Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan válasszunk nadrágot túrázáshoz

Túranadrágot szeretnél, és nem tudod, milyen anyagot, szabást és egyéb jellemzőt válassz? Mit kell tudni, és pontosan mire is kell figyelni? A "Hogyan válasszunk" sorozat következő részében tanácsot adunk.


Tartalom

 

Bevezető

A turizmus nagyon tág fogalom. Ez magában foglalhatja a magashegyi túrázást is, de egy hétvégi kirándulást vagy egy teljesen átlagos hosszú sétát is. Akár a legmagasabb hegycsúcsok felé veszed a lépteid, akár könnyű terepen sétálsz, mindig olyan nadrágot kell választanod, ami a körülményeknek megfelelően kiváló komfortot biztosít. A nadrágnak tökéletesen kell illeszkednie, sehol sem szabad összecsomósodni, vagy akadályozni a mozgásunkat. Gondold át alaposan az összes technikai részletet és funkciót, amellyel a nadrágnak rendelkeznie kell, és mindig azt vásárold meg, amelyik a legjobban használható az adott tevékenységhez. 

 

Ruhák rétegezése 

Először is ejtsünk néhány szót röviden a hőszigetelésről, amelyre szintén fontos gondolni a nadrág kiválasztásakor. Gyakran el kell döntenünk, hogy milyen meleg legyen a nadrágunk, és hogy hogyan gondoskodjunk arról, hogy a) ne fázzunk, vagy b) ne legyen melegünk. Ehhez jó, ha ismerjük a ruhák rétegezésének úgynevezett hagymás rendszerét, de a nadrágok esetében elég, ha az 1. réteget ismerjük. Nyáron általában el lehet felejteni a dolgot, de ha hideg van, akkor a nadrág alatti réteggel is kell foglalkozni

Az 1. rétegbe tartoznak a merinó gyapjúból készült alsóneműk (passzívabb mozgáshoz, például túrázáshoz) vagy szintetikus anyagok (aktívabb megerőltető túrázáshoz vagy futáshoz). Ideális esetben jó mindkét anyag kombinációja, amely mindkét anyag előnyeit kihasználja. A cikk további részét a második rétegnek szenteljük.

A ruházat rétegezése magában foglalja:

 

 • Első réteg (szívó) - funkcionális vagy termo alsónemű
 • Második réteg (védő) - nadrág 

 

 

a képen: Helly Hansen W Lifa Merino Midweight Pant női funkcionális alsónadrág

 

 

A túranadrág kiválasztása paraméterek szerint

Ez nagyjából ugyanaz, mint minden más esetében. A nadrágnak nem csak tökéletesen kell illeszkednie, hanem valami extrát is kell nyújtania. A túranadrágoknak pedig határozottan többet ki kell bírniuk, mint a hagyományos városi nadrágoknak. Nézzük meg a nadrágok felosztásának lehetőségeit: 

 1. Nemek szerint
 2. Anyag
 3. Súly
 4. Vízállóság
 5. Szélállóság
 6. Méret és hossz

 

1. Nemek szerint

A női és férfi test anatómiájának jelentős különbségei miatt előnyösebb, ha egy adott nemre tervezett modellt választunk. A női túranadrágok például jobban béleltek, a kevésbé hidegtűrő testhez igazodva (a nők gyakran fázósabbak, mint a férfiak). Az "univerzális" uniszex nadrágok nem alkalmazkodnak teljes mértékben az adott nem anatómiájához, ami korlátozhatja a nadrág általános funkcionalitását.

a képen: Columbia Silver Ridge™ II Cargo Pant férfi, és High Point Gale 3.0 Lady Pants női nadrág

 

2. Anyag

Az anyag sokat számít, a nadrágoknál pedig különösen. Ez az utolsó réteg, amelynek meg kellene védenie téged az elemektől, és még ha jól is áll rajtad, még nem biztos, hogy "nyertél". A funkcionális anyagokat, a technikai ruházatnál, kabátoknál és pulóvereknél helyesen kell használni, és ha jól választunk, öröm kimenni egy ilyen nadrágban. 

