Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

A kempingezés és a vadkempingezés legfontosabb dolgainak listája

A megfelelő felszereléssel bármilyen időben és gyakorlatilag bárhol lehet aludni. Miről nem szabad semmiképp elfeledkezni?


Tartalom

 

Bevezető

A nap lassan lenyugszik, a békák esti koncertet adnak, és te kellemesen elfáradtál az egésznapos vándorlás után. Ideje felkészülni a kinn töltött éjszakára. Hogy a táborozás pihentető legyen, összeállítottunk egy listát azokról a dolgokról, amelyekre kempingezéskor szükséged lehet.

Sátorban bármikor aludhatsz. Nem számít, hogy forró a nyár, színes az ősz, vagy a természet fehér takaró alatt alszik. A megfelelő felszereléssel bármilyen időben és gyakorlatilag bárhol kialudhatod magad . Természetesen tiszteletben kell tartani a vadonban való táborozás helyi szabályait.


Vettél egy új sátrat? Gratulálunk. Mielőtt útnak indulsz, próbáld meg otthon felállítani. Nincs is rosszabb, mint amikor először próbálsz sátrat verni, és szorongva nézed a viharfelhőket a fejed fölött. 

 

Alapvető kempinglista mindenkinek

Teljesen mindegy, hogy kempingben vagy a vadonban fogsz sátrat verni. Vannak olyan alapvető dolgok, amelyek kellemesebbé teszik az alvást, esténként feltöltik a gyomrot, és talán még a hosszú túra utáni hólyagok kezelésében is segítenek.

 1. Sátor – Óriási a sátrak választéka a piacon. Lehet egy apró sátrad egy személynek elegendő, vagy egy hatalmas családi iglud több hálószobával. Néhányan elégedettek lesznek egy könnyű ponyvával, míg mások egy kidolgozott expedíciós sátrat használnak. Ezért javasoljuk, hogy szánj elegendő időt a sátor kiválasztására, és olvasd el az utasításokat arról, hogyan válasszuk ki az ideális sátrat.

 2. Hálózsák – Ez a táborozás során feltétlenül szükséges. És itt is hatalmas a választék. A klasszikus egy könnyű nyári hálózsák a sátorban való pihentető nyaraláshoz. Kisgyermekek számára gyermek hálózsákokat ajánlunk, a bringásoknak pedig ultrakönnyű hálózsákokat, amelyek teljesen összecsukhatóak. Hidegebb időre kiválóak három évszakos hálózsákok, és ha télen mész kempingezni, nézd utána a téli hálózsákoknak. Bőség zavara? Olvasd el a tanácsadásunkat arról, hogyan válasszunk hálózsákot.
  TIPP: Valójában a hálózsák csak a kezdet. Egy kispárna és egy kényelmes hálózsákbélés komfortosabbá teheti a sátorban töltött éjszakát. És ha úgy döntesz, hogy szabad ég alatt alszol, nézd meg a praktikus bivakzsákokat.
 3. Matrac - Próbálj meg jól durmolni, ha a talaj göröngyös. Hacsak nem vagy elég fáradt vagy kimerült, garantáltan álmatlan éjszakád lesz. Egy jó minőségű matrac kellemesebbé teszi a fekvést, és további szigetelést biztosít a hideg talajtól. A matracok lehetnek habszivacs matracok, önfelfújódó, felfújható, túra- vagy strandmatracok. Az expedíciós matrac alkalmas zord környezetbe, ultrakönnyű darab meg kerékpározáshoz.
  TIPP: Még a felfújható matracot sem találod elég kényelmesnek? Vessünk egy pillantást a felfújható kempingmatracokra.
 4. Fény - Fény nélkül bizony elég nehézkes a sátor alatt. A fejlámpák szuper praktikusak. A kezed szabad, sötétedés után is elkészítheted az ételt, vagy befejezheted a sátorépítést. A klasszikus egy gyors segédeszköz, amelyet zsebben tarthatsz, a zseblámpa. A kempinglámpák pedig maximális kényelmet biztosítanak.

 5. Ital - Egy praktikus outdoor kulacs biztosítja a teljes folyadékellátást egész napra. Forró teához vagy kávéhoz jól jön egy termosz.

