton botladozzak vele. De miután kipróbáltam az MH7-et , nem tudok visszatérni semmi máshoz. Talán nagy közhelynek hangzik, de úgy érzem, az ember a sötétség fogságában a fény urának érezheti magát, és ez egyszerűen felemelő.

 

A tesztelő profilja

Matyás Vejskal

2014 óta tesztelem a kültéri felszereléseket. Felhasználói véleményeket írtam cseh és külföldi médiáknak, köztük ismert szabadtéri magazinoknak, és számos gyártóval együttműködtem a kések, a cipők és a bushcraft ruházat fejlesztésében. A számítógéptől való munkától a természet felé menekülök, és a saját bevizsgált felszerelésem határait keresem nehezebb, többnapos túrák során.

 

 

 

Jellemzők

 

Név:

 

Fejlámpa Ledlenser MH7

Gyártó: Ledlenser
Súly:  139 g
Üzemidő: 60 óra
Fényáram: 600 lumen

Fénytáv:

200 m
Vízbehatolás elleni védelem mértéke: IPx4-Védett a fröccsenő víz ellen
Piros fény: Igen
Villogó üzemmód: Igen
Fejlámpa elem típusa: AA / akkumulátor
Maximális üzemidő:  51-99 óra
Maximális fénytávolság: 101 - 200 m
Lámpa anyaga: Műanyag
Szín: Fekete/Sárga

 

 

 • multifunkciós, nagy teljesítményű outdoor fejlámpa
 • maximális teljesítmény: 600 lm
 • Üzemidő: 3,5 - 60 óra
 • Advanced Focus System - a fény fókuszpontjának egyszerű és folyamatos változtatása
 • két üzemmód: Energy Saving, Constant Current
 • töltöttség szint mutató
 • Transport Lock - megakadályozza a lámpa véletlen bekapcsolását
 • megakadályozza az eső és sár bejutását
 • piros fény
 • Li-ion akkumulátor
 • mágneses csatlakozású USB kábel
 • 2x AA 1,5 V-os elemekkel is feltölthető
 • kiterjesztett 7 éves garancia
 • 100% ORIGINÁL matrica

 

 

Első benyomások

A vásárlás előtt nagyon megrémültem az MH7 méretétől és súlyától, de el kell ismernem, hogy a 139 gramm az elemekkel együtt nem akkora probléma, mint amire számítottam. A könnyen állítható fejpánt levehető középső hevederrel kényelmes viselet, csak azt vettem észre, hogy ha futás közben nem tudom rendesen rögzíteni, egy idő után zavar a homlokomon való lötyögés. Másrészt ez az egyik oka annak, hogy a futó fejlámpáknak hátsó áramellátással készítik, így ezért nem igazán tudom hibáztatni az MH7-et.

 

A Ledlenser MH sorozat egyes modelljeinek összehasonlítása:

 

Típus

 

Teljesítmény

 

Állóképesség

 

Fénytartomány

 MH2

100/15 lm 40/10 óra 100/30 m

 MH3

200/20 lm 4,5/35 óra 130/40 m
 MH4 400/20 lm 4/35 óra 400/20 lm

 MH5

400/20 lm 4/35 óra 180/40 m

 MH6

200/20 lm 5/20 óra 120/40 m

 MH7

600/220/120/20 lm 3,5/8/40 óra 200/180/120/40 m

 MH8

600/220/120/20 lm 3,5/8/40 óra 200/180/120/40 m

 MH10

600/250/10 lm 10/15/120 óra 150/100/20 m

 MH11 

1000/750/300/10 lm
A Boost csak 10 másodpercig tart.
-/4/8/100 óra 320/300/200/30 m

 

Praktikus állíthatóság és tartósság

Nagyszerű funkciója hogy a dőlés beállítását 60 fokban lehet állítani, valamint a lámpát villámgyorsan le lehet csatolni a fejpántról és úgy lehet használni, mint egy kézi lámpát. Nem tudom, ez talán nem csak nekem nagyszerű - ha valahova fel akarod kötni a lámpát, letenni, vagy csak a zsebedben hordozni, akkor ez megfizethetetlen. Az IP54 tanúsítvány miatt nem kell félned, hogyha kisebb esőt kap a fejlámpa .

 

A fejálmpa szíve az áramforrás

Egy másik dolog, amiben nagyon válogatós vagyok, az áramellátás. Igyekszem AA elemekkel ellátott felszereléseket vásárolni. Ebben a tekintetben a LedLenser szinte minden kívánságomat teljesítette. A csomagban található egy 1550mAh li-ion akkumulátor, amelyet két klasszikus AA elemre cserélhetek. A ceruzaelemek ideális alternatívát jelentenek a hosszú utazásokhoz, még hegyi völgyek poros benzinkutjainál is feltöltheted úgy üzemanyag-tartályt mint a fejlámpádat.

 

A mindennapi használat során, például amikor sötétben futsz, vagy télen sétáltatod a kutyád, ez az akkumulátor pénzt takarít meg. Egy speciális kábellel töltheted fel, amelyet mágneses csatlakozóval lehet csatlakoztatni akár közvetlenül az akkumulátorhoz - akár anélkül, hogy levesszük a fejlámpa alját. Valakinek ez pozitív lehet, de igazából az én számomra ez kissé kiábrándító, mert ez egy újabb kábelt jelent a fiókban. Röviden, az USB elvesztette sokoldalúságát, nem? :-)

 

Showtime!

Ha bekapcsoljuk a fejlámpát előfordulhat, hogy kétszer villog. Ez nem hiba, hanem egy okos zár, amelyet a hátizsákba dobás előtt ajánlok bekapcsolni, hogy megakadályozzuk a véletlen bekapcsolást. A feloldáshoz csak nyomd le a gombot 5 másodpercig.

