Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk vízszűrőt

A szűrő nem játék, hanem laboratóriumi berendezés. Ne kockáztasd az egészséged, kövesd ezeket az irányelveket.


Tartalom

A turisták 90%-a nem tudja, hogyan kell használni a vízszűrőt. Te tudod?

Minden kirándulás gondos tervezést érdemel. Az egyik legfontosabb kérdés általában az, hogy mennyi vízre lesz szükség? Alaposan kell mérlegelni, mert minden egyes liter 1 kilogramm plusz terhet jelent. És itt jön a képbe a vízszűrő, ami a legtöbb esetben megkönnyíti a hátizsákot, eliminálja a mérgezéstől vagy emésztési problémáktól való félelmet, és lehetőségek egész sorát nyitja meg. De a szűrő nem játék, és úgy kell kezelnünk, mint egy laboratóriumi berendezést, mert pontosan az is - egy tudományos csoda a zsebben.

 

Pocsolyából ihatok vizet?

Vízszűrő vásárlásakor sok vásárló úgy érzi, hogy bármilyen vizet - például egy ipari terület közepén lévő pocsolyából származó vizet is - biztonságosan meg tud inni. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szűrő nem varázspálca, és nem változtatja a csúnya moslékot ivóvízzé (vagy jó rummá :-) ). Ne feledd:

A SZŰRŐ A VALÓSZÍNŰSÉGET CSÖKKENTI

Ne vállalj felesleges kockázatot, és mindig a legtisztább vízforrást válaszd - egy gyors folyású patak jobb, mint egy erdei úton lévő tavacska. Egy hegyvidéki tó tisztább, mint egy város melletti tó.

Hogy miért? A legtöbb szűrő nem 100%-os hatékonyságú, és minél több idegen anyag van a szennyezett vízben, annál több jut át a szűrőn. Ha nem vagy teljesen vészhelyzetben, és egy megfelelő vízforrást választasz, akkor gyakorlatilag tökéletes eredményt kapsz 99,9999%-os hatékonysággal.

 

A barátom még a szűrt víztől is be****. Működik?

Igen, a vízszűrők pontosan úgy működnek, ahogyan a gyártó állítja. Leggyakrabban 0,1 mikronos szitával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy eltávolítják a vízből a legtöbb szilárd részecskét és veszélyes baktériumot, például az e.coli-t vagy a szalmonellát. Itt minden teljesen egyértelmű.

Amit azonban a közönséges szűrők általában nem kezelnek, azok a nehézfémek és a vírusok. A nehézfémek molekuláris szinten nem szűrhetők, és a gyártók szénszűrőkkel küzdenek ellenük, amelyek képesek elnyelni a veszélyes vegyi anyagokat.

A FILTER CSAK BIZONYOS MÉRETŰ RÉSZECSKÉKET TÁVOLÍT EL

A vírusok akár 10-szer kisebbek, mint a baktériumok, és könnyen átjutnak egy normál szűrőn.

  • 0,40 mikron - a legkisebb baktériumok 
  • 0,10 mikron - gyakori szűrő pórusméret 
  • 0,03 mikron - vírus 
  • 0,02 mikron - a MSR Guardian pórusmérete 

Vannak a piacon finomabb hálóval rendelkező szűrők is, amelyek lassítják az áramlást, de a veszélyes vírusokról is gondoskodnak. A kérdés az, hogy mennyire gyakori a természetben a vízből származó vírusfertőzés. A cseppfertőzéssel terjedő vírusok mindig az emberi gazdatestek közelében vannak, és a vízben csak néhány óráig maradnak életben, így könnyen elkerülhetők.

 

Leszűrhetem a vizet előre, tárolásra?

A másik tipikus hiba a józan ész figyelmen kívül hagyása. Már említettük, hogy a szűrő általában nem 100%-os hatékonyságú. Ha 5 liter szennyezett, 1 000 000 baktériummal szennyezett vizet szűrünk, 99,9999%-os hatékonysággal 5 liter "tiszta" vizet kapok, amelyben 1000 baktérium marad. Lehet, hogy ez nem elég ahhoz, hogy megfertőzzön, de adj ezeknek a kis fickóknak 2 órát, és elszaporodnak az eredeti szintre. Ez mit jelent?