 6. Ételkészítés - A kempingben az ételeknek nem kell különlegesnek lenniük. Egy meleg vacsora a a bendőben és egy forró tea azonban felvidíthat és elűzheti a fáradtságot. Egy kis kempingtűzhely, egy tűzgyújtó és egy edény fedezi az alapvető főzési szükségletet. A virslit kézzel is megeheted, de a leveshez mindenképpen szükséged lesz egy kanálra az utazási evőeszközök közül. A tűzhely alternatívája a kész ételek vásárlása, beleértve a zacskót is, amely tűz nélkül is felmelegíti az ételt.
  TIPP: Csomagolj a hátizsákodba egy jó minőségű outdoor kést. Használható konzervdobozok és borok kinyitásához, kenyérvágáshoz, sőt, kisebb tűzifa vágásához is.
 7. Alapvető higiénia - Egy hosszú nap után értékelni fogod a zuhanyzást. Ha a kempingben sátorozol, biztosan találsz egy nyilvános zuhanyzót. Szükséged lesz egy gyorsan száradó törölközőre és egy piperetáskára.

 8. Elektronika - Biztosan nem feltételezzük, hogy azért mennél kempingezni, hogy a mobiloddal játssz. De hasznos lehet térképekhez, GPS-navigációhoz vagy akár egy gyors segítségkéréshez. És ezért kell mindig feltölteni. Végül is, még az okosóra, outdoor kamera vagy a fényképezőgép sem működik kraft nélkül. Egy kiváló minőségű, megfelelő kapacitású power bank vagy napelemes töltő biztosítja a teli akkumulátort.
 9. Elsősegély - Egy kis utazási elsősegély-készlet kevés helyet foglal, és mindenféle kisebb baleseteteknél segítséget nyújthat a horzsolásoktól a hólyagokon át a vágási sérülésekig.

 10. Ruházat - Kempingezéskor érdemes felkészülni az időjárás viszontagságaira, és kényelmes ruhákat csomagolni, amelyek szárazon tartanak. A minimális felszereléshez tartozik egy jó túracipő, egy vízálló kabát, egy meleg pulóver estére és egy jó minőségű funkcionális fehérnemű a hidegebb napokra.

Nálad sem kezdődhet egy jó kávé nélkül a reggel? Megvan a tökéletes kütyünk számodra. Egy hordozható kávéfőző, amely aromájával bárhol és bármikor életetre kelt. 

 

Praktikus felszerelések a kempingezéshez

Ha a vándorlásod egy kempingbe vezet, és autóval közlekedsz, akkor az alábbi praktikus apróságok segítségével valóban nagyon kényelmes nyaralást élvezhetsz. Az alapokat már ismered, de beszéljünk arról, hogyan teheted látványosan kellemesebbé.


A lakókocsi tartozékok négykerekű szállodává varázsolják a járgányodat. 
 1. Autós sátrak illetve az elősátrak az lakóautóhoz és lakókocsikhoz - Használd a lakókocsidat vagy lakóautódat alapként, és növeld méreteit egy praktikus hálószobával vagy előszobával.

 2. Kempingbútorok - A kényelmes kempingszékeken való pihenés esténként, a kempingasztalnál kulturáltan felszolgált vacsora és a kempingszekrényekben tárolt tárgyak a egy magasabb szintre emelhetik a sátorban töltött időt. És mi történik akkor, ha a földön való alvást egy kényelmes kempingágyra cseréled?

 3. Élelmiszer-előkészítés - A táborban való főzésnek hatalmas varázsa van. Beszerezhetsz egy egész kempingkonyhát, vagy egy hordozható grillsütővel akár egész grillpartit varázsolhatsz. Egy hűtőláda néhány órán át hidegen tartja a készleteket, de a tábori szakács igazi segítője egy kompresszoros hűtőláda. Tálald a kész finomságokat praktikus outdoor étkészlettel, és fogyasszátok kemping evőeszközökkel.

 4. Örök harc a bosszantó rovarokkal - Egy rovarcsapda és egy jó rovarriasztó biztosan véget vet ennek.

A vadonban jól jöhet egy fejsze, vagy akár egy utazófűrész is a tüzifához.

 

A vadkempingnek megvannak a maga sajátosságai

Már nem annyira vonz a kempingezés? Ki akarod próbálni a sátorozást a vadonban, távol a civilizáció kényelmétől? Akkor azt javasoljuk, hogy alaposan készülj fel az utazás előtt. Studírozd át a kijelölt helyeken kívüli kempingezésre vonatkozó helyi szabályokat. Így elkerülhetőek az esetleges kellemetlenségek. Ne feledd, hogy a természetben csak magadra és arra támaszkodhatsz, amit becsomagoltál. Összeállítottunk neked egy módosított vadkempingezési ellenőrzőlistát.

