Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

8 tipp, hogy a túrázás szórakoztatóbb legyen a gyerekeknek

Valószínűleg minden szülő került már olyan helyzetbe, amikor egy várhatóan kikapcsolódásra szánt családi kirándulás gyötrelemmé változott minden érintett számára. Az alábbi cikk célja, hogy ezt a kockázatot minimálisra csökkentse.

 

Tartalom

Közeleg a nyár, és lelki szemeiddel már látod magad valahol a hegyekben a gyerekeiddel. Talán elég szerencsés vagy, hogy gyermekeid szeretnek túrázni, és a kellemes környezetben való séta kielégíti őket. Előfordulhat azonban, hogy a gyereked abba a csapatba tartozik, amelyik nem érti, mire jó ez az egész, és ennek hangot is ad. Az egész napos séta - legalábbis a gyerekek szemében - meglehetősen monoton tevékenység. Ezért próbáld ki a tippjeinket, ha azt veszed észre, hogy a gyerekek unatkoznak vagy fáradtak, és el kell terelni a figyelmüket. Az első két pontot mindenképpen be kell tartani.

1. A megfelelő cipőméret az alap

A nem megfelelő cipőméret különösen kisgyermekek számára jelent problémát. A gyerekek cipőméretei folyamatosan változnak, és a szülők néha hajlamosak nagyobb cipőt vásárolni, majd meghosszabbítani a cipő élettartamát azzal, hogy a gyermek addig hordja, amíg még belefér a cipőbe. Ezt a ruhákkal meg lehet tenni, de a cipőkkel nem. A gyerek számára a járás fájdalmat okoz, és egyszerűen nem tesz egy tapodtat sem, még akkor sem, ha ezer unikornist ígérsz neki. A cipőt ezért a kirándulás előtt mindig próbáljátok fel, és ha nem jó, akkor vásároljatok egy megfelelő méretűt. Vásárolj cipőt a gyerekekkel. Hagyjad őket szaladgálni a boltban. Célszerű a cipőt délutáni órákban vásárolni, amikor a lábfej duzzadtabb, mint reggel, és abban a zokniban, amelyben a cipőt viselni fogják. A cipő nem nyomhat sehol, továbbá a cipőorr és a lábujj között 1- 1,5 cm távolságnak kell lennie, semmiképpen sem többnek.

2. Válassz megfelelő hosszú útvonalat

Nincs általánosan ésszerű útvonalhossz. Te magad ismered a legjobban a gyerekeidet, és tudod, mivel tudnak megbirkózni. Szabjad személyre az útvonalat, vagy vigyél magaddal gyerekhordozót. Ha gyermekeid olyan korban vannak, amikor még szoktak a nappal aludni, akkor valószínűleg több-kevesebb ellenállást tapasztalsz majd az alvásidőben. Ez megoldható hordozóval, amiben a gyerek alszik, vagy hagyjunk időtartalékot, és ha a hely engedi, hagyjuk a gyereket a földön egy takarón aludni. Sokszor elég 30 perc, hogy a gyermek újult erővel és jó hangulatban ébredjen. Vagy tervezd meg az útvonalakat úgy, hogy a kirándulás után következzen a szundi.

Ne félj a felvonóktól. Ha a gyermek minden erejét a gerincre való feljutásra fordítaná, a természetjárás értelmetlen lenne. Jobb, ha a felvonóval jutunk fel, majd energiánkat a gerincen való túrázásba fektetjük, ahol a gyaloglás nem olyan megerőltető, és időnként mindkét oldalról élvezhetjük a kilátást.

3. Ne becsüld alá a harapnivalót

Inkább több, mint kevesebb uzsonnát készíts, és kombinálj minél többfélét - gyümölcsöt, zöldséget, szendvicset, pirítóst, sós kekszet, édességet, házi süteményt... Amikor a dolgok nehezebbre fordulnak, üljetek le piknikezni vagy lakomázni, és a gyerekek pillanatok alatt megváltoznak.

4. Menjetek ki nagyobb csoportokban

A gyerekek szeretnek baráti családokkal találkozni, ideális esetben, ha a családokban hasonló korú gyerekek vannak. A mi gyermekünk 20 km-t gond nélkül le tud sétálni más gyerekek társaságában, míg amikor csak egy családként vagyunk, akkor a 2. km-től keményen kell dolgoznunk azon, hogy ne tiltakozzon. Ha nincsenek hasonló érdeklődésű családok a környezetedben, próbálj meg egyszer részt venni egy csoportos túrán. Ez már önmagában is motiváló a gyerekek számára, de ami még fontosabb, hogy ott rokon lelkekkel találkozhatsz, akikkel később talán meghittebb eseményeket szervezhetsz.

