Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk terepfutó cipőt

Hogyan válasszunk futócipőt könnyű és nehéz terepre? Milyen cipő a megfelelő az erdei utakra, és a hegyi ösvényekre? Saját tapasztalata alapján is ír szerzőnk, Marcel Fronko.


Tartalom

Az aszfaltra és terepre szánt futócipők közötti különbség elsősorban a talpban, valamint az anyagok erősségében és tartósságában rejlik. Aszfalton Adidas Ultraboost cipőben futok, ami nagyon könnyű, lélegző, gyors, és nem stabil. Sík aszfalton ez rendben van. De milyen cipőt válasszunk, ha egyenetlen, gyakran nedves vagy sáros terepen szeretnénk futni? A megoldás a terepfutócipő, vagy angol kifejezéssel trail futócipő. 

 

Futócipő erdei aszfaltozott és kavicsos utakhoz

Könnyű terepre, azaz burkolt erdei és kavicsos utakra, gyakran nedves talajon, a jól bevált és kipróbált MIZUNO WAVE DAICHI 6 cipőt ajánlom. Ez a túracipő ideális az erdőben és a városon kívüli kavicsos ösvényeken való futáshoz. A talp mintázatának köszönhetően a cipő jól tapad, és nem csúszik még meredek, dombos terepen sem. Az Ultraboosthoz képest lényegesen masszívabb és erősebb, de ez csak minimálisan befolyásolja a súlyát és a kényelmét. Néhányszor futottam a Daichi modellben aszfalton, és kellemesen meglepett kényelmével a kemény felületen, még kétórás futás után is. 

   

 

Hogyan válasszunk ruhát a futáshoz

A megfelelő ruházat sok elégedett kilométer garanciája. Katka Balcarová tanácsot ad a választásában.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Könnyebb terepekre egy francia cég, a HOKA könnyű és gyors nyomvonalas cipőjét is tudom ajánlani, konkrétan a modell Hoke One One Torrent 2-t. Tökéletesen elnyeli az ütéseket, és maximálisan továbbítja a visszapattanó energiát. A profi futók körében ez egy népszerű modell. 

Az utolsó tipp egy népszerű márka, az Inov-8 futócipője, konkrétan a Parkclaw 260 M modell, amely jó tapadást és kényelmet biztosít a terepen, amit különösen hosszú futás alkalmával fogsz értékelni. Mindenkinek ajánlom, akinek szélesebb cipőre van szüksége a lábujjak és a boltozat területén. 

 

Membránnal, vagy anélkül? 

Sok túracipő kínál GORE-TEX membránt. Ezzel a hidegben és esőben a lábad teljesen száraz és meleg marad. Ha azonban erősebb az eső és mélyebb a hó, akkor még egy membrán sem segít. A víz a cipő szélén, a boka körül jut be a cipőbe. Melegebb körülmények között viszont ez a tulajdonság nem is kívánatos. A lábak jobban izzadnak, és sokszor hajlamosabbak a hólyagok kialakulására. Ha téli futócipőre van szükséged membránnal, akkor a következő modellt ajánlom: a Lycan GTX-t az olasz La Sportiva márkától. Az EVA-habbal ellátott középtalp kiváló ütéscsillapítást biztosít. A külső talp kiegészíthető szegecsekkel a havon és a jégen való stabilitás érdekében. 

Egy érdekes cipő a Salomon Wildcross GTX is, amelyet technikásabb hegyi terepre terveztek. A mély, többirányú contagrip mintázat nagyon jó tapadást és erőt biztosít csúszós és sáros terepen. A GORE-TEX membrán a vízhatlanságot is biztosítja. 

 

Marcel Fronko

A Magas-Tátrából, Kriváň alatt fekvő kis faluból származik. Gyermekkora óta vonzotta a túrázás, a hegyek és a természet, de beletelt néhány évbe, mire igazán beleszeretett a hegyekbe. A szerelem évről évre egyre inkább nő, amit a bolíviai Huayna Potosí 6000 méteres csúcsának megmászása is bizonyít.

A sok ország közül, ahol járt, a legkedvesebb emlékei Guatemalához, Kanadához, Chiléhez, Costa Ricához, Peruhoz, Vietnamhoz, Norvégiához és Burmához fűződnek.

A perui Limából a dél-chilei Punta Arenasba vezető három hónapos útját 90 NAP DÉLRE című könyvében írja le.

Utazásai során szívesen stoppol és kempingezik, és szereti a minőségi, könnyű, funkcionális felszerelést, amelyre mindig számíthat.

