Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Éjszakázás téli körülmények között

Tippek és tanácsok gyűjteménye a jeges bivakzsákokból és hófödte sátrakból.


Tartalom

Hosszú a tél, rövidek a nappalok, és úgy érzed, hogy nem fogod kibírni a nyárig a outdoor nélkül? Nem is kell! Vágj bele a téli kalandba! Alapos felkészültséggel és jó minőségű felszereléssel a természet egész évben nyitva áll a bátrak előtt. Van néhány bevált és tesztelt trükkünk, ezt kínáljuk számodra, hiszen kellemesebbé teszik a téli expedíciót.

 

Bevezető

Kezdjük egy figyelmeztetéssel. Ha tapasztalatlan vagy, nem ismered a felszerelést, és nem bízol magadban, kezdjed fokozatosan, ideális esetben nyár végén. Nincs annál rosszabb, mint januárban bepakolni a hátizsákot, egyedül elindulni egy ismeretlen helyre, és csak úgy szerencsét próbálni..

A hosszú ideig tartó hideg környezetben való tartózkodás, különösen, ha nem vagy hozzászokva, a koncentráció és a finommotorikai képességek romlásához, szélsőséges esetben pedig akár eszméletvesztéshez is vezethet. Ezért ha lehet, télen egy társsal indulj, és mindig legyen egy tartalék tervetek arra az esetre, pl. ha valami elromlik, elázik, ha a szél elfújja a hálózsákot vagy a sátrat - biztosnak kell lenni abban, hogy mindig vissza tudtok térni egy biztonságos helyre.

De ha felelősségteljesen állsz hozzá, a jutalmad a csodálatos téli táj, különleges élmények és az érzés, hogy a természet része vagy.

 

A felszerelés alapvető fontosságú

A téli éjszakázás sikerét nagyban meghatározza a megfelelő felszerelés kiválasztása. Aki ezt alábecsüli, annak fel kell készülnie arra, hogy egész éjjel vacogni fog, és nem fog jól aludni. Vagy egyáltalán.

 

Hálózsák, ami melegen tart

Először is, a hálózsákok nem melegítenek, a hálózsákok szigetelnek. A téli éjszakázásokhoz elengedhetetlen egy legalább -5 °C-os, komfort hőmérsékletű hálózsák, de akár egy vastagabb is jól jöhet. Csak ne tévesszen meg a hőmérséklethatár, ami azt jelenti, hogy túl-él-ed az éjszakát a hálózsákban. Nem azt, hogy él-ve-zed is. És ez pokoli nagy különbség.

A toll vagy a mikroszál az örök kérdés – mindkét anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A toll könnyű és stabil, de télen, különösen a hidrofób kezelés nélküli hálózsákokban, könnyen átnedvesedik, majd gyorsan elveszíti szigetelő tulajdonságait. Másrészt a mikroszálas - az általában olcsóbb választás - nem bánja annyira a vizet, de néhány szezon után érezni fogod a gyengébb tulajdonságait. A mikroszálak idővel megrepednek és kikopnak, ami befolyásolja a hálózsák azon képességét, hogy megtartsa a szigetelő levegőréteget.

Az ideális választás egy jó minőségű, hidrofób tollal kezelt toll hálózsák, amely tíz vagy több szezont is kibír, de készülj fel arra, hogy az ára valahol 90.000 Ft-tól felfelé fog mozogni. Az én választásom a Koteka II 850, Sir Joseph.

   


 

Hálózsákok -5°C alatt

A hőmérséklet határértéke az EN 13537 európai szabvány szerint a legalacsonyabb hőmérséklet, amelynél egy átlagos férfi (25 éves, 70 kg súlyú, 1,73 m magas) nem fázik hálózsákban. A hálózsák hőmérséklet alapján történő kiválasztásakor azonban fontos megjegyezni, hogy a "melegen tartás" képessége számos tényezőtől függ, leginkább az életkortól, a magasságtól, a testsúlytól , és jelentős mértékben a nemtől is.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Derékalj, ami jól szigetel

A legjobb hálózsák sem lesz elégséges egy jó matrac nélkül. A hát alatt ugyanis összenyomódik a párnázat, és megszűnik a szigetelés. Egy nem gyűrődő szigetelőrétegnek meg kell védenie a talajból áramló hidegtől – és itt kerül a színre a derékalj. A habmatracok nem rendelkeznek a megfelelő tulajdonságokkal a téli időszakra, mivel a hőtartó R-értékük 1-2 körül van.

