Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Mit nem szabad alábecsülni a téli túrázás során

A szerencse a felkészülteknek kedvez. Bár a téli túrázásnak egyedülállóan varázslatos hangulata van, sokkal több akadály vár ránk, mint a nyári hónapokban. Mit érdemes tehát nem alábecsülni a téli túrázás során?


Tartalom

A tájat tiszta, fehér hótakaró takarja. Csend, ropog a hó a talpad alatt. Tökéletes hangulat a téli túrázáshoz. Azt gondolhatnánk, hogy egy néhány órás séta a természetben olyan tevékenység, amely nem igényel sok előkészületet. Ebben az évszakban azonban sokkal több akadály vár rád a szabadban, mint a nyári hónapokban. Hogy mit nem szabad alábecsülni a téli túrázás során, és hogyan előzhetjük meg a veszélyes helyzeteket, azt mai cikkünkben készítettük el neked. 

 

Az útvonalterv az alapja a többnapos expedíciónak akárcsak egy rövidebb útnak is.

Ha olyan területre indulsz túrázni, amelyet nem ismersz túl jól, szánj elég időt az útvonal megtervezésére. A túra hosszának arányosnak kell lennie a fizikai erőnléteddel. Ugyanez a képlet vonatkozik a terep nehézségére is. A gyönyörű táj élvezete a lényeg. Nem feltétlenül kell rekordokat megdönteni a megtett kilométerekben, mindenekelőtt élvezni kell az utat, és épségben visszatérni a kiindulópontra.

Tanulmányozd át megfelelően a teljes tervezett útvonalat, és egyben ellenőrizd, hogy nincs-e lavinaveszély vagy más figyelmeztetés a területen. Magyarországon ugyan erre sok szükség nincs, de ha esetleg a Tátrába vagy az Alpokba, esetleg Csehországba készülsz, mindenképpen tájékozódj a lavinahelyzetről. A hegyvidéki területek aktuális riasztásait könnyen ellenőrizheted a Hegyi Mentőszolgálat weboldalán, ahol a főoldalon található térképen szűrheted az aktuális időjárási viszonyokat, a lavina veszélyességi szintet vagy más, a hegyekben fokozott óvatosságra intő figyelmeztetéseket. Környező országok lavinajelzéssel kapcsolatos oldalai: Szlovákia, Ausztria, Csehország.

 

Tájékozódás a terepen

A gyalogos jelzések, azaz az útvonalak színes jelzései szerint tájékozódhatsz. Jó ötletekkel szolgálhat az is, ha a Természetjáró weboldalán az Útvonaltervező részben közvetlenül keresel útvonalat egy adott területen. Emellett rendkívül hasznos lehet a cseh mapy.cz alkalmazás is. Télen, különösen a hegyvidéki terepeken, a Hegyi Szolgálat által fenntartott póznás túrajelzésekkel is találkozhatsz. A póznás jelzések elsősorban a tájékozódásra szolgálnak, amikor a hótakaró nagyon magas. 

Szerencsére manapság már nem csak a saját irányérzékére és a papírtérképre kell hagyatkoznunk, hanem lehetőség nyílik a technológiai lehetőségek használatára is. Ezért ne felejtsd el használni a telefonodon vagy az okosórádon lévő gps-helymeghatározót, hogy nyomon követhesd, hol tartózkodsz. 

 

Ne térj le az útról

Mindvégig tartsd magad a tervhez, és ne térj le feleslegesen a kijelölt ösvényekről. Télen a terep tisztasága zavaró lehet. Ha a túrázás során olyan szükséges útvonalmódosításra kerül sor, amelyben nem vagy biztos, inkább térj vissza a kiindulópontra. Tartsd feltöltve a telefonodat, és minden esetre tájékoztass másokat is a terveidről indulás előtt. 

 

Ne feledkezz meg a szabályokról!

