Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Futás kutyával

Egy jó partnert keresel a futáshoz, aki még a legdermesztőbb fagyban vagy a legnagyobb felhőszakadásban sem beszél le a futásról? Lenne egy tippünk a számodra!


Tartalom

A legnagyobb öröm az lesz neki, amikor a futóruhát kiveszed a szekrényből, a futócipőket pedig a cipősszekrényből. Nem fogja használni a klasszikus kifogásokat, hogy rengeteg a munkája, kint hideg van vagy túl meleg, hogy sötét van, vagy kapar a torka, stb.

Nos, akkor nincs más választásod, szerezz be egy kutyát. Ő biztosan beleszeret majd a futásba.

És hogyan kell kezdeni? Talán olvass el néhány információt.

 

 

A szerzőről

Kateřina Balcarová

Katka két kisgyermek édesanyja. Miután a gyerekekkel otthon maradt, a sziklák és az alpesi turisztika iránti szenvedélyét a futás iránti szenvedélyre cserélte, és teljesen beleszeretett az ultramaratoni futásba. Ezen kívül mászó oktató, és szereti megosztani mászási, túrázási, futási és szabadtéri-szülői tapasztalatait mindenkivel.

 

 

Hosszú futásra alkalmas fajták

Kezdjük a kutya kiválasztásával. Ez persze azokra vonatkozik, akiknek még nincs négylábú farokcsóváló társuk. A többieknek az marad, ami otthon van. Sok kutyából lehet sportos társat faragni, bár sebességüket és kitartásukat mindig meghatározza eredetük, méretük és életkoruk.

Szinte minden fajta alkalmas hosszú távú futáshoz. Némelyikük számára a mozgás a kezdetektől fogva természetes lesz (skandináv kutyák, pásztor kutyák, vadászkutyák, a legtöbb terrier, pincser, vizsla), más fajtáknál egy kis idő, amíg mozgáshoz szoktatjuk őket. Az agaraknak ugyan nagy szükségük van mozgásra, de ez inkább a rövid távú, maximális sebességű futásokra érvényes és aztán pihenésre van szükségük. A hosszú távú futás ezért nem nekik való.

A molosoid kutyák (közép-ázsiai juhászkutya, bernáthegyi) teljesen alkalmatlanok a rendszeres futásra. Nehezek, és hosszú távon súlyos egészségügyi komplikációt okozhat nekik a futás.

A kutyák másik csoportja, akik nem fogják megosztani veled a futás iránti lelkesedést, az úgynevezett otthoni vagy társasági fajták (pl. máltai selyemkutya, prágai patkányfogó, havannai, csivava).

Keverékek - Ha olyanok vagytok, mint én, és nem tudsz ellenállni a korcsoknak, menj el egy menhelyre, és válassz egy keveréket, amely mozgásra alkalmas. Előnye, hogy felnőtt kutyát választassz, ezért valahogy meg fogod látni, hogy futó kutya lesz-e vagy sem. Ezen kívül felnőtt kutyával azonnal megkezdheted az edzést.

 

 

Hogyan válasszunk ruhát a futáshoz

A megfelelő ruházat sok elégedett kilométer garanciája. Katka Balcarová tanácsot ad a választásában.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

A kutya állapota

A kutya állapota az edzéssel viszonylag gyorsan növekszik, így annak ellenére, hogy az elején lehet, hogy gyorsabb és kitartóbb vagy, egy idő után az ellenkezője lesz, és te leszel a lajhár mögötte. Kezdjetek hosszú sétával, majd kezdjetek futni és lassan növeld a távot. A futó szakaszok között iktass be szüneteket, adj csemegét a kutyának, igyon, játsszál vele. A kutya kondíciója valóban nagyon gyorsan javul. Számolj azzal is, hogy minél több mozgást biztosítassz a kutyának, annál nagyobb szüksége lesz rá. Ezért idővel fáradhatatlannak tűnik számodra.

Figyelj azonban arra is, hogy te évtizedekig is lehetsz jó formában, de egy kutya logikusan sokkal kevesebb ideig lesz. Ez természetesen nem több, mint 10 év, inkább 5-7 év. Ezért maradj érzékeny az ő igényeire és állapotára, és időben alkalmazkodj szükségleteihez. A kutyát csak regeneráló edzésre vidd, vagy a lassabb hosszú futást oszd két részre, és a kutyát csak az egyikre vidd magaddal.

 

Hogyan kezdjünk futni, avagy 10 km 3 hónap alatt

El szeretnél kezdeni futni, de egy percen belül már levegőért kapkodsz? Tanácsokat adunk arra nézve, hogy hogyan ugorj neki úgy a futásnak, hogy 3 hónapon belül biztonságosan és örömmel le tudj futni 10 km-t.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

 

