Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Síalpinizmus és biztonság a hegyekben

A biztonságos sítúra és hegyekben való sportolás alapja az alapos tervezés. Nézzünk meg együtt néhány fontos pontot, amelyet a havas síalpin kalandok előtt nem szabad alábecsülni.


Tartalom

 

Kulcsfontosságú helyek 

A tervezés első lépése a sítúra megjelölése a térképen. Az útvonalon kívül azonban gondosan jelöljétek meg az ún. kulcsfontosságú helyeket, azaz olyan helyeket, ahol potenciális veszély fenyeget, vagy ahol változtatni kell az meneten - pl. hómacskák felhelyezése, kötélre kötés stb. Utána szükséges felmérni a kritikus pontokat a hatályos lavinahelyzet és az általános előrejelzések szempontjából is. Ezeket kövessétek figyelemmel az indulás időpontjáig, mert az időjárás és a figyelmeztetések gyorsan változnak a hegyekben. Az útvonal tervezése során is fontos gondolni a csoportban lévő egyének adottságaira, és ne becsüljük túl technikai és erőnléti képességeiket. 

Tanulmányozzátok át alaposan a legfontosabb pontokat, elegendő időközökkel számolva. Tervezzétek meg, hogyan fogjátok ezeket leküzdeni, pontosan tanulmányozzátok át a terepet és annak meredekségét egyes helyeken, de a környéken is, vagyis azt, ami az útvonal felett és alatt van. 

 

 

Időjárás 

Vegyétek figyelembe az időjárást is, és határozzátok meg, hogy milyen időben lehet túrázni, és milyen látási viszonyok szükségesek a terepen, különösen lejtőn. Éppen az időjárás az irányító tényező, ami szerint eldönthetjük, hogy egyáltalán el lehet-e menni az adott helyre. Elsősorban a felhőzet és a szél fog érdekelni minket a látási viszonyok és a lavinaveszély miatt. 

 

Mit vigyünk magunkkal?

A kiemelt helyszínek és az időjárás értékelése után elengedhetetlen a szükséges felszerelés kiválasztása. A túravezető egy listát szokott adni a szükséges dolgokról az emelkedő és a lejtő nehézségei alapján. De mi is az, amit szinte minden sítúrára a hátizsákunkba kell csomagolni?

   

 

Síalpin műhely

Síalpin felszerelést kerestek? Műhelyünk teljes körű szolgáltatást nyújt. Tanácsadás, síléc szettek szakszerű összeszerelése és a mászóövek szervizelése témakörében is tudunk segítséget nyújtani. Van lehetőség egyéni konzultációra is. 

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Alternatív útvonalak

Útközben számos olyan váltással találkozhattok, amely hatással lesz a tervetekre, és más útvonalat vagy úti célt kell majd találnotok. Mindig előre el kell készíteni egy B-tervet, amely lehetővé teszi az útvonal megváltoztatását egy másik úti cél felé. Nagyon kockázatos csak egy útvonalat tervezni alternatívák nélkül. 

Az időbeosztásnak nagyon pontosnak kell lennie, akárcsak a felszerelés megadott paramétereinek is. A térképen bejelölt útvonalakat az értékeléssel együtt tartsátok magatoknál. Az időbeosztás megtervezésekor ügyeljetek azokra a szempontokra, amelyek váratlanul meghosszabbíthatják az utazást, ilyenek például a váratlan szünetek, az időjárás változásai, az ösvény taposása, az egyének állapotának vagy technikai tudásának túlértékelése. 

 

A távolság betartása

A balesetek gyakori oka az esés lesiklás közben. Ezért legyetek óvatosak, és igazítsátok a suhanásotokat a hó állagához. Az esések során nagy a lavina elindításának kockázata is. A biztonság érdekében ne felejtsetek el megfelelő távolságot tartani. Lesikláskor ajánlott legalább 30 méter távolság a csoport többi tagjától, felfelé menetel közben elég a 10 méteres távolság. A meredek lejtőn való lejövetelt (azaz kevesebb, mint 30°) minden esetben a csoportvezetőnek kell koordinálnia. 

   

 

Mi is az a túrasíelés?

A síalpinizmus nagy népszerűségnek örvend az elmúlt években. Tudtátok, hogy a felszerelés kiválasztása előtt érdemes tisztázni, hogy túrasíelés melyik szakágával fogtok foglalkozni?

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Figyelmesség

A hegyekben végzett tevékenységek során legyetek a természethez is figyelmesek . A nemzeti parkok csendes zónáiba tilos a belépés, e tilalom megszegése jelentős hatással van a védett állat- és növényfajokra, végső soron az egész ökoszisztémára.  

Végül, de nem utolsósorban értelemszerűen mindig tartsatok a csoportotokkal, ami maximum 6 fős lehet. Esetlegesen kommunikáljatok a közelben lévő másik csoporttal, és legyetek tekintettel másokra. Fontos, hogy az utazás részleteiről valaki még tudjon, aki otthon vagy a szálláshelyen maradt biztonságban. 

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Zdeněk Batěk 

Forrás: a 4camping archívuma.

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Outdoor újrahasznosított anyagok

Tanácsadás

Az outdoor tevékenységek bizonyos esetekben elég igényesek lehetnek a felszerelés szempontjából. De az új termékek kiválasztásakor felelősségteljesebbek lehetünk. Nézzük meg, mik is azok az újrahasznosított és fenntartható anyagok. Mik az előnyeik. És hogy mennyire hatékonyak valójában.

Hogyan válasszunk hálózsákot?

Tanácsadás

Toll vagy üreges szálú? Nyári vagy három évszakos? Múmia vagy szögletes? Mi megmondjuk, hogyan válaszd ki a megfelelőt.

Válogatásunk

Túrasí hátizsák Ferrino Rutor 25

53 810 Ft (16.97 %) 44 680 Ft

Összehasonlítom

37 790 Ft (20.01 %) 30 230 Ft

Összehasonlítom

27 880 Ft (66.32 %) 9 390 Ft

Összehasonlítom

51 180 Ft (20.01 %) 40 940 Ft

Összehasonlítom

235 950 Ft (30 %) 165 170 Ft

Összehasonlítom

38 380 Ft (20.01 %) 30 700 Ft

Összehasonlítom

72 580 Ft (23.84 %) 55 280 Ft -tól

Összehasonlítom

47 803 Ft (16.49 %) 39 920 Ft

Összehasonlítom