Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Hogyan főzzünk a természetben?

Unod már a szendvicseket a kirándulásokon? Főzz a szabadban! Mit vigyél magaddal, mit érdemes főzni és mire kell odafigyelni az időjárás tekintetében - ezt mind megtalálod ebben a cikkben. 


Tartalom

 

Hogyan kezdődött?

A szabadban főzés egy fantasztikus időtöltés, és engem, illetve a barátaimat teljesen rabul ejtett. Szerelmünk az "outdoor cooking"-al pont két évvel ezelőtt kezdődött. Pergető horgászként jártuk a patakok, tavak és folyók partjait a vadonban, ami elég mozgékony és fárasztó tevékenység, és nyilván közben megéhezik az ember. Általában szendvicsekkel oldottuk meg az étkezéseinket, ám egyik alkalommal kitaláltuk, hogy egy finom főtt kaját kéne összedobni a horgásztúránk során. Egy jó 10 km-es séta, műcsali dobálás és csapó sügér fogások után vertünk tábort és készült el az első főzött ebéd, ami nem telített el, de feltöltött minket energiával a természet lágy ölén

Mondani sem kell, hogy annyira átjött a feeling, hogy a kinti főzőcskézések egyre gyakoribbak lettek az életünkben és egy új hobbivá nőtte ki magát. Természetkedvelőként már nem csak a halkergetések közben iktattuk be a kinti főzéseket, hanem más kirándulások alkalmával is, vagy csak úgy direkt mentünk ki a szabadba főzni. Általában az a koncepció, hogy minél királyabb, finomabb, de egyszerű ételt dobjunk össze és minél menőbb helyen. Létrehoztuk a Rabbit Chef’s Instagram oldalát azzal a céllal, hogy insipráljunk másokat is arra, hogy kedvet kapjanak kimenni a természetbe és alkalomadtán akár süssenek/főzzenek is ott. Úgy gondoltuk, hogy tapasztalatainkból összeszedünk néhány fontos dolgot, ami segítség lehet azok számára akiknek ez a tevékenység újdonság és szeretnék megtapasztalni ennek a hóbortnak a szépségeit. 

 

 

A szerzőről

o autora_1.jpg

Vadovszky Krisztián

Természetkedvelő, teszthorgász (Fox Rage, Deeper Sonar, Rabbit Dam Crew), hobbiszakács (Rabbit Chef’s). Krisztián Magyarországon a Bakony és a Balaton közvetlen szomszédságában él, civilben 11 éve bankban dolgozik. Gyermekkora óta horgászik, a pergetést 8 éve kezdte komolyabban űzni, az outdoor cooking-gal 2 éve tart a szerelme. 

 

Előkészületek

Érdemes jól átgondoltan, előre listát írni arról, hogy mit kell beraknunk a hátizsákunkba, nehogy otthon maradjon valami... Nekünk számos vicces sztorink van, amikor például otthon maradt a só, a víz vagy épp a hamburger buci. Higgyétek el elég bosszantó, amikor ott vagy egy gyönyörű hegy tetején, és tudod, hogy ez a finomság most sótlan lesz. 

Próbáljunk az egyszerűség mentén bepakolni, mindig csak a legfontosabbakat vigyük magunkkal. Manapság rengeteg technikai eszközt lehet kapni, ami kis helyen elfér és/vagy nagyon könnyű anyagból készült. Ezek a termékek nagyon komfortossá tudják tenni a túrás étkezések lebonyolítását. Ami még fontos, hogy célszerű kényelmes, praktikus táskát választani, amibe kényelmesen befér minden. Törekedjünk arra, hogy ne lógjon, legyen feszes, minél feljebb a hátunkon, így oszlik el legjobban a súly. 

   

 

Hogyan kell megfelelően pakolni a hátizsákba?

Mindenkinek megvan a maga sajátos stílusa, mindenkinek valami más az igazi. De mi jó a testünknek? Létezik egyáltalán helyes mód a hátizsák pakolására?

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

 

Mit vigyünk magunkkal

Az alábbiakban felsorolom a legfontosabb dolgokat, amit semmiképpen ne hagyjunk otthon:

 

 

Időjárás

Nagyon fontos, hogy indulás előtt tájékozódjunk az időjárási körülményekről. Nem érdemes elindulni egy nagy eső előtt, illetve ha nagyobb szelet jósolnak, jobb ha egy erdőt választunk úti célul, mint például egy panorámás hegytetőt. Nyáron fontos meggyőződnünk arról, hogy van-e az adott területen tűzgyújtási tilalom, mert abban az esetben nem, vagy csak speciális biztonsággal ellátott eszközökön tudunk főzni. („Nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva.”) 