 

Érdemes követni az időjárás-előrejelzést

Ha jó időhöz keresünk nadrágot, válasszunk könnyű, légáteresztő nadrágot vízlepergető réteg nélkül. Ideális esetben UV sugárzás elleni bevonattal. Még szép idő esetén is előfordulhat, hogy a nadrág vizes lesz, akár izzadás, akár patakban való gázolás, vagy egyéb miatt. Ezekre az esetekre mindenképpen jó ötlet gyorsan száradó nadrágot választani, amely biztosítja, hogy gyorsan újra száraz legyen. Jó idő esetén válassz könnyű nadrágot, vászonból vagy pamutból.

a képen: Chillaz Jessy női nadrág

 

Hidegebb időben jól használható a szintetikus anyagból vagy pamutból készült, de valamilyen módon kezelt ruházat. A nadrágok belülről béleltek, így védenek a hideg ellen. A softshell túranadrágok meleget és mechanikai ellenállást biztosítanak (közepes vagy magasabb vízállósággal), és általában nem fúj át rajtuk a szél. A softshell kevésbé légáteresztő membrán vagy légáteresztő szövött változatban kapható.

a képen: Silvini Fasano női nadrág

 

A nagyon magas páratartalmú körülményekhez (trópusok, szubtrópusok) a legmegfelelőbb anyag, különösen jól lélegző, nagyon könnyű, kellemes, ideálisan gyorsan száradó (értékelni fogja, ha izzad vagy nedves lesz). A legigényesebbek számára létezik rovarriasztó kezeléssel ellátott nadrág is.

 

Általános feloszlás táblázatban:

 

Anyag típusa

 

Előnyök

 

Hátrányok

Polyamid Ellenálló, erős, rugalmas Kevesebb nedvesség-felszívódás
Poliészter

Alapvető szintetikus alapanyag, alakstabilitás, színstabilitás, nem deformálódó, tartós, légáteresztő

Nagyobb nedvszívó képesség ugyanakkor kisebb hőszigetelés, gyakori mosás szükséges (szagtartó)

 

Polipropilén

Könnyű, az izzadságot nem vezeti, gyorsan szárad, penészálló, tartós, erős, rugalmas, kiváló szigetelés, színtartó

 

Magasabb vételár, kevés színváltozat
Spandex

Nagyfokú rugalmasság és hozzá tökéletes szigetelés a test mozgásának korlátozása nélkül

Ideális arányban kell keverni más anyagokkal (polipropilén, poliészter), különben a jó tulajdonságok korlátozva vannak
Pamut

Nagyon kellemes a testen

Nagy nedvességfelvevő képesség mellett nagyon rossz szigetelő tulajdonságok, nagyon lassan szárad

Fleece (bélés)

Nagyon jó szigetelőanyag, ideálisan poliamiddal és elasztánnal kombinálva

Rossz keverékben nem túl kopásálló
Softshell

Jó szigetelési tulajdonságok, kopásállóság, rugalmasság

Felső rétegként nem tesz csodát, és hamar átnedvesedik, ideális csak membránnal kombinálva
Bambusz szál

Jól szigetel és elvezeti az izzadságot a testtől, gyorsan száradó, szagálló, UV-álló, színtartó

Alacsonyabb kopásállóság

 

3. Súly és csomagolhatóság

A nadrág súlya kéz a kézben jár az összecsomagolhatósággal. Minden nadrágot, amit még magaddal cipelsz, a hátadon fogod hordhani. Így a térfogatuk és súlyuk nagy szerepet játszik. Kisebb gyerekeknél gyakran két plusz nadrágot kell magunkkal vinnünk, felnőtteknél ez inkább az úgynevezett „overpants”, azaz könnyű, vízálló nadrág, amelyet az eredeti nadrág fölé húzunk, ha elkezd esni az eső. Ezért alaposan gondold át, hogy melyik nadrágot veszed meg, hogy ne foglaljon túl sok helyet a hátizsákban, valamint megfelelő minőségű és tartósságú legyen. 

 

4. Vízállóság

Ugyanaz vonatkozik a nadrágok kiválasztására is, mint a kabátok esetében. Sok múlik azon, hogy hová megyünk, milyen lesz az időjárás, és milyen tevékenységeket fogunk csinálni. Ebben a cikkben csak a túrázással foglalkozunk - ez is felosztható könnyű túrázásra, és magashegyi túrázásra, ami minden szempontból nagyobb odafigyelést igényel. Ott a vízállóság nagyon fontos. Ha csak nyáron kirándulsz, és nem túl nehéz terepen (kisgyerekkel a nyaraló körül), akkor nem kell annyira aggódni a vízállóság miatt. A nagyobb túrákhoz azonban olyan felszerelésre van szükség, amely nem engedi, hogy a vadon közepén bőrig ázz. A tapasztalt túrázók azonban tudják, hogyan kell tanácsot adni és előre felkészülni, nem igaz?

