Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan öltözzünk a futáshoz télen

Megszoktad a rendszeres futást, most meg beköszöntött a tél, és félsz, hogy néhány hónapra fel kell hagynod a kedvenc tevékenységeddel? Ne is gondolj erre. Csak tarts észben néhány alapelvet, és öltözz fel jól. Lehet, hogy a végén rájössz, mennyire szeretsz télen futni.


Tartalom

Imádod azt a merészséget, amellyel kirohansz a hidegbe, és a megkönnyebbülést, amikor kis idő elteltével átjár végre a meleg? Aztán a frissen lehullott hó ropogó hangját, a házak kivilágított ablakait, amelyek mellett elhaladsz? És végül szereted az otthon melegét és a tea illatát, amivel olyan jó futás után időt tölteni? A téli futás élesíti az érzékeket, a jelent valóságosabbá teszi, és egy kis kényelmetlenség után teljes mértékben élvezhetjük a kényelmet, amikor visszatérünk.

Milyen szabályokat kell követni a téli futás során? A következő sorokból megtudhatod.

 

Intenzitás

Ha télen futsz, kezdetben koncentrálj az alacsony intenzitású futásra. Fokozatosan, ahogy hozzászoksz, a téli futások nem jelentenek majd akkora sokkot a testnek. Akár futhatsz gyorsabban, vagy fokozatosan gyorsíthatsz futás közben. Ha már tapasztalt téli futónak érzed magad, akkor biztosan meg tudod majd oldani az intervallumokat is. Kezdetben azonban fontos, hogy a futás intenzitása egyenletes vagy növekvő legyen az edzés teljes időtartama alatt. Ha az intenzitás csökken, fennáll a megfázás veszélye. Fokozatosan azonban egyre ellenállóbb leszel és a torkod, illetve a tüdőd is hozzászokik a hideg levegőhöz, és egyre jobban el tudod engedi magad.

 

 

     A szerzőről

Kateřina Balcarová

Katka két kisgyermek édesanyja. Miután a gyerekekkel otthon maradt, a sziklák és a magashegyi turisztika iránti szenvedélyét a futás iránti szenvedélyre cserélte, és teljesen beleszeretett az ultramaratoni futásba. Ezen kívül mászó oktató, és szereti megosztani mászási, túrázási, futási és szabadtéri-szülői tapasztalatait mindenkivel.

 

 

Körsál

Ahogy a hőmérséklet nulla fok alá csökken, ne feledkezz meg a nyakmelegítőről - hidegebb időben pedig húzd a szádra és lélegezz azon keresztül. Ismétlem, ez az aranyszabály a kezdő téli futók számára, addíg, amíg a szervezet fokozatosan hozzászokik az új ingerekhez, és talán idővel képes leszel futni akár sál nélkül is. Nekem, személy szerint az elején minden körsál nélküli futást torokkaparás és köhögés jutalmazott.

 

A kevesebb több

Öltözz úgy, mintha 10 fokkal több lenne. Különösen hideg időben, az első percekben a futás így nagyon durva is lehet, de ki kell tartani, mert hamarosan felmelegszel. Ha jobban beöltözünk, az első percek ugyan kellemesek lesznek, de a futás hátralévő részében a saját levedben fogsz lubickolni.

 

Ruházat

Ezt a részt vedd inkább ajánlásnak, inkább csak leírom, hogy hogyan öltözködöm én télen. Ismétlem, az öltözködés egyénileg nagyon eltérő lehet. Azt, hogy jól öltöztünk fel, onnan tudjuk, hogy fázunk, amikor kimegyünk, de körülbelül 5 perc múlva már kényelmesen érezzük magunkat. Hogy ehhez két, három vagy négy rétegre van-e szükség, azt egyénileg mindenkinek ki kell tapasztalni.

   

 

Hogyan kezdjünk el futni, avagy 10 km 3 hónap alatt

Szeretnél elkezdeni rendszeresen futni, de egy percen belül már levegőért kapkodsz? Tanácsokat adunk arról, hogy hogyan kezdj bele úgy a futásba, hogy 3 hónapon belül biztonságosan és örömmel le tudj futni 10 km-t.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Zoknik

Mindenképpen olyan zoknit válassz, ami a boka fölé ér. Ha membrános futócipőd van, akkor elegendő egy vékonyabb zokni, ha membrán nélküli, akkor válassz a minőségi melegebb zoknik közül, pl. Warg Trek Merino.

 

Nadrág / leggings / thermo leggings

A hőmérsékletet egyénileg kell tesztelni. Az, hogy mikor kell a könnyű leggingsről a melegebb modellekre váltani, mindenkinél másként van. A bélelt thermo leggingsek szintén nagyszerű megoldást jelentenek. Ha esik az eső vagy csak szitál, akkor azt javaslom, hogy egy vízálló változatot válassz, mint például a Swix Focus Wind.