 

 

Cipők nehéz terepre

Az utolsó kategóriába olyan futócipők tartoznak, amelyek a túracipőkkel határosak. Ezt a fajta cipőt sziklás hegyi terepre tervezték. Mély talpprofil, tartós anyag és erősebb konstrukció biztosítja a stabilitást nehéz terepen. Ideális választás a Salomon Xa Pro 3D V8 Gtx Wide. A 3D Advanced Chassis technológia segít optimalizálni a mozgásirányítást és az energiafelhasználást, valamint biztonságos, stabil és ugyanakkor érzékeny futófelületet biztosít. 

 

Az arany középút 

Ha aszfaltos utakon, de könnyebb erdei terepen is szeretnél futni, és nem akarsz több pár cipőbe beruházni, akkor természetesen vannak kompromisszumok, de ez mindig a kényelem, a sebesség és a stabilitás rovására megy. Általánosságban elmondható, hogy aszfalton könnyebb nyomvonalas (trail) cipőben futni, mint fordítva. Saját tapasztalataim alapján ajánlom a MIZUNO WAVE DAICHI kollekciót. Könnyűek, gyorsak, kissé mély mintázatuk van, ami nem akadályoz az aszfalton, de jól tart a terepen. Ezenkívül jól reagál az ütközésekre, ami a sarokrészben két anyag kombinációjából készült hullámtechnológiának és az elülső lábfej alatti további EVA megerősítésnek köszönhető.

 

Mire kell figyelni a kiválasztás során 

  • Mindig próbáld fel az összes lehetséges modellt, és mindkét cipőt.
  • A számozás eltérő lehet, felpróbáláskor azt részesítsd előnyben, amiben jobban érzed magad.
  • Ha a cipő jól áll, próbálj fel egy kisebbet és egy nagyobbat.
  • Fuss egy keveset a boltban.
  • A cipőnek pontosan kell illeszkednie, de nem lehet túl szoros. Egyetlen ujj sem érhet a cipő orrához belül, még akkor sem, ha lehajolsz.
  • Ha ortopédiás talpbetétet használsz, mindig vidd magaddal a vásárlásra.
  • A cipő nem lehet túl szűk vagy túl széles.
  • Az ún. 'drop'-al kapcsolatban az eladó segít.

   

 

Hogyan kezdjünk futni, avagy 10 km 3 hónap alatt

El szeretnél kezdeni futni, de egy percen belül már kapkodsz levegőért? Tanácsokat adunk arra nézve, hogy hogyan ugorj neki úgy a futásnak, hogy 3 hónapon belül biztonságosan és örömmel le tudj futni 10 km-t.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Mi is az a ’drop’?

A drop a cipő középtalpának magasságkülönbsége a cipő sarkánál és orránál mérve. A gyártók ezt az értéket rendszerint milliméterben határozzák meg. Elméletileg minél alacsonyabb a drop, annál jobban és természetesebben engedi a cipő, hogy a lábujj/középtalp fölé lépjünk. 

A cipők osztályozása:
  0-4 mm alacsony esés (drop) - a lábfej közepére való ütközés
 5-9 mm még lehetővé teszi, hogy a láb első részére/lábközépre érkezést
10-12 mm a magas esés (drop) a sarokra érkezésre lett kialakítva

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Marcel Fronko

Források: a szerző archívuma, pixabay.com , unsplash.com

Éjszakázás téli körülmények között

Tanácsadás

Tippek és tanácsok gyűjteménye a jeges bivakzsákokból és hófödte sátrakból.

5 egyszerű lépés a viasz eltávolításához a ruháról

Tanácsadás

Viasz került a ruhádra és nem tudsz megszabadulni tőle? Cikkünkben találsz néhány tippet, hogyan tudod eltüntetni!

Hogyan válasszunk hótalpat?

Tanácsadás

Jobban szeretsz a hegyekben lenni, mint otthon, de amikor a fehér takaró betakarja a lejtőket, úgy érzed, hogy vége a szezonodnak? Tévedsz, a havas terep nem csak a síelőknek való. A hótalpakkal ismét visszatérhetsz a bércekre.

Válogatásunk

62 540 Ft (42.47 %) 35 980 Ft

Összehasonlítom

62 540 Ft (42.45 %) 35 990 Ft -tól

Összehasonlítom

62 400 Ft (43.32 %) 35 370 Ft -tól

Összehasonlítom

47 980 Ft (29.99 %) 33 590 Ft

Összehasonlítom

49 480 Ft (35.19 %) 32 070 Ft -tól

Összehasonlítom

72 580 Ft (47.23 %) 38 300 Ft -tól

Összehasonlítom

62 400 Ft (45.19 %) 34 200 Ft -tól

Összehasonlítom

36 280 Ft (47.08 %) 19 200 Ft -tól

Összehasonlítom