A legegyszerűbb típusú, vízálló nadrág az úgynevezett ultrakönnyű váltónadrág. A hátizsákodban hordod, és amikor el kezd esni az eső, kiveszed, és ráhúzod a nadrágodra. A lábak alján egy húzózsinór található, ami megakadályozza, hogy alulról is vizes legyél. Ezek lehetnek alacsonyabb vagy magasabb vízállóságúak (erre még visszatérünk), ami kéz a kézben jár a légáteresztő képességgel. Ne feledd, a vízoszlopnak (a laboratóriumi körülmények között mért érték azt mutatja meg, hogy milyen magas a víznyomás, amíg az anyag három csepp vizet átenged) magasabbnak kell lennie ahhoz, hogy biztos legyél a vízállóságban (azaz 10 000 körül vagy a fölött). Ez az a pont, ahol mindenképpen érdemes befektetni a technológiába, mert így egy olyan azonnali megoldás lesz a kezed ügyében, amire 100%-ban számíthatsz

a képen: Marmot Wm's PreCip Eco Pants könnyű női váltónadrág

A klasszikus túranadrág csak akkor lesz vízálló, ha ezt te is szükségesnek és alapvető tulajdonságnak tartod. Egyébként jó ötlet, ha csak egy könnyű, vízálló nadrágot viszel magaddal, amit átvehetsz (rávehetsz a másikra). Ne feledd, hogy a vízálló kivitel (bevonat) vagy membrán rendben van, de amint nyári hőmérsékletben használod őket, melegíteni fognak. Bármilyen vízálló kezelés (vagy membrán) páraáteresztő képessége alacsony, és minél magasabb a vízoszlop, annál kevésbé lélegző a nadrág. 

a képen: Loap Urek férfi túranadrág

 

Az anyag magas vízállósága nem a semmiből alakul ki. A nagy vízállóság és az eső elleni jó védelem érdekében az anyagokat valamilyen módon javítani, feljavítani és módosítani kell, ami alapvetően háromféleképpen történhet:

 • DWR-kezelés (az angol Double Water Repellent rövidítése) - kémiai kezelés, az anyag kémiai kezelése, ami egy hosszútávú impregnálásként képzelhető el. 
 • Bevonat - nagyobb ellenállású, mint a DWR kezelés, alacsonyabb légáteresztő képességű, korlátozott tartósságú. A kezeletlen anyagot egy külső anyag (általában poliuretán, amelyet magas vízállóság jellemez, és a DWR-kezeléshez képest hosszabb élettartamot és nagyobb vízállóságot biztosít, de drágább és kevésbé lélegző) felhordásával kezelik. Ezenkívül a bevonat idővel leválhat és lepereghet, és a végén teljesen elveszítheti jó tulajdonságait.
 • Membrán - ez egyfajta fólia, egy speciális anyag, amelyet a felső anyag alsó rétegére laminálnak, hasonlóan a tömítőanyaghoz, de a tömítőanyaggal ellentétben sokkal vízállóbb, sokkal hosszabb élettartamú és általában jobb légáteresztő képességű, de lényegesen drágább.

 

Egyszerűen fogalmazva: vannak olyan anyagok, amelyek jobban lélegeznek, és vannak olyanok, amelyek jobban ellenállnak a víznek. A tevékenység alapján választjuk ki a megfelelő membránt. Vannak olyan membránok is, amelyeknél mindkét érték azonos vagy nagyon hasonló, azaz például a már említett 15 000/15 000 (milliméterben) vagy 15/15 (méterben), amelyeket gyakran megadnak a kabátok esetében is.


Ezért fontos, hogy olyan ruházatot válasszunk, amely megfelelő lesz a tevékenységünkhöz. A legtöbb hétköznapi vásárló 10 000 mm vízoszlop és 10 000 g/m2 légáteresztő képességgel is megelégszik. Aktívabb igénybevétel esetén lényegesen légáteresztőbb ruhadarabot kell választani, rosszabb körülmények között az anyagnak vízállóbbnak kell lennie (20-25 ezer felett, a Gore-Tex még magasabbra megy a vízállóság tekintetében).

a képen: High Point Teton 3.0 Pants férfi membrános nadrág

 

5. Szélállóság

Bizonyos tevékenységeknél különösen fontos lehet az úgynevezett szélállóság, azaz az anyag azon képessége, hogy megvédje a testet a széltől. Ezt a paramétert különösen ott kell figyelembe venni, ahol nagy sebességgel haladunk, vagy ahol nagyobb szélsebességre számítunk (alpesi túrázás).


Az ilyen körülményekhez igazodó anyagokat gyakran olyan kifejezésekkel illetik, mint wind block, wind stop, wind stopper, stb. Ha tehát a termékleírásban e nevek valamelyikével találkozol, biztos lehetsz benne, hogy szélálló ruházatról van szó.


