Átkattintok a kategóriákra Átkattintok a kosárra Átkattintok a navigációra

Nem érdekelnek a kedvezmények és akciók, szeretném elrejteni a sávot.

Hogyan öltözzünk a futáshoz télen

Megszoktad a rendszeres futást, most meg beköszöntött a tél, és félsz, hogy néhány hónapra fel kell hagynod a kedvenc tevékenységeddel? Ne is gondolj erre. Csak tarts észben néhány alapelvet, és öltözz fel jól. Lehet, hogy a végén rájössz, mennyire szeretsz télen futni.


Tartalom

Imádod azt a merészséget, amellyel kirohansz a hidegbe, és a megkönnyebbülést, amikor kis idő elteltével átjár végre a meleg? Aztán a frissen lehullott hó ropogó hangját, a házak kivilágított ablakait, amelyek mellett elhaladsz? És végül szereted az otthon melegét és a tea illatát, amivel olyan jó futás után időt tölteni? A téli futás élesíti az érzékeket, a jelent valóságosabbá teszi, és egy kis kényelmetlenség után teljes mértékben élvezhetjük a kényelmet, amikor visszatérünk.

Milyen szabályokat kell követni a téli futás során? A következő sorokból megtudhatod.

 

Intenzitás

Ha télen futsz, kezdetben koncentrálj az alacsony intenzitású futásra. Fokozatosan, ahogy hozzászoksz, a téli futások nem jelentenek majd akkora sokkot a testnek. Akár futhatsz gyorsabban, vagy fokozatosan gyorsíthatsz futás közben. Ha már tapasztalt téli futónak érzed magad, akkor biztosan meg tudod majd oldani az intervallumokat is. Kezdetben azonban fontos, hogy a futás intenzitása egyenletes vagy növekvő legyen az edzés teljes időtartama alatt. Ha az intenzitás csökken, fennáll a megfázás veszélye. Fokozatosan azonban egyre ellenállóbb leszel és a torkod, illetve a tüdőd is hozzászokik a hideg levegőhöz, és egyre jobban el tudod engedi magad.

 

 

     A szerzőről

Kateřina Balcarová

Katka két kisgyermek édesanyja. Miután a gyerekekkel otthon maradt, a sziklák és a magashegyi turisztika iránti szenvedélyét a futás iránti szenvedélyre cserélte, és teljesen beleszeretett az ultramaratoni futásba. Ezen kívül mászó oktató, és szereti megosztani mászási, túrázási, futási és szabadtéri-szülői tapasztalatait mindenkivel.

 

 

Körsál

Ahogy a hőmérséklet nulla fok alá csökken, ne feledkezz meg a nyakmelegítőről - hidegebb időben pedig húzd a szádra és lélegezz azon keresztül. Ismétlem, ez az aranyszabály a kezdő téli futók számára, addíg, amíg a szervezet fokozatosan hozzászokik az új ingerekhez, és talán idővel képes leszel futni akár sál nélkül is. Nekem, személy szerint az elején minden körsál nélküli futást torokkaparás és köhögés jutalmazott.

 

A kevesebb több

Öltözz úgy, mintha 10 fokkal több lenne. Különösen hideg időben, az első percekben a futás így nagyon durva is lehet, de ki kell tartani, mert hamarosan felmelegszel. Ha jobban beöltözünk, az első percek ugyan kellemesek lesznek, de a futás hátralévő részében a saját levedben fogsz lubickolni.

 

Ruházat

Ezt a részt vedd inkább ajánlásnak, inkább csak leírom, hogy hogyan öltözködöm én télen. Ismétlem, az öltözködés egyénileg nagyon eltérő lehet. Azt, hogy jól öltöztünk fel, onnan tudjuk, hogy fázunk, amikor kimegyünk, de körülbelül 5 perc múlva már kényelmesen érezzük magunkat. Hogy ehhez két, három vagy négy rétegre van-e szükség, azt egyénileg mindenkinek ki kell tapasztalni.

   

 

Hogyan kezdjünk el futni, avagy 10 km 3 hónap alatt

Szeretnél elkezdeni rendszeresen futni, de egy percen belül már levegőért kapkodsz? Tanácsokat adunk arról, hogy hogyan kezdj bele úgy a futásba, hogy 3 hónapon belül biztonságosan és örömmel le tudj futni 10 km-t.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Zoknik

Mindenképpen olyan zoknit válassz, ami a boka fölé ér. Ha membrános futócipőd van, akkor elegendő egy vékonyabb zokni, ha membrán nélküli, akkor válassz a minőségi melegebb zoknik közül, pl. Warg Trek Merino.

 

Nadrág / leggings / thermo leggings

A hőmérsékletet egyénileg kell tesztelni. Az, hogy mikor kell a könnyű leggingsről a melegebb modellekre váltani, mindenkinél másként van. A bélelt thermo leggingsek szintén nagyszerű megoldást jelentenek. Ha esik az eső vagy csak szitál, akkor azt javaslom, hogy egy vízálló változatot válassz, mint például a Swix Focus Wind.