A felfújható matracok sokkal jobbak. A maximális kényelem érdekében 6-os vagy magasabb R-értéket ajánlott választani. Nagyon praktikus ember vagyok, és az ilyen túlcicomázott derékaljak nekem egy kicsit túl sokak (nehezek és drágák). Ezért kombinálom a Zulu Moonlight Mummy felfújható matracot, amelynek hőellenállása 2,4, és egy Thermarest habmatracot, amelynek ellenállása 2,1. Eddig mindig elég volt nekem, de nem fogok hazudni, néha a lelkemet is eladnám egy rendes matracért.

 

Árnyékoló, ahova nem fúj be a szél

Sokféleképpen lehet télen aludni. A fő ellenséged a szél, a tőle való védekezés lesz az első számú feladat télen. Ha árnyékolót használsz, elég lehet egy derékalj, hálózsák és egy egyszerű ponyva vagy poncsó a paravánként. Táborozhatsz a hóban is, csak a havat megfelelően le kell taposni. A leglelkesebbek rendelkezésére pedig a hómezők állnak, ahol jól jön egy bivakzsák.

Az erős havazás is gondot okozhat, de általában az az érzésem, hogy télen soha nem szivárgott be a sátram – csak rendszeresen le kellett verni a hóréteget a külső sátorról. Rosszabb a sátor belsejében keletkező dér, ami nagy hidegben a nedves kilélegzett levegő kicsapódásával keletkezhet. Ezután minden mozdulatunkkal hószállingózást indítunk belül, mintha egy hógömben laknánk.

Kérlek, ne vegyed ezt félvállról. Immár nyolc évadja aktívan jégfürdőzöm, de csak ebben az évben kétszer is elájultam a jégfürdőzés után. Egyszerűen csak álltam az átkelőnél és kikapcsoltam. Nincs magyarázatom, lehet, hogy túl kevés idő telt el a betegség óta, lehet, hogy nem ettem vagy aludtam eleget, de ha ez valahol a vadonban történt volna meg velem, a mai napig ott feküdnék hóban.

 

Öltözet, amelyben a test nem didereg

Télen pontosan kell a hagyma elv szerint rétegezni. Funkcionális alapréteg, szigetelő réteg, vízálló réteg. Általában merinót, majd fleece pulóvert és gore-tex kabátot veszek felülre. Ezen kívül a gyorsan száradó túranadrág, de a softshell vagy a membrán mindenképpen jól jön a hóban és télen, én azonban a legtöbb téli napon mozgásban vagyok, így a leginkább légáteresztő opciókat választom. Kesztyű és sapka ízlés szerint.

Mindenképpen csomagolj a hátizsákodba egy tollkabátot. Amint megállsz, harapsz valamit, vagy sátrat versz fel, a gore-tex alá csak vedd fel a tolldzsekit, és máris kényelmesen érzed majd magad. Nem vagyok híve azoknak a vastag kabátoknak, amelyek a szigetelést és a membránt társítják, mert hiányzik ez a kombinációs szabadság, és mindannyian tudjuk, hogy még a legnagyobb szellőzőnyílások a hónaljban sem levegőztetik át a membránt síelés vagy hótalpban való lépegetés közben.

Javaslom, hogy csomagolj még száraz ruhát, hogy át tudj öltözni, Nem kell más, mint valami vékony merinóból, ami a hátizsákodban lesz szatyorba csomagolva, vagy esetleg vízálló zsákba. Nincs értelme bebugyolálva lefeküdni, mert a hálózsákban rajtunk lévő ruhák nem szigetelnek jelentősen, fizikailag nem így működik (ha mégis, a legtöbb emberre inkább lelkileg hat). Ha fázol a hálózsákban, a hiba a hálózsákban és a derékaljban lesz. Az egyetlen dolog, ami megmenthet, az a tollkabát, amelyet kívülről magadra tudsz teríteni, vagy a hálózsákodban felhúzhatod, és így növelheted a légtérfogatot közted és a hideg között. Csak győződj meg róla, hogy száraz.