Kirándulás során, a természetben való tartózkodáskor mindig vegyük figyelembe az adott ország szabályait. Fontos, hogy csak a lábunk nyomát hagyjuk magunk után, szemetet semmiképp, ezért inkább készüljünk fel előre egy zacskóval mert előfordulhat, hogy nem találunk szemeteskosarat a kiválasztott ösvényen.

 

Amit a január hóval porol, azt a február a széllel elviszi

Manapság már nem csak a népi előrejelzésekre kell hagyatkozni. Előzetesen utánanézhetsz az időjárás-előrejelzéseknek, és ennek megfelelően tervezheted meg az utazást. Mielőtt elindulnál, ellenőrizd, hogy változott-e az előrejelzés, és nincs-e figyelmeztetés az időjárásra nézve. 

A hózápor, a köd vagy a kedvezőtlen időjárási viszonyok a precíz felkészülés ellenére kellemetlen meglepetéseket okozhatnak az úton. Különösen a hegyvidéki területeken az időjárás nagyon változékony. Ezért ne mulaszd el az időjárás-előrejelzések ellenőrzését még a túra során sem. Az aktuális helyzetet az Országos Meteorológiai Szolgálat alkalmazásával követheted nyomon, amely átfogó időjárási információkkal lát el. Ugyanakkor helymeghatározási szolgáltatásokat is kínál, így akár utazás közben is gyorsan és egyszerűen ellenőrizheted a meteorológiai helyzet állapotát. 

 

Rétegezd a ruháidat

Öltözködéskor válassz olyan rétegezési stratégiát, amely hatékony a hideg napok szabadtéri tevékenységéhez. Az egyes rétegek úgy töltik be funkciójukat, hogy nincs hőveszteség, ugyanakkor megfelelő légáteresztő képességet biztosítanak, így a nedvesség a fizikai teljesítmény során fellépő fokozott izzadás ellenére is távozik. Az első réteg a testeden mindig funkcionális anyagból legyen, a második rétegnek pedig egy fleece pulóvert vagy más funkcionális ruhadarabot ajánlunk. A felső rétegnek kellően légáteresztőnek kell lennie, képesnek megőrizni a hőt és megvédeni a széltől és a külső hatásoktól. 

   

 

Hogyan válasszunk outdoor ruházatot?

Akár túrázol, akár benti sportokat űzöl, futsz, hegyet mászol, vagy csak élvezed a sétát, mindig megfelelő ruhát ölts magadra. Ha igazán hatékonyan szeretnél öltözködni, érdemes betartanod a ruha megfelelő rétegezésének szabályait. Az alábbi cikkünkben elmagyarázzuk, hogyan!

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Válassz minőségi lábbelit

A kényelmes túrázás alapja a minőségi lábbeli kiválasztása. Hó és hideg esetén válasszon olyan cipőt , amely stabil, magas bokával és meleg béléssel rendelkezik, hogy melegen tartsa a lábat. Lehetőleg válassz minimális varrással rendelkező bőr anyagot, de vehetsz nagyon tartós szintetikusat is. Bár a bőrcipők nehezebbek és kevésbé légáteresztőek, vitathatatlan előnyeik is vannak, mint például a vízállóság és a nagyfokú tartósság. Az ilyen cipők nem tartoznak a legolcsóbbak közé a piacon, de ha jól ápoljuk a bőrt, sokáig kitartanak.

   

 

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Az ideálisan kiválasztott túracipő = a siker és a jó érzés alapja az utunk során. Annak érdekében, hogy ne lépj félre, olvasd el, hogyan kell kiválasztani a megfelelő cipőt.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

A lábbeli ápolása 

Így már tudod, hogy a téli túrázáshoz a bőrből készült cipő az ideális. Tudni kell jól vigyázni a cipőre, különösen a bőrből készültekre. Három okból érdemes óvni a bőrcipőt:

- kinézet

- felület víztaszító képessége

- meghosszabbított élettartam

Az új bőr túrabakancsokat krémmel kell kezelni. Válassz zsírmentes krémet, ami nem puhítja meg túlságosan a cipőt. Ez nagyobb érzékenységet okozna, teret adva a mechanikai sérüléseknek, és az alak megtartásának elvesztéséhez vezetne. 