Speciális felszerelés

Hám A kutya vezethet téged a hámban és futhat előtted. A hám kiválasztása során feltétlenül figyelj a párnázásra. A hámnak nem lenne szabad fojtani a kutyát, de nem is bújhat ki belőle. Kisebb kutyáknál (30-40 cm marmagasságú) a párnázott hámok választéka nagyon kevés. A hámot válaszd a kutyával együtt, közvetlenül az állatkereskedésben.
Handsfree futópóráz Van nekem is és tudom ajánlani. Pórázon futtatod a kutyát, és a kezed szabad. A póráz rugalmas és feszíthető, futás közben a kutya enyhe húzást hoz létre, ami kellemes. Kissé felgyorsulsz, ugyanakkor a húzás nem "sok" a kutya számára. Az öv gumis, ezért nem nyom még gyors futás alatt sem. Telefonzseb és csemegetáska is tartozik hozzá.
Vizespalack itatótállal Minden kisállat áruházban vagy szupermarketben vásárolhatsz tálkát kulaccsal, amiben vizet tárolhatsz. Egyes palackoknak átjárható kupakuk van, így öntés előtt nem kell lecsavarni a kupakot a palackról. Ezzel egy kicsit "behúznak a csőbe", mert mindez annak az árán történik, hogy vizes lesz a táskád. Tehát nekem csak a klasszikus csavaros kupak jön be.
Ruhakosár Ha kedvet kapsz a "futó” kirándulásokhoz, és tömegközlekedést használsz, vásároljon olyan ruhakosarat, ami semmit sem nyom és mindenhova elfér.
Futó hátizsák Ha hosszabb futásra indulsz, és nem tudod, hova tedd el a magad és a kutya dolgait, vegyél egy futó hátizsákot.

 

Gyerekek és a futás

A rendszeres testmozgás a gyermekek számára természetes - ennek köszönhetően megfelelően fejlődnek, a túlsúly és az elhízás alapvető megelőzését jelenti, és az egészséges életmód egyik alappillére.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

Mit ne felejts el

  • A kutyának innia kell. Az útvonalakat tervezd a patakok körül. Ha ez nem lehetséges, vigyél magaddal ivóvizet. A kutyának a vízhez rendszeresen hozzá kell férnie, és 20 percenként innia kellene, nagy melegben még gyakrabban.
  • Az emberhez hasonlóan a kutyának is fokozatosan kell hozzászoknia a terheléshez. Figyeld, hogy mit képes a kutya problémamentesen lefutni és mikor van az, amikor már kényelmetlenül fut. Néha neked kell igazodni a kutyához. Bár garantálom, hogy rövid ideig tartó rendszeres közös futások után a kutya mégis várni fog valahol.
  • Csak akkor hagyd szabadon a kutyát, ha 100% -osan vissza tudod hívni. Ha a kutya nem hallgat a hívásra, akkor nagyon ajánlom, hogy tanítsd be, mert a kutya sokkal jobban fogja élvezni a szabad futást. A kutyák más típusú terheléshez vannak hozzászokva, sokkal gyorsabban képesek futni mint mi, de gyakrabban kell pihenniük és lélegezniük. Szabad futás közben nem korlátozzátok egymás tempóját. Tréningezés - a DVD szerint a mi plüss négylábúnk hároméves korában szinte azonnal megtanult hallgatni a hívásra.
  • Ha a kutya nem teljesen egészséges, mindig forduljon állatorvoshoz.

 

Futás és fogyás

Közeledik a fürdőruhaszezon és sokunkat zavar az a pár extra (kiló)gramm... De ne essünk kétségbe, ezen változtathatunk - például a futással.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Amit határozottan NE

  • Forró nyári napokon ne fuss kutyával. A kutya túlmelegedne, és ennek végzetes következményei lehetnének.
  • Az egy évnél fiatalabb kutyák kölyökkutyák. A négyéves gyerekedet sem viszed el egy 30 km-es futásra. Ügyelj arra, hogy egy éven belül ne terheld túl a kutyát, és inkább sétálj vele (még a sétának sem szabad túl hosszúnak lenni).
  • Ha látod, hogy a kutya nincs jól, akkor inkább egyedül fuss.
  • Ne fuss hosszan aszfalton. Télen maximum csak a lesózott járdán fuss.

 

Hasznos linkek

 

Szerzők: Kateřina Balcarová

Források: a szerző archívuma, pixabay.com, unsplash.com

Melyik a legjobb acél a késekhez?

Tanácsadás

A kérdés, amelyre nincs egyszerű válasz. A legjobb acél kiválasztása a késedhez a kompromisszum keresése a némileg ellentmondásos tulajdonságok között. Mit kell tehát szem előtt tartani?

Hogyan lehet megszabadulni a cipő kellemetlen szagától

Tanácsadás

A cipő szaga. Klassz téma. Nincs túl finom illata, nem szívesen beszélsz róla, nem vált ki kellemes érzéseket. Vannak, akik mindennap szembesülnek vele, másokat csak ritkán lep meg a cipő szaga. Küzdjünk együtt ellene!

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Válogatásunk

Női 3/4-es leggings Ocún Rhea 3/4 Leggings

16 340 Ft (9.98 %) 14 710 Ft

Összehasonlítom

31 200 Ft (12.21 %) 27 390 Ft

Összehasonlítom

21 516 Ft (13.88 %) 18 530 Ft -tól

Összehasonlítom

20 772 Ft (8.73 %) 18 960 Ft

Összehasonlítom

20 772 Ft (8.73 %) 18 960 Ft

Összehasonlítom

Férfi rövidnadrág Husky Dalu M

12 401 Ft (21.14 %) 9 780 Ft

Összehasonlítom

14 983 Ft (14.97 %) 12 740 Ft

Összehasonlítom

16 650 Ft (46.55 %) 8 900 Ft

Összehasonlítom