 

Trükkök a fázósaknak

Ha rosszul viseled a hideget, akkor nincs mit tenni, valamit ki kell találni. Ez itt néhány apróság, ami kellemesebbé teszi a téli kinntartózkodást:

 • Lábak
  A száraz, vastag zokni elengedhetetlen, de ha ez nem elég, fontold meg a tollpapucs beszerzését. Nekem nincs ezzel tapasztalatom, de a barátaim tűzbe teszik érte a kezüket. És én mindig irigykedve figyelem őket.

 • Orr
  Meleg a hálózsákban, de az arc már-már megfagy. Ez hozzátartozik a téli éjszakázáshoz. Nincs értelme sálat tenni az arcra, mivel egy idő után benedvesedik, és meleg helyett épphogy hideg lesz. Az ideális hálózsák egy múmia típusú hálózsák, amelyet egy gumiszalaggal a szemed fölé húzol, és csak a szád és az orrod marad szabadon. Vannak, akik légzőnyílással ellátott csuklyát viselnek. Én már megszoktam, hogy jégcsapok vannak az orrom körül.

 • Hát
  Fázik a hátad? A matrac a hibás. A legvisszataszítóbb dolog, mert az alulról jövő hideg elől nem menekülhetsz, és reggelig kiszívja belőled a meleget. A megoldás egyértelmű: össze kell gyűjteni valamit magad alá. Minden elsősegély-készletnek fényvisszaverő fóliával kell rendelkeznie, ezért próbáld ki esetleg.

 • Egész testem remeg
  A kedvesemmel töltött évek során sok közvetett tapasztalatot gyűjtöttem. Biztos tipp a Yate márka melegítő Thermopad párnái. Elég kicsomagolni és betenni a hálózsákba, ahol segítenek a testünknek több hőt termelni. Hasonlóképpen, egy elektromos kézmelegítő segít a melegítésben. Klasszikus fortély egy melegített vizes palack, de ez csak átmeneti megkönnyebbülés, egy óra múlva megint vacog a fogad. Lenyűgöző, de néhány plusz watt érték, és hideg helyett elég meleg lesz, még a legvacakabb hálózsákban is.

 

Tanácsok, amelyek nem kerülnek semmibe

Teher alatt nő a pálma. Sok trükköt kiagyaltam, és azt hiszem, hozzám hasonlóan mindenki, aki valaha egy egész éjszakát nedves hálózsákban töltött valahol a téli hegyekben, ezt teszi. Többnyire apróságokról van szó, amelyekkel nem akarlak terhelni, kedves Olvasó. Íme néhány tipp, ami nem kerül semmibe, de egy csapásra megtalálod.

 • Soha, SOHA ne lehelj bele hálózsákba. Nem számít, mennyire fázik az orrod, ez az út a pokolba vezet. Jégpokolba.

 • Ne főzzünk gázfőzővel a sátorban. Azt gondolhatod, hogy melegedni fogsz, de sokkal valószínűbb, hogy szén-monoxid-mérgezést kapsz, vagy megégetsz valamit. És ez nem igazán ér meg egy kis átmeneti melengetést.

 • Ha a lábad a sátorvászonhoz ér, és a hálózsákodra csöpög a víz, ne hunyj szemet felette. Vedd ki a felszerelésedet a csomagból, és tedd a csomagot a lábadra a hálózsákod fölé. Vagy legalább egy esőkabátot a hátizsákból.

 • Egy üres hátizsákot is elhelyezhetsz a matracod alá, ez is biztosan jobb a semminél.

 • Amikor sátrat építünk a hóban, a cövekek nem sokat segítenek. Vásárolhatsz speciális hóhorgonyokat, vagy legalább 30 cm hosszú botokhoz kötheted a zsinórokat, amelyeket a hóba temetsz és letaposhatsz.