Ha szabadtűzön akarunk sütni, gondoljuk át indulás előtt az előző napok csapadékmennyiségét, mert lehet nagyon vizes lesz az erdőben a tűzifa. Ha mindenképp nagy szélben kell a menüt elkészítenünk, akkor túrafőzőt érdemes magunkkal vinnünk. A hobó kályha jó megoldás lehet, mert kiválóan működik szélben is - vagy vigyünk magunkkal szélfogót. 

Gázpalackokat évszaknak megfelelően is tudunk vásárolni, a hőmérséklethez igazítva speciális gázkeverékekkel. Télen, vagy tengerszint feletti használat esetén számolnunk kell a nagyobb energia-felhasználással. 

 

Mivel főzzünk?

Fontos szempont az eszközválasztásnál, hogy hol akarunk ételt készíteni, milyen időjárási körülmények lesznek, illetve hány embernek készül az étel. Rajtad áll a választás, hogy mivel tudsz Te a legjobban bánni, mi a számodra a legkényelmesebb főzőeszköz. Mi összeszedtünk néhányat, amit már mi is kipróbáltunk:

  • gáz- vagy benzines főző,
  • hobó kályha (fatüzelésű, általában acélból vagy lemezből készült lapra szerelhető tűzhely),
  • spiritusz főző (gyújtókockával működő eszköz, legfőképp melegítésre alkalmas),
  • speciális, zárt rendszerű gázfőző edények kemény körülményekhez,
  • grillsütők,
  • klasszikus szabadtűzre pedig választhatunk sütődiszkoszt, nyársat, tárcsát vagy egy öntöttvas- edényt, serpenyőt

 

 

Kényesebb ételekhez, melyeknél fontos a hőszabályozás, érdemes gázfőzőt használni. Ha gázfőzőt használsz, a közepes méretű, 225-250g töltősúlyú palack kb. 3 napi főzésre elegendő két ember számára egy átlag teljesítményű készülék esetén, nyári, normál körülmények között. Szélben vagy hidegben több üzemanyag felhasználással kell számolni. Ha több személyre kell ezzel a konstrukcióval főznünk, akkor célszerű a talpas készülékek közül választani, mert ezek sokkal stabilabban tartják meg akár a nagyobb edényeket is. Ha sok embert kell jól lakatnunk, akkor egy klasszikus bográcsos étellel lehet talán a legegyszerűbben megoldani a kosztolást a vadonban és a tábortűz miatt talán a legjobb a feelingje. 

 

   

 

Hogyan főzzünk a természetben - receptek

A Rabbit Chef’s csapata a szabadban főzés szerelmesei és mesterei. Könnyű és ízletes, a természetben is egyszerűen elkészíthető receptjeikkel adnak inspirációt mindenkinek.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Mit?

Ha nincs még nagy gyakorlatunk a kinti ételek elkészítésében érdemesebb a könnyebb fogásokkal kezdeni. Jó ötlet lehet bármilyen egyszerűbb egytálétel, grillkaja de van néhány tippünk a kezdéshez: sült kolbász, chilis bab, lecsó, hamburger, előre bepácolt húsok, egy finom rántotta vagy egy klasszikus nyársas saslik/szalonna. 

Ha hosszabb túrára indulunk, kimondottan erre a célra gyártott szárított készételeket is lehet venni, melyek egyszerűen csak forró víz hozzáadásával, könnyen elkészíthetők. Feldobhatja az alkalmat egy forró tea vagy a kotyogósunkban készült finom kávé, de egy lélekmelegítő forralt bor szintén remek választás a hidegebb időkben. 

Ha kedvet kaptatok az outdoor cookinghoz akkor irány a vadon, legyetek vagányak, szerezzetek igazi élményeket és persze jó étvágyat az étekhez! 

 

 

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Vadovszky Krisztián, Rabbit Chef’s

Források: a szerző archívuma, Rabbit Chef’s

Hogyan főzzünk a természetben - receptek

Tanácsadás

A Rabbit Chef’s csapata a szabadban főzés szerelmesei és mesterei. Most könnyű és ízletes, a természetben is egyszerűen elkészíthető receptjeikkel adnak inspirációt mindenkinek.

Hogyan kezdjünk el jégfürdőzni

Tanácsadás

Olyan tevékenységet keresel, amely nem vesz el órákat az idődből, de mégis elegendő szellemi pihenést biztosít és erősíti az immunrendszered? Akkor mindenképpen próbáld ki a jeges fürdőzést!

A funkcionális ruházat anyagainak összehasonlítása

Tanácsadás

Hogyan működik a funkcionális ruházat? Összehasonlítjuk az anyagokat és azok tulajdonságait. 

Válogatásunk

8 429 Ft (20.04 %) 6 740 Ft

Kosárba teszem

14 530 Ft (4.82 %) 13 830 Ft

Kosárba teszem

2 944 Ft (14.4 %) 2 520 Ft

Kosárba teszem