Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Túrahátizsákok és amiket belepakolunk

Azon töröd a fejed, hogy miket is kell bepakolni ha a természetbe indulsz? Inspirálódj cikkünkből.


Tartalom

Ismerős? Újra útra kelsz, mint már annyiszor, minden alkalommal fáradságosan összeállítasz egy listát azokról a dolgokról, amelyeket szeretnél magaddal vinni, de minden alkalommal aggódsz, hogy megint elfelejtesz valamit. Ebben segíthet a túrahátizsákba való pakolásról szóló cikkünk. A konkrét lista nagyon egyéni lehet. Attól függ, hogy mennyi időre mész, hol fogsz enni, milyen felszerelésed van, mekkora a költségvetésed, hol fogsz aludni, egyedül vagy a gyerekekkel mész-e, stb. Ebben a cikkben mindegyik variációra találsz inspirációt!

 

 

Egynapos kiránduláshoz - hátizsák mérete 20-30 l

 

Hétvégi hegyi túrázás - hátizsák mérete 35-55 l 

Faházban való alvással és étkezéssel

Higiénia 

 • Törülköző
 • Fogkefe
 • Fogkrém
 • Fésű
 • Ajakbalzsam
 • Toalett papír
 • Univerzális test-, haj- és mosogatószer
 • Rovarriasztók- választhatsz a karkötők, gélek vagy sprék közül
 • Papírzsebkendők

   

 

Hogyan kell helyesen becsomagolni egy hátizsákba

Mindenkinek megvan a maga sajátos stílusa, hiszen mindenkinek valami más felel meg. De mi számodra a testhezálló megoldás? Van egyáltalán helyes módszer a hátizsák bepakolására?

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Étel és ital 

 • Rágcsálnivalók - pl. rudacskák, édességek, diófélék, rágcsálnivalók, kenyér, gyümölcs, szendvics vagy melegszendvics az első napra.
 • Ebéd, ha az úton kell megoldani: az adventure menu a legkézenfekvőbb megoldás, nagyobb uzsonna, az első napra tészta vagy rizs fehérjével (tofu, hús), kenyér, nem romlandó kenhető krémek.
  Jótanács: - A súlyuk miatt kerüld az üveges ételeket.
 • Kipróbálhatod a Trek´n Eat combat ételcsomagot is, amelyben a főétel és az uzsonna kombinálva van, mindössze forró vízre lesz szükséged az elkészítéséhez.
 • Bicska
 • Vizes palack, camel bag lehetőleg mindkettő.
  Jótanács: Még az utazás előtt tájékozódj arról, hogy útközben hol lehet vízhez jutni, és ennek megfelelően vigyél magaddal vizet. Naponta körülbelül 2,5-4 liter folyadékot kell fogyasztani (az időjárástól és az intenzitástól függően).
 • Télen termosz

Ruházat 

 • Alsónemű és zokni másnapra
 • Ruházat a helyes rétegezésnek megfelelően
  Jótanács: Ne hagyatkozz teljesen az időjárás-előrejelzésre a hétvégi túrázás előtt, mert az nagyon gyorsan változhat. Tehát mindenképpen készülj fel esőre, szélre és hidegre. A másnapra bepakolt ruhádat már este felveheted és így tiszta ruhában alhatsz. Ha nem csomagoltál ruhát másnapra, akkor javasoljuk, hogy mindig legyen nálad egy pót alapréteg éjszakára, ami nem sok helyet foglal a hátizsákban, de segítségével mégis komfortosan fogod érezni magad éjszaka, míg ezalatt az első nap viselt holmid kiszellőzik és megszárad.

 

Elsősegély

 

Egyebek

 • Feltöltött mobiltelefon offline térképekkel és a letöltött ÉletMentő alkalmazás
 • Papírtérkép
 • Telefontöltő, vagy powerbank
 • Bankkártya és elegendő készpénz a szállás és az étkezés költségeire (ideális esetben készpénzt vigyél magaddal) - a hegyekben ne hagyatkozz a kártyás fizetésre
 • Dokumentumok - személyi igazolvány, biztosítási kártya
 • Szükség szerint: bérlet, jogosítvány, tagsági kártyák.
 • Toalettpapír
 • Fényképezőgép, kamera + töltő
 • Toll+ papír
 • Foglalásaid (szállás, repülő- és vonatjegyek) lementheted egy megosztott tárhelyre, vagy az offline dokumentumok közé a telefon memóriájába (vigyázat, a legtöbb nemzetközi jegyet még mindig nyomtatott formában kérik, azaz klasszikusan papíron)
 • Készíts színes másolatot a fontosabb dokumentumokról, majd mentsd el őket egy USB-tárolóeszközre, amelyet szintén magaddal vihetsz.