 • Szellőztesd ki a sátrat. Igen, még télen is. A nedves levegő sokkal könnyebben szállítja a hőt, és a havas természetben az egyetlen, aki hőt sugároz (ezidáig) mi vagyunk. Általában a száraz, fagyos levegő jobb, mint a pár fokkal melegebb párás levegő.

 • Amikor megolvasztod a havat, ne tisztán csak azt tedd bele az edénybe, hanem mindig adj hozzá egy kis vizet. Vagy kisebb adagokban adagold.

 • Vigyázz, a vízszűrők legtöbbje nem fagyhat meg. Ezeket mindig tartsd  a hálózsákodban.

 

A lányok nem félnek a hidegtől

Nem fogok hazudni, ezt még nem próbáltam ki saját magam. De van egy megérzésem. A hölgyek természetüknél fogva fázósabbak, és nincs értelme összehasonlítani magukat a partnerünkkel - kevesebb zsírral, kevesebb izomzattal, rosszabb bőr-térfogat aránnyal rendelkeznek, ezért 2-3 fokkal hidegebbet érezhetnek. Példás barátként mindig ügyelek arra, hogy legyen pár meleg párna a hátizsákomban, amikor a barátnőmmel túrázunk.

Gondolj más dolgokra is:

 • A női hálózsákmodell több helyet kínál a csípőnek és erősebb szigetelést a lábaknak. A hálózsák kiválasztásakor olyan modelleket válassz, amelyeknek valamivel magasabb komforthőmérséklete van, hogy kompenzáljuk a vacogást.
 • Az éjszakai WC-re járás sokkal nagyobb kihívást jelent, de már az is sokat segíthet, ha például nem overálban vágunk neki a nagy hóban.
 • A melegítő párna és a toll mamusz nem szégyen!
 • Olyan derékaljat válassz, amely elég széles ahhoz, hogy ne lógj le róla. Ezt azonnal megérezné a karod, a lábad és a feneked. És ha kellően puha az alátét, a csípőd és a vállad hálás lesz az oldalunkon való alvás folytán.

 

Extrém ötletek azoknak, akiknek mindez nem elég

A legvadabb éjszakai tartózkodásomra a cseh fegyveres erők aktív tartalékosainak gyakorlatán került sor, ahol egy gyönyörű téli erdőben "aludtunk". Hőmérséklet -7°C körül, enyhe hó, csak a szakaszom és a gyakorlatozó éjszakai járőrök. A menedék egy fenyőágból állt, ami megvédte az arcomat a lehulló hótól, hálózsákként pedig egy lepedővel ellátott műszálas plédet és egy susogós takarót kaptunk (legendás cseh katonai hálózsák). Egész éjjel csak imádkoztam az égiekhez, hogy legyenek kegyesek hozzám. És összegömbölyödve, mint egy kis garnélarák egy ócska hálózsákban, másfél órán keresztül számoltam vissza a másodperceket a következő őrjáratig, miközben kicsit felmelegedhettem.

Így is túl lehet élni az éjszakát a hidegben. A hóárkoktól kezdve a teljes iglukig bármit megépíthetsz. Bár az iglu tökéletesnek tűnik az éjszakázáshoz, nem látom értelmét, hogy egy éjszaka kedvéért építsük meg - nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik, és felénk ritkán van ehhez megfelelő hó. A viskó mellett érdekes kikapcsolódás a síszünetben, de a gyakorlatban egyszerűbb egy barázdát ásni a hóban, a széllel szemben halmozni a laza havat, és ott lefeküdni. Vagy fizess Airbnb-t az igluban eltöltött éjszaka élményéért. :)

 

Csak néhány észrevételem van az extrém alvással kapcsolatban:

 • Ha hóban alszom, a matracomhoz és a hálózsákomhoz egy bivakzsákot is készítek.

 • Kellő időt fordítok a hely keresésének, elvégre korán sötétedik, és sötétedés után könnyen figyelmen kívül hagyhatunk számos veszélyt.