A SZŰRT VÍZ AZONNALI FOGYASZTÁSRA VALÓ

Ezért nem szabad hosszú ideig tárolni. Ésszerűbb, ha szennyezett vizet viszünk magunkkal, és szükség szerint szűrjük, mint 2 palackot szűrjünk és hordjunk a hátizsákban egész nap.

(A fenti számok pusztán szemléltető jellegűek, de az elv a laboratóriumi vizsgálatban is ugyanaz.) 

Elég egy szűrő egy életre?

Valószínűleg nem. A szűrők élettartama korlátozott, ezért megfelelően kell használni és gondozni őket. A Sawyer márka 378 000 literes élettartamú szűrőt kínál, ami egy személy körülbelül 50 000 literes élethosszig tartó fogyasztásával számolva körülbelül 7 életre elegendő. Van azonban néhány de:

1. Tisztítás

A Sawyer márka a szűrőit egy fecskendővel látja el, amely a törmelék kiöblítésére szolgál. Minél szennyezettebb a víz, annál gyakrabban kell öblíteni. Más gyártók, mint például az MSR, csak 1000 literes élettartamot kínálnak, de azt nem kell tisztítani - csak a szűrőbetétet kell cserélni.

Ha alábecsüljük a tisztítást, a szűrő eltömődhet, és a nyomás hatására megsérülhet a belső szűrő. Az átlagos felhasználónak esélye sincs arra, hogy észrevegye az ilyen károsodást, és jóhiszeműen tovább használja a szűrőt, veszélyeztetve ezzel az egészségét.

2. Átfolyás

A kis szűrők kis áramlási sebességet biztosítanak, ami 1-2 túrázó számára elegendő. Ha egy csoport hegymászó számára szeretnénk vizet, akkor drágább szűrőket kell választanunk, mint például a Sawyer Squeeze vagy az MSR szivattyús szűrői, amelyek gyorsabb áramlási sebességet kínálnak.

Ha elfogy a türelmed egy túl lassú szűrővel, a túl nagy nyomás visszafordíthatatlanul károsíthatja a szűrőt.

3. Tárolás

A szűrők soha nem fagyhatnak be. Amint a maradék víz jégkristályokká alakul, a belső szűrő betörik, és a szűrő visszafordíthatatlanul károsodik, amit a felhasználónak esélye sincs észrevenni. A szűrőket ivóvízzel öblítse ki, és hagyjuk megszáradni, mielőtt hosszabb ideig tárolnánk.

4. Szennyeződés

A laboratóriumban a szűrési folyamat szigorúan elválasztja a szennyezett és a tiszta fázisokat. Sajnos a visszaszennyeződés is gyakori az utazáshoz használatos szűrőknél. Elég csak a szűrőt piszkos vízzel kiöblíteni, és a baktériumok a szűrő tiszta oldalára kerülnek, majd ott elszaporodnak. Így a következő szűréskor egy hatalmas adag fertőzésre képes anyagot engedsz a tiszta vízbe.

Kerüljd el ezt a 4 hibát, és a szűrés biztonságosabb lesz. Ha kétségeid vannak afelől, hogy a használat során bármilyen módon megsérült-e a szűrő, mindig vásárolj újat.

A SZŰRŐ TÖKÉLETES KARBANTARTÁST IGÉNYEL

Csak egy egészséged van, és azt nem érdemes kockáztatni. Magyarországon a kockázat gyakorlatilag elhanyagolható, de pl. Indiába utazva mindenképpen értékelni fogod a vízszűrőt.

 

Videó - Hogyan kell helyesen szűrni

 

Összefoglalás

A vízszűrő az emberi találékonyság lenyűgöző bizonyítéka. Többé nem kell forralnunk a vizet, és nem kell megszokni a klórtabletták utóízét minden egyes kortyban. Egy kísérletből kiindulva az utazáshoz használatos szűrők nélkülözhetetlen turisztikai felszereléssé váltak, és a kínálat ma már minden lehetséges megoldást lefed - baktériumok, vírusok szűrése, aktív szén, áztatószűrők, szivattyúszűrők, egy személyre vagy nagy csoport számára, a palackba integrált, PET-palackhoz csavarozható, közvetlenül a tevetáskához való csatlakozású, kémiai, műanyag vagy habszűrős, eldobható vagy cserélhető utántöltővel.

Én nagyjából ennyit tudok a vízszűrőkről. :-)

 

Hasznos linkek

 

Szerzők: Matyáš Vejskal

Zdroje: sawyer.commsrgear.com

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.