5. Futóbicikli, kerékpár

Ha a terepviszonyok lehetővé teszik, vigyél a gyerekeidnek kerékpárt vagy futóbiciklit. Sok túraútvonal vezet aszfaltozott, sík utakon.

6. Játsszatok!

Biztos vagyok benne, hogy sok kedvenc játékotok van, amelyeket útközben is játszhattok. Az alábbiakban ihletet meríthetsz azokból, amelyeket mi játszunk.

  • Szobrok - az egyik megy elöl, a többiek mögötte. Amikor az első megfordul, a többieknek kővé kell válniuk. Akit mozdulni lát az elöl haladó, azzal a játékossal helyet cserélnek .
  • Bingo - állítsatok össze kilenc vagy tizenhat dolgot, amit valószínűleg látni fogtok az utazás során (lehetnek különböző növény- vagy állatfajták, épületek, állatetetők, magasles, folyó, vízesés, barlang, szikla,...), és mindenki helyezze el a fogalmakat különböző módon egy rácson (3x3 vagy 4x4). Amikor a játékos meglátja a tárgyakat, kipipálja őket a listáról. Játszhatsz klasszikus bingó módjára, azaz az nyer, aki úgy rendezte el a tárgyakat, hogy vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan elsőként tudja kipipálni a rácsot. Vagy játszhatsz úgy is, hogy csak az pipálja ki, aki először látta a tárgyat, és az nyer, aki a legtöbb tárgyat pipálta ki az út során, esetleg az, aki mindent elsőként jelölt meg.
  • Darts és kincsvadászat – nem kell előre készülni, elég, ha valamelyik felnőtt egy kicsit előre megy, és az utazás során előkészíti a játékot. A nyilakhoz pálcákat hasznáhatsz, időnként kiosztasz egy feladatot, amit papírra írsz és jól látható helyre teszel. A végén rejtsd el a kincset a gyerekek számára.
  • Szófoci - a szavakat sorrendben mondod, a következő mindig azzal a betűvel (vagy szótaggal) kezdődik, amivel az előző véget ért.
  • Találd ki, ki vagyok – az egyik konkrét dologra, személyre vagy állatra gondol, a másik csak igennel vagy nemmel válaszolható kérdések segítségével próbálja kitalálni az adott dolgot.
  • Mennyit ismersz? – egy adott kategóriát hozol fel - pl. autók, állatok, növények, sport, nagybetűk... (a gyermek életkorától és képességeitől függően többféle nehézség lehetséges, pl. állat helyett emlős vagy K betűvel kezdődő állat). Mindenki felváltva mond egy szót az adott kategóriából. Azok, akik már kimerítették a készletüket, befejezik a játékot, a többiek pedig folytatják. Aki nyer, az találja ki a következő játék fogalomkörét.
  • A szemem valamit lát, ami ... betűvel kezdődik . Kimondod annak a dolognak a kezdőbetűjét, amire nézel, és másoknak ki kell találniuk, mi az. Azoknál a gyerekeknél, akik még nem ismerik a betűket, leírható, amit néz (pl. felhő – a szemem valami fehéret néz). Aki előbb kitalálja, az kezdi a következő játékot.

7. Geocaching

Van egy doboz (rejtekhely) egy kis ajándékkal és egy jegyzetfüzettel, amibe feliratkohatsz. A dobozok földrajzi koordináták segítségével kereshetőek meg. A gyerekek számára remek kikapcsolódást jelent a túrázás, különösen, ha a dobozban találnak egy szép játékot. Magától értetődő, hogy a következő megtalálónak mi is készítünk valamit a dobozba. A geocachingről bővebben ITT olvashatsz.

8. Tanösvények

Magyarországon is mindenütt találhatsz tanösvényeket. De vigyázat, nem minden gyereket fog érdekelni. Válaszd tehát azokat, amelyek a gyermekeknek szólnak (interaktív elemek, játékok, stb.).

Akár alkalmazod tippjeinket, akár nem, minél több pihentető családi kirándulást kívánunk nektek.

Forrás: a szerző archívuma

Számos egyéb tippet és tanácsot találhatsz a Tanácsadó rovatban olvasható cikkeinkben:

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

56 667 Ft (18.61 %) 46 120 Ft

Összehasonlítom

79 980 Ft (9.16 %) 72 650 Ft

Összehasonlítom

12 380 Ft (36.2 %) 7 899 Ft

Összehasonlítom

88 317 Ft (17.05 %) 73 260 Ft -tól

Összehasonlítom

46 480 Ft (39.33 %) 28 199 Ft

Összehasonlítom

147 230 Ft (33.03 %) 98 599 Ft

Összehasonlítom

25 132 Ft (20.1 %) 20 080 Ft

Összehasonlítom

14 860 Ft (14.54 %) 12 700 Ft -tól

Összehasonlítom