A piszkos cipőket puha kefével vagy tiszta vízbe mártott nedves ruhával tisztítsd meg. Ügyelj arra, hogy a bőr ne legyen túl nedves. Soha ne szárítsd a cipőt fűtőberendezésen vagy tűz mellett, mert a bőr megkeményedik, és az anyag megrepedhet. 

Használj megfelelő impregnálószert a bőrcipőkre spray, kenőcs vagy krém formájában. Az impregnálást mindig tisztított cipőre vigyed fel, tudniillik a szennyeződés csökkenti az impregnáló védelem hatékonyságát. Az impregnálásnak köszönhetően a cipő védve lesz a nedvességtől és bizonyos mértékig a szennyeződéstől is. 

A bőrcipő karbantartásáról további információkat IDE kattintva találsz.

 

Ami még hasznos lehet

Szereted a havas tájakat felfedezni télen? A hótalpak nagyon jó szolgálatot tesznek. Ez a segédeszköz eloszlatja a súlyunkat, így kevésbé valószínű, hogy besüppedünk a mély hóba. A hótalp egyre népszerűbb eszköz a túrázáshoz, de a téli terepen való futáshoz is. Kínálatunkban a hó típusa, a terep vagy a tevékenység típusa szerint válogathatsz. 

A nadrágok és csizmák hőszigetelésének és vízállóságának elősegítése érdekében fagyos időben öltsd magadra túrakamáslit. Nehéz és jeges terepen is jó szolgálatot tesznek a macskák és a csúszásgátlók. Ezenkívül a csúszásgátló nagyon kompakt és könnyű, így ezt a biztonsági eszközt a hátizsákodban is magaddal viheted. 

 

Hova kell fordulni vészhelyzet esetén?

Még ha aprólékosan studírozod is az utat, mindig emlékezz arra, hogy a természetben tartózkodsz. Meglephetnek olyan helyzetek, amelyekre egyszerűen lehetetlen felkészülni. Legyél biztos benne, hogy vészhelyzetben kihez lehet fordulni. Legyen nálad feltöltött mobiltelefon. Ha a hegyekben tartózkodsz, mentsd el a a helyi hegyimentő szolgálat telefonszámát. Azzal is biztosíthatod a helyzetet, hogy tájékoztatsz valakit a túrádról. Oszd meg vele a tervezett visszatérés időpontját, és az útvonalat, amelyen kívánsz menni. 

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Pavlína Horňáková

Források: a szerző archívuma, pixabay.com, www.is.muni.cz, www.horskasluzba.cz, www.chmi.cz, www.kct.cz

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Outdoor újrahasznosított anyagok

Tanácsadás

Az outdoor tevékenységek bizonyos esetekben elég igényesek lehetnek a felszerelés szempontjából. De az új termékek kiválasztásakor felelősségteljesebbek lehetünk. Nézzük meg, mik is azok az újrahasznosított és fenntartható anyagok. Mik az előnyeik. És hogy mennyire hatékonyak valójában.

Válogatásunk

56 182 Ft (24.58 %) 42 370 Ft -tól

Összehasonlítom

52 680 Ft (55.41 %) 23 490 Ft

Összehasonlítom

Gyerek hótalp Warg Yetti

20 130 Ft (53.35 %) 9 390 Ft

Összehasonlítom

44 390 Ft (37.08 %) 27 930 Ft -tól

Összehasonlítom

55 485 Ft (19.2 %) 44 830 Ft

Összehasonlítom

Impregnáló Granger's G-Wax 80g

2 640 Ft

Összehasonlítom