 • Az odú egy kellően magas hófödémbe ásott lyuk, ahová bemászhatsz. Keress egy 1,5 m magas, kellően ragadós hókupacot, és hagyj egy kb. 50 cm-es réteget a fejed fölött, hogy ne kockáztasd meg az összeomlást. Áss egy alagutat, amelynek bejárata ideális esetben a szélárnyékos oldalról nyílik. Minél kisebb a lyuk, annál gyorsabban melegszik fel.

 • Az árkot könnyebb felállítani, hiszen csak egy kiásott barázdáról van szó a hóban, amely megvéd a szél ellen oldalról. Legalább 70 cm mélységben, hogy megfelelően védve legyél a széltől.

 • Figyelek a fákra, ha hó borítja azokat, és erősebben fúj a szél, jobb, ha nyílt területet választok, és nem kockáztatom a leeső ágak illetőleg fák okozta balesetet.

 • Számolok azzal, hogy a gázfőző havon másképp működik, még téli patronnal is. A főzési idő a legjobb esetben is kétszer hosszabb lesz. Folyékony tüzelésű főzőknél nincs nyomásveszteség veszélye, csak a főzőt kell megfelelően felfűteni.

 • Amikor havazik, az árok tetejét ponyvával vagy ágakkal fedem le.

 • Ha nem vagyok biztos a hó erősségében, nem ások túl mélyre.

 • Reggel gondosan kiszellőztetem a hálózsákomat és a bivakzsákomat, mert mindkettő elkerülhetetlenül vizes lesz. Elég egy órát a napra akasztani, a sötét belsővel rendelkező hálózsákoknál még rövidebb időre.

 • Nem engedem, hogy megtévesszenek azok a YouTube-videók, amelyekben az emberek egész hókomplexumokat építenek több hálószobával és kéménnyel a tűzrakóhelyeknek. Előkészület nélkül (például már nyáron a helyszínen bekészítek egy halom aprított tűzifát) a hóban tüzet rakni nehézkes és nem mindig lehet sikeres a vége.

 • Azzal számolok, hogy az éjszaka vad lesz és az alvás mindenféle.

És ezt ne felejtsd el, hogy minden országban egyértelmű szabályok vonatkoznak a téli éjszakázásokra a szabadban.

 

A tél nem a puhányoknak való

Egy dolgot biztosan tudok a téli éjszakázásról: ez nem mindenkinek való sport. A kényelem a háttérbe szorul, és nagy akaraterőre van szükség ahhoz, hogy az ember behunyja a szemét a nem éppen kellemes körülmények között. Ráadásul a téli éjszakák nagyon hosszúak, és a tizenkét órás forgolódás a hideg sátorban általában nem tesz jót a közérzetnek. De az élmény mindig erős, és a téli táj látványáért megéri.

Azt kívánom, hogy csak jó befejezések és legalább enyhe éjszakák várjanak kalandjaid során. Örülni fogunk, ha megosztod velünk tapasztalataidat a Facebook vagy Instagram oldalunkon.

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Matyáš Vejskal

Források: a szerző archívuma, pixabay.com , unsplash.com

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Outdoor újrahasznosított anyagok

Tanácsadás

Az outdoor tevékenységek bizonyos esetekben elég igényesek lehetnek a felszerelés szempontjából. De az új termékek kiválasztásakor felelősségteljesebbek lehetünk. Nézzük meg, mik is azok az újrahasznosított és fenntartható anyagok. Mik az előnyeik. És hogy mennyire hatékonyak valójában.

Válogatásunk

116 230 Ft (32.81 %) 78 090 Ft -tól

Összehasonlítom

116 230 Ft (32.81 %) 78 090 Ft

Összehasonlítom

Árnyékoló - kifeszített sátorponyva Outwell Touring Shelter

159 011 Ft (10 %) 143 110 Ft

Összehasonlítom

141 280 Ft (18.28 %) 115 450 Ft

Összehasonlítom

(4.04 %) 93 690 Ft

Összehasonlítom

176 550 Ft (20.36 %) 140 600 Ft

Összehasonlítom

77 480 Ft (25.41 %) 57 790 Ft

Összehasonlítom

97 630 Ft (35.99 %) 62 490 Ft

Összehasonlítom