 

Póló / pulóver / dzseki

Alaprétegként mindig egy hosszú ujjú thermo pólót (pl. Under Armour Authentics Crew) választok, amit néha kiegészítek egy rövid ujjú pólóval is. -5 °C körüli hőmérséklettől lefelé egy könnyű pulóvert is veszek hozzá, ha nem esik a hó, vagy ha csak rövid futásra megyek. Ha havazik, és hosszú ideig fogok futni, akkor melegítő helyett egy könnyű membrános kabátot veszek magamra. A póló, pulóver és kabát kombinációt csak akkor veszem fel, ha igazán hideg, -20 °C-ot megközelítő fagyok vannak. Membrános futókabátot is találsz a kínálatunkban, pl. High Point Active Lady Jacket, a melegítőfelsők közül pedig futásra alkalmas pl. a Regatta Montes.

 

   

 

Regenerálódás edzés után

Olyan gyakran elfeledkezünk róla, de mégis nagyon fontos. A sportolók kiváló eredménye is ezen alapul, de hatása van bukásaikra és kudarcaikra is. Ha sokáig elhanyagoljuk, hosszú távú vagy krónikus betegségekhez vezethet. Hogy miről beszélünk? A regenerálódásról. Miért olyan fontos? Hogyan kell megfelelően regenerálódni és mit használjunk hozzá?

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Kesztyű

Általában téli időben elegendő a könnyű, szigetelés nélküli futókesztű, nagy hidegben jobb, ha sífutó kesztyűt viselünk. A -5 °C körüli időben általában egyáltalán nem viselek kesztyűt - először csak a pulóver ujjait húzom a kezemre, amíg felmelegszem. Az Etape Everest WS+ kesztyű a 4camping.hu-tól nekem jól bevált a hidegben.

 

Sapka / fejpánt

A vékonyabb anyagok még kemény télen is elegendőek lesznek. Minél hidegebb az idő, annál inkább a sapkát válasszuk, mint a fejpántot.

 

Körsál

Rajtad áll, hogy melyik anyagot választod, a nyakat bármelyik megvédi. Én személy szerint ismét inkább a vékonyabb anyagokat részesítem előnyben. 

 

 

 

Futás és fogyás

Ha közeledik a fürdőruha szezon, sokan aggódunk a néhány pluszkiló miatt... De ne ess kétségbe, futással változtathatunk ezen.

>>> TOVÁBB OLVASOM <<<

 

Cipők

A téli futáshoz nincs szükség speciális cipőre, csak győződj meg róla, hogy a talp megfelel-e a felületnek, amelyen futni készülsz. Vigyázz a jég és a korai sötétedés kombinációjának buktatóira.

Én személy szerint a futók azon kisebb csoportjához tartozom, akik télen a Gore-Tex membránnal ellátott cipőket részesítik előnyben - minél hosszabb a futás, annál jobban értékelem, különösen nagy fagyban vagy nulla fok körüli hőmérsékleten, amikor a hó nedves vagy mindenütt hideg tócsák vannak. Ilyenkor az izzadt lábamat kevésbé érzem kellemetlennek, mint a jégfürdőt. Vannak, akik ezt membrános vagy neoprén zoknikkal oldják meg, de sok futó nem foglalkozik vele semmilyen módon, és nem bánja, ha vizes lesz a cipője.

A 4camping.hu futócipőinek gazdag kínálatában több Gtx membránnal ellátott modell is megtalálható, például a Hoka One Challenger Atr 6 Gtx.

 

Hasznos linkek

 

Szerző: Kateřina Balcarová

Források: a szerző archívuma, pixabay.com, unsplash.com

Hogyan válasszunk cipőt túrázáshoz

Tanácsadás

Azaz hogyan válasszunk túracipőt. Az ideálisan kiválasztott túracipő = sikeres és kellemes túrák alapja. Hogy ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban, olvasd el, hogyan válaszd ki a megfelelő cipőt.

Outdoor újrahasznosított anyagok

Tanácsadás

Az outdoor tevékenységek bizonyos esetekben elég igényesek lehetnek a felszerelés szempontjából. De az új termékek kiválasztásakor felelősségteljesebbek lehetünk. Nézzük meg, mik is azok az újrahasznosított és fenntartható anyagok. Mik az előnyeik. És hogy mennyire hatékonyak valójában.

Hogyan válasszunk hálózsákot?

Tanácsadás

Toll vagy üreges szálú? Nyári vagy három évszakos? Múmia vagy szögletes? Mi megmondjuk, hogyan válaszd ki a megfelelőt.

Válogatásunk

Összecsukható kulacs Dynafit Flask 500ml

7 803 Ft (15.03 %) 6 630 Ft

Összehasonlítom

Összecsukható kulacs Dynafit Flask 350ml

7 022 Ft (14.98 %) 5 970 Ft

Összehasonlítom

55 940 Ft (40.83 %) 33 100 Ft -tól

Összehasonlítom

Női atléta MOOA Beth

12 640 Ft (41.93 %) 7 340 Ft

Összehasonlítom

Női széldzseki Zulu Windtrail

23 230 Ft (60.01 %) 9 290 Ft

Összehasonlítom

21 650 Ft (64.99 %) 7 580 Ft

Összehasonlítom

72 580 Ft (47.23 %) 38 300 Ft -tól

Összehasonlítom

Női 3/4-es leggings Ocún Rhea 3/4 Leggings

16 340 Ft (9.98 %) 14 710 Ft

Összehasonlítom