 

Póló / pulóver / dzseki

Alaprétegként mindig egy hosszú ujjú thermo pólót (pl. Under Armour Authentics Crew) választok, amit néha kiegészítek egy rövid ujjú pólóval is. -5 °C körüli hőmérséklettől lefelé egy könnyű pulóvert is veszek hozzá, ha nem esik a hó, vagy ha csak rövid futásra megyek. Ha havazik, és hosszú ideig fogok futni, akkor melegítő helyett egy könnyű membrános kabátot veszek magamra. A póló, pulóver és kabát kombinációt csak akkor veszem fel, ha igazán hideg, -20 °C-ot megközelítő fagyok vannak. Membrános futókabátot is találsz a kínálatunkban, pl. High Point Active Lady Jacket, a melegítőfelsők közül pedig futásra alkalmas pl. a Regatta Montes.

 

   

 

Regenerálódás edzés után

Olyan gyakran elfeledkezünk róla, de mégis nagyon fontos. A sportolók kiváló eredménye is ezen alapul, de hatása van bukásaikra és kudarcaikra is. Ha sokáig elhanyagoljuk, hosszú távú vagy krónikus betegségekhez vezethet. Hogy miről beszélünk? A regenerálódásról. Miért olyan fontos? Hogyan kell megfelelően regenerálódni és mit használjunk hozzá?

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Kesztyű

Általában téli időben elegendő a könnyű, szigetelés nélküli futókesztű, nagy hidegben jobb, ha sífutó kesztyűt viselünk. A -5 °C körüli időben általában egyáltalán nem viselek kesztyűt - először csak a pulóver ujjait húzom a kezemre, amíg felmelegszem. Az Etape Everest WS+ kesztyű a 4camping.hu-tól nekem jól bevált a hidegben.

 

Sapka / fejpánt

A vékonyabb anyagok még kemény télen is elegendőek lesznek. Minél hidegebb az idő, annál inkább a sapkát válasszuk, mint a fejpántot.

 

Körsál

Rajtad áll, hogy melyik anyagot választod, a nyakat bármelyik megvédi. Én személy szerint ismét inkább a vékonyabb anyagokat részesítem előnyben. 

 

 

 

Futás és fogyás

Ha közeledik a fürdőruha szezon, sokan aggódunk a néhány pluszkiló miatt... De ne ess kétségbe, futással változtathatunk ezen.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Cipők

A téli futáshoz nincs szükség speciális cipőre, csak győződj meg róla, hogy a talp megfelel-e a felületnek, amelyen futni készülsz. Vigyázz a jég és a korai sötétedés kombinációjának buktatóira.

Én személy szerint a futók azon kisebb csoportjához tartozom, akik télen a Gore-Tex membránnal ellátott cipőket részesítik előnyben - minél hosszabb a futás, annál jobban értékelem, különösen nagy fagyban vagy nulla fok körüli hőmérsékleten, amikor a hó nedves vagy mindenütt hideg tócsák vannak. Ilyenkor az izzadt lábamat kevésbé érzem kellemetlennek, mint a jégfürdőt. Vannak, akik ezt membrános vagy neoprén zoknikkal oldják meg, de sok futó nem foglalkozik vele semmilyen módon, és nem bánja, ha vizes lesz a cipője.

A 4camping.hu futócipőinek gazdag kínálatában több Gtx membránnal ellátott modell is megtalálható, például a Hoka One Challenger Atr 6 Gtx.

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Kateřina Balcarová

Források: a szerző archívuma, pixabay.com, unsplash.com

Hogyan tisztítsd és gondozd hátizsákod

Tanácsadás

A hátizsák egy nagyszerű segítőtárs. A kirándulásokon segíti a munkádat, sőt: sokaknál a minőségi hátizsák szükséglet. Ha sok figyelmet szántál a kiválasztására, bizonyára elvárod, hogy tökéletesen szolgáljon majd sok éven át. Tudjuk ennek az útját-módját.

A funkcionális ruházat anyagainak összehasonlítása

Tanácsadás

Hogyan működik a funkcionális ruházat? Összehasonlítjuk az anyagokat és azok tulajdonságait.

Hogyan tartsuk melegen a lábunkat

Tanácsadás

Amikor a lábujjaink teljesen átfagytak, mindig nagy fejtörést okoz, hogy hogyan tudnánk kellően felmelegíteni őket. Az alpesi turizmus ismerői minden bizonnyal tudják, hogy néz ki ha ujjaink fagyási sérülést szenvednek és nem foglalkozunk vele kellően (röviden: kék, aztán fekete, aztán volt-nincs).

Válogatásunk

Összecsukható kulacs Osprey Hydraulics Softflask 360 ml

10 046 Ft

Összehasonlítom

Sapka fejlámpával Extol Light

4 700 Ft (11.06 %) 4 180 Ft -tól

Összehasonlítom

62 400 Ft (36.86 %) 39 400 Ft -tól

Összehasonlítom

53 167 Ft (37.22 %) 33 380 Ft -tól

Összehasonlítom

6 667 Ft (18.85 %) 5 410 Ft

Összehasonlítom

Multifunkciós sál Progress D TUBE 9TV

2 620 Ft (14.89 %) 2 230 Ft

Összehasonlítom

49 480 Ft (35.19 %) 32 070 Ft -tól

Összehasonlítom

74 833 Ft (41.62 %) 43 690 Ft -tól

Összehasonlítom