A szélálló nadrág hátulján légáteresztő panelek vannak, amelyek megakadályozzák, hogy a test megfázzon, ugyanakkor nem engedik túlmelegedni. Például elöl lesz valamilyen szigetelő, szélálló anyag. A gyártók megfelelő anyagkombinációkkal dolgoznak, hogy a tevékenységhez optimális eredményt érjenek el.

a képen: Craft ADV Essence Wind női szélálló leggings

 

6. Méret és hossz

A túranadrágok különböző hosszúságokban kaphatók, nevezetesen klasszikus hosszú túranadrágok, ¾-es túranadrágok és rövidnadrágok. Sok vásárló értékelni fogja az úgynevezett meghosszabbított vagy éppen ellenkezőleg, rövidített nadrághosszúságot. Sajnos a "nagy" gyártóknak nincs kapacitásuk ilyen speciálisan hosszú nadrágok gyártására, így ha a szabványnál rövidebb vagy hosszabb nadrágot keresel, akkor a "kis" gyártók kínálatában kell keresgélned.


Praktikus lehet a levehető lábszárrész, amelynek köszönhetően egy nadrágot rövid és hosszú változatban is használhatsz. Így melegebb hőmérsékleten elfelejtheted a nadrág felgöngyölítését - csak cipzározz le egy darabot a nadrágból, és máris kész a rövidebb nadrág.

a képen: Husky Pilon M lerövidíthető férfi nadrág

 

Jótanácsok zárásként

Bónuszként néhány gondolat, amelyet érdemes felidézni. 

 • Tartsd be a karbantartás megfelelő szabályait, és kövesd a nadrág belső oldalán található címkén lévő utasításokat. A szabályok be nem tartása visszafordíthatatlan károkat okozhat az anyagban. A mosószerek nemcsak a szennyeződéseket távolítják el, hanem a ruházat funkcionalitását is helyreállíthatják (légáteresztő, vízszigetelő vagy hőszigetelő tulajdonságok helyreállítása). Outdoor ruházathoz csak az outdoor ruházathoz szánt mosószereket használj. Kerülj mindenféle fehérítőt, öblítőt, szövetlágyítót, stb. – helyrehozhatatlanul károsíthatja a ruhadarabot.
 • Kerüld a pamut alsóneműt, különösen zord téli körülmények között. Felszívja az izzadságot, átnedvesedik, elvonja a testtől a hőt, és nem tud gyorsan megszáradni. Ezt egyáltalán nem akarjuk.
 • A ruházatot megfelelően rétegezd, különösen szélsőséges időjárási körülmények között. Ez az ideális kényelemhez vezető út (nem fogsz fázni a nadrág alatt, nem fogod érezni a hideget).

a képen: Ortovox Bacun Pants M férfi nadrág, Loap Lekan férfi nadrág és Ortovox Westalpen Softshell Pants M férfi nadrág

 

a képen: Ortovox Piz Selva Light Pants W női nadrág és Ortovox Brenta Pants W női nadrág

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Radek Martínek

Források: unsplash.com, a szerző archívuma

Éjszakázás téli körülmények között

Tanácsadás

Tippek és tanácsok gyűjteménye a jeges bivakzsákokból és hófödte sátrakból.

5 egyszerű lépés a viasz eltávolításához a ruháról

Tanácsadás

Viasz került a ruhádra és nem tudsz megszabadulni tőle? Cikkünkben találsz néhány tippet, hogyan tudod eltüntetni!

Hogyan válasszunk hótalpat?

Tanácsadás

Jobban szeretsz a hegyekben lenni, mint otthon, de amikor a fehér takaró betakarja a lejtőket, úgy érzed, hogy vége a szezonodnak? Tévedsz, a havas terep nem csak a síelőknek való. A hótalpakkal ismét visszatérhetsz a bércekre.

Válogatásunk

35 660 Ft (36.43 %) 22 670 Ft -tól

Összehasonlítom

Női leggings MOOA Amaria

12 640 Ft (53.64 %) 5 860 Ft

Összehasonlítom

44 780 Ft (15.01 %) 38 060 Ft

Összehasonlítom

Férfi softshell nadrág Zulu Tibles M

30 980 Ft (52.68 %) 14 660 Ft

Összehasonlítom

Női leggings MOOA Lesa

13 600 Ft (52.57 %) 6 450 Ft

Összehasonlítom

19 983 Ft (65.02 %) 6 990 Ft -tól

Összehasonlítom

21 430 Ft (65 %) 7 500 Ft

Összehasonlítom

24 730 Ft (64.98 %) 8 660 Ft -tól

Összehasonlítom