Most jön a legfontosabb szakasz, amelyet nem lehet szavakkal leírni. Megpróbálom számokkal és fényképekkel. Először a számok. Többféle üzemmód közül választhatsz, és a teljes fényszóró működése átváltható állandó vagy energiatakarékos üzemmóra, ha a gombot 7 másodpercig lenyomva tartod zárolt állapotban, ez főleg a működési idejét befolyásolja:

 

Rezsim

 

Teljesítmény

 

Töltöttségi szint

 

Energiatakarékos mód

Gyenge 20 lumen 40 óra 60 óra
Közepes 120 lumen 8 óra 10 h - 170 lm
Erős 220 lumen 3,5 óra 7 óra
Boost 600 lumen - -

SOS

Igen    
Piros Igen    

Boost a játékban

Mi az a Boost? Ez egy olyan mód, amelyet bármikor elindíthatsz egy gyors dupla kattintással. 30 másodpercig a lehető legnagyobb fényt kapja az töltöttségi szinttől függetlenül, akár háromszor is többet, mint a legerősebb módban.

A módok közötti különbségek

Mi a különbség a normál és a gazdaságos fejlámpa beállítás között? Van egy kis különbség, amelyet az ínyencek fognak jobban értékelni. A LedLenser egy kúp okos fókuszálásával működik, a fénytöréssel, így a fény a látómező széleire vagy a közepére irányítható. Energiatakarékos üzemmódban az élek mindig kissé sötétebbek, a normál mód egységes kúppal rendelkezik. Ez csak egy apróság, amelyet nem mindenki fog teljes mértékben értékelni, de ez teszi lehetővé a LedLensernek, hogy hatékonyabban kezelje az energiát és hosszabb ideig működjön.

 

 

Reális teljesítmény lencsevégre kapva

És eljutunk a fotókhoz. Ezek pontosan ugyanolyan tükörreflexes fényképezőgép-beállításokkal rendelkező felvételek, így a felvételek pontosan megfelelnek annak, ahogy a szemem látja a valóságot. Összehasonlítom a LedLenser MH7-et az előző "szegényes" Silva Rangeremmel, amelynek súlya és ára a fele, de csak 34 lumen teljesítményű.

 

A LedLenser különlegessége a kúp kézi fókuszálása. Csak fordítsd meg a gyűrűt, és egy széles kúpot keskeny keresősugárrá alakíthatsz, ellentétben Sauron szemével. Egy másik praktikus, de számomra megszállottság, hogy abban segít, hogy baglyokat, szarvast vagy akár csukát láthassak a sötétben.

 

Értékelés: 95 %

+

 • lenyűgöző teljesítmény az 1550mAh li-ion akkumulátornak köszönhetően
 • IPx4 védelem
 • nagyon jó minőségű kivitelezés
 • olyan funkciók, mint az intelligens zár vagy a Boost
 • Advanced Focus System - a fényáram fókuszának szabályozása
 • kézilámpaként is szolgálhat
 • utánvilágítás és nagyon lenyűgöző, 600 lm-ig terjedő teljesítmény 

-

 • csak speciális kábellel tölthető
 • a multifunkciós főgomb kevésbé érzékeny


Végső összefoglaló

A súly és a felesleges teljesítmény iránti eredeti aggályok ellenére megszerettem a Ledlenser MH7 fejlámpát. Eddig hetente többször kocogtam vele, néhányszor többnapos túrára vittem a hegyekbe, és az előszobába akasztottam, hogy mindig kéznél legyen, amikor kimegyek a házból sötétedés után. Használata nem teljesen intuitív a kezdetekben, de csak lapozd át az utasítást, és néhány perc múlva olyan módokat használhatsz, mint például a Boost vagy a Lock, és tudod, hogy amikor az akkumulátor lemerül, az állapotjelző LED pirosan villog bekapcsoláskor, és a teljesítmény korlátozott.

A teljesítménye véleményem szerint elég kedvező, kéthetente töltöm az akkumulátort. A súly egyáltalán nem jelent problémát, és az az érzés, amelyet végre sötétben láthattam, minden pénzt megér számomra. A fejlámpa kialakítása nagyon jó, és még fél év után sem mutat kopásnyomokat, bár minden mechanikus alkatrész műanyagból készült - főleg élesítésnél és billentésnél csodálkoztam rá. Ha találnom kellene fejlesztési lehetőséget, akkor egyértelműen az az egyik általános USB-csatlakozós feltöltés lenne és talán a fő gomb jobb reagálása, mert főleg a kesztyűmben nem tudom benyomni.

Minden olyan turista vagy hegymászó számára, aki megbízható univerzális fényforrást keres kalandjaihoz, és nem habozik külön fizetni a minőségért, az MH7 egyértelműen a listán szerepel.

 

 

 

Hasznos linkek

 

További érdekes cikkek:

 

Szerző: Matyás Vejskal

Források: a szerző archívuma

TESZT: Merrell Moab 3 Gtx férfi túracipő

Tesztek

A mai a tesztünkben a Merrell túrabakancsot vesszük górcső alá.

TESZT: Fenix HM65R-DT fejlámpa

Tesztek

Ála kollégánk Albániában kalandozott, és tesztelte a Fenix rendkívül tartós és erős fejlámpáját. Hogy állta meg a helyét a fejlámpa?

TESZT: A ZULU gyermek softshell szettje

Tesztek

Hanka tesztelőnk nem csak munkatársunk az értékesítési osztályról, hanem két kisgyermek édesanyja is. A gyermek softshell ruhakollekció első tervei óta részt vesz a tesztelésben.

Válogatásunk

47 030 Ft (32.43 %) 31 780 Ft

Összehasonlítom