 1. Minden gramm számít - a sátor kiválasztásakor keress ultrakönnyű sátrat, könnyű és összerakható hálózsákot és matracot.

 2. Főzz egyszerűen - A meleg étel klassz, de törekedj arra, hogy az elkészítés ne legyen bonyolult. Az utazóknak szánt készételek nagyszerű lehetőségeket kínálnak. Elkészítésükhöz leggyakrabban csak forró vízre van szükség. Ezt egy kis utazófőzőn melegítheted fel. Ne feledkezz meg a késről, a multiszerszámról és az tűzgyújtóról sem.

 3. lábbeli és ruházat - összpontosíts a funkcionális ruházatra, amelyet könnyen rétegezhetsz vagy fokozatosan levehetsz, ha meleg van. Esős időben értékelni fogod az esőkabátot, ami alá a hátizsákoddal együtt beférsz.

 4. Navigáció és feltöltött akkumulátorok - A navigáció mellé hagyományos papírtérképpel is készülj. A legtöbben azonban a kényelmesebb elektronikus navigációhoz nyúlnak. De a működéshez feltöltött akkumulátorra van szükség. Ezért utazás előtt mindenképpen szerezz be egy megfelelően nagy kapacitású powerbankot .

 5. Ergonomikus hátizsák - Szánj elég időt a hátizsák kiválasztására. Gondold át alaposan, hogy mekkora hátizsákra van szükséged, de azt is, hogy mennyit bírsz el egy hosszú menet során. Jó útmutató lehet a hátizsák kiválasztásához az alapvető öt kérdésünk.

 6. Tiszta víz - Ha autóval indulsz útnak, praktikus tartályokban ivóvízkészletet vihetsz magaddal. A vadonban azonban arra leszel utalva, hogy a vizet a vadonban utazási vízszűrőkkel kezeljed. Tudod, hogyan kell helyesen használni ezeket?

 

Olyan expedícióra indulsz, ahol a hőmérséklet nulla fok alá süllyed?

Sokunkat a téli hőmérséklet sem riaszt el a kempingezéstől. A ropogó friss porhó, amely éjszaka hullott, a hegycsúcsok a horizonton és a kihívások, amelyekkel feszegetheted a saját határaidat. Ezek olyan expedíciók, amelyeket nem lehet igazán jó felszerelés nélkül megcsinálni.


Vizes sátor reggel? Télen szó szerint az egészségedet veszélyeztetheti. Hogyan lehet hatékonyan küzdeni a sátorban a nedvesség ellen? Fogadd meg a cikkünkben szereplő tanácsokat. 

 1. Expedíciós sátor - Bízz a legmagasabb minőségben, hogy kihívást jelentő körülmények között is biztonságban legyél.

 2. Téli hálózsákok - Melegen tart éjjel és védi az egészséged. Számolni kell azonban a hálózsák nagyobb térfogatával és súlyával.

 3. Expedíciós matracok - Kiváló mechanikai ellenállással rendelkeznek, hőkomfortot nyújtanak és könnyűek. Röviden: ideális hosszabb felfedezőutakhoz kihívást jelentő időjárás esetén.

 4. Funkcionális aláöltözet - A téli kempingezéshez szükséges ruházatot igazán gondosan kell kiválasztani. Az alapnak azonban jó funkcionális aláöltözetnek kell lennie.

 5. Impregnálás - Ne felejtsd el alaposan impregnálni a ruhádat és cipődet az utazás előtt, de ellenőrizd a sátrad is.

Kellemes utazást kívánunk és sok vidám élményt a szövettető alatt!

 

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Lucie Krůčková

Forrás: a 4camping archívuma

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

7 831 Ft (13.18 %) 6 799 Ft

Összehasonlítom

43 250 Ft (22.08 %) 33 699 Ft

Összehasonlítom

46 240 Ft (30.93 %) 31 940 Ft

Összehasonlítom

28 840 Ft (31.45 %) 19 770 Ft

Összehasonlítom

23 770 Ft (29.95 %) 16 650 Ft

Összehasonlítom

59 833 Ft (20.48 %) 47 580 Ft

Összehasonlítom

41 835 Ft (28.48 %) 29 920 Ft

Összehasonlítom