 

Ha nem házban alszol mindenképpen csomagold be a következőket: 

Ha nem akarsz csak hideg ételt enni, akkor ezeken kívül: 

Szükség szerint: fejhallgató, MP3, naptej, napszemüveg, e-book, offline szótár, offline menetrendek, adatátvitel beállítása külföldön (adatroaming)

 

Trekking - hátizsák mérete 50-80 l 

A többnapos túrák során már eleve nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy mit vigyél magaddal. Manapság, amikor mindenre van egy felturbózási opció, nem nehéz elcsábulni, hogy többet csomagolj a hátizsákba, mint amennyit elbírsz. A végén mindig kompromisszumot kell kötni a mindenből elegendő mennyiség, a súly és a hátizsák mérete között. A kevesebb néha több, és a tételenkénti plusz grammokból könnyen egy kiló lesz. Másrészt ne feledd, hogy fel kell készülnöd az esetlegesen felmerülő kockázatos helyzetekre is.

Csomagold be mindazt, ami a listán szerepel, de plusz még vigyél magaddal némi extrát: 

Cipő

 • Szandál vagy tornacipő váltócipőként, mert ugyan túracipőben akár két napot is ki lehet bírni, ám a hosszabb túrák során értékelni fogod a lehetőséget, hogy pihenéskor vagy egy szakasz után kicsit tehermentesítsd a lábad.

 

Ruházat

   

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hátizsákot?

A hátizsák kiválasztásakor a két legfontosabb szempont a mérsékletesség és a kényelem elve. Csak akkora méretű, minőségű illetve súlyú hátizsákot válassz, amilyenre valóban szükséged lehet! Mindenképpen próbáld fel, hogy valóban kényelmes legyen az általad kiszemelt modell!

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Egyebek

 • Varrás - tű, cérna, biztosítótű
 • Powerbank - akár kettő is + töltő. A legalkalmasabb egy több bemenettel rendelkező adapter. Segítségével helyet takarítasz meg a hátizsákodban, ráadásul az összes szerkezet feltöltésére elég mindössze egyetlen csatlakozó.
 • Túrabot - egy kétnapos túrához megfontolandó, hogy vigyél-e túrabotot magaddal, azonban egy többnapos túrára mindenképpen ajánljuk a használatát. Különösen meredekebb lejtőkön, fájó térdek vagy vízhólyagok esetén tehermentesítik a lábat.

Élelmiszer 

A hátizsákban az étel fogja elfoglalni a legtöbb helyet. Tehát tervezd meg gondosan, hogy hol van vásárlási lehetőség az útvonalon, ellenőrizd a nyitvatartási időket és folyamatosan vásárold be a szükséges dolgokat, valamint használd ki az útközben lévő erdei panziók adta lehetőségeket az étkezésre. Bármit is viszel magaddal, annak meg kell felelnie annak az alapvető feltételnek, hogy energiában és tápanyagokban gazdag legyen (pl. uzsonnaként jól jöhet egy jó minőségű csokoládé, diófélék, sport szelet, szárított gyümölcs, szárított hús, tofu, fehérje, kenyér, ...). A nehezebb ételeket, például ételkonzerveket lehetőleg csak a változatosság kedvéért fogyaszd.

A csomagolás és a tervezés során mindig gondolkodj el azon, hogy milyen körülmények lesznek. Lehetséges, hogy az általunk felsorolt dolgok felét kihúzod, de az is lehet, hogy néhány dolgot hozzáadsz a listádhoz. 

Jó utat!

 

Hátizsák kiegészítők:

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Kateřina Balcarová

Források: a 4camping archívuma, pixabay.com

Hogyan tisztítsd és gondozd hátizsákod

Tanácsadás

A hátizsák egy nagyszerű segítőtárs. A kirándulásokon segíti a munkádat, sőt: sokaknál a minőségi hátizsák szükséglet. Ha sok figyelmet szántál a kiválasztására, bizonyára elvárod, hogy tökéletesen szolgáljon majd sok éven át. Tudjuk ennek az útját-módját.

A funkcionális ruházat anyagainak összehasonlítása

Tanácsadás

Hogyan működik a funkcionális ruházat? Összehasonlítjuk az anyagokat és azok tulajdonságait.

Hogyan tartsuk melegen a lábunkat

Tanácsadás

Amikor a lábujjaink teljesen átfagytak, mindig nagy fejtörést okoz, hogy hogyan tudnánk kellően felmelegíteni őket. Az alpesi turizmus ismerői minden bizonnyal tudják, hogy néz ki ha ujjaink fagyási sérülést szenvednek és nem foglalkozunk vele kellően (röviden: kék, aztán fekete, aztán volt-nincs).

Válogatásunk

52 640 Ft (44.09 %) 29 430 Ft

Összehasonlítom

35 040 Ft (29.28 %) 24 780 Ft

Összehasonlítom

47 840 Ft (41.72 %) 27 880 Ft

Összehasonlítom

19 040 Ft (43.12 %) 10 830 Ft

Összehasonlítom

61 500 Ft (20 %) 49 200 Ft

Összehasonlítom

52 780 Ft (62.09 %) 20 010 Ft -